Βρίσκεστε εδώ: HomeΑπογραφή ΠληθυσμούΠαρουσίασηΤο σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κόνιτσας προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας για τους πρόσφυγες

Το σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κόνιτσας προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας για τους πρόσφυγες

Το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος  κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κόνιτσας στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κόνιτσας με θέμα την υποδοχή των Σύριων Προσφύγων:

 

Οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν είναι τα μεγαλύτερα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που ξεκίνησαν και συνεχίζουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, η Ρωσία, γιατί ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής, για το ποιων χωρών τα μονοπώλια θα κερδίσουν από το παζάρι που είναι σε εξέλιξη.

Είναι αυτονόητο το δικαίωμα ανθρώπων – θυμάτων πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί εάν ο κάθε λαός στη χώρα του οργανωθεί και παλέψει για την ανατροπή του συστήματος, που γεννά πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά.

Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της συνθήκης του Δουβλίνου, που εφαρμόζοντας τη Σέγκεν προβλέπουν συνοριακούς ελέγχους, δίνοντας πράσινο φως για κλειστά σύνορα, φράχτες, πλαφόν προσφύγων, hot spots, την ίδια ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το ΝΑΤΟ για το Αιγαίο.

Η μεταφορά προσφύγων στην Κόνιτσα δεν αποτελεί μέτρο για να βοηθηθούν στην μετακίνηση τους προς τις χώρες προορισμούς τους. Αποτελεί  μέτρο αντιμετώπισης του επερχόμενου εγκλωβισμού τους στην χώρα μας.

Είναι άνθρωποι που δεν επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας γι αυτό ευθύνη της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την καταγραφή και τη μετεγκατάστασή τους στις χώρες που επιθυμούν, με διαδικασίες που δεν θα προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Επιβάλλεται λοιπόν η απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.

Απαιτούμε τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα: α) Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το προσφυγικό προφίλ, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί πρόσφυγες. β) Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής προσφύγων στα σύνορα με το κλείσιμό τους, όπως συμβαίνει σήμερα στα Σκόπια και σε άλλες χώρες. γ) Να σταματήσει η επιβολή πλαφόν στον αριθμό αιτήσεων ασύλου, στη λογική της αναλογικής κατανομής σε βάθος χρόνου, με βάση τις ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, πρακτική κατάφωρα αντίθετη με το Προσφυγικό Δίκαιο.

Τα περίφημα hot spots αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών-μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν. Στην πραγματικότητα γίνονται στρατόπεδα εγκλωβισμού ψυχών. Με αυτή την έννοια διαφωνούμε με τη δημιουργία τους.

Αντίθετα επιβάλλεται να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι εντελώς προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη αποκλειστικά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Δήμος μας δεν έχει ούτε το προσωπικό, ούτε τους πόρους, για να αναλάβει τέτοια ευθύνη.

Σε αυτούς τους χώρους να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.

Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων.

Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας ΜΚΟ, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια  αρκετές απ’ αυτές με ύποπτο και επικίνδυνο ρόλο, παρεμβαίνοντας στην υποδοχή – περίθαλψη – φιλοξενία – μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.

Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορεί να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.

Είναι επιτακτική ανάγκη να απομονωθεί  κάθε ρατσιστική, σκοταδιστική ιδεολογία που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν ανθρώπους υποδεέστερης κατηγορίας εξαιτίας της φυλής ή της θρησκείας τους. Οι συνεχιστές της ναζιστικής ιδεολογίας προβάλουν το μίσος για να κρύψουν ότι συμφωνούν μέχρι κεραίας με τις γενεσιουργές αιτίες των πολέμων, για να κρύψουν ότι συντάσσονται πίσω από συγκεκριμένα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τη συμφωνία της για ανάμειξη ναυτικής ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο. Να μην παραχωρήσει καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή ή βάση, χρήση χερσαίου, εναέριου ή θαλασσίου χώρου, που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ή την πραγματοποίηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Επίσης, να αποσύρει τη στήριξή της στις αποφάσεις της ΕΕ, που, μαζί με τη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, καταδικάζουν χιλιάδες πρόσφυγες σ’ εγκλωβισμό στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκτός από τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και για μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στη Συρία και Ανατολική Μεσόγειο, είναι επικίνδυνη, απαράδεκτη και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σ’ ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Είναι ευθέως αντίθετη με τη Συνθήκη του ΟΗΕ και το διεθνές Δίκαιο για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η παρεμπόδιση, η «αναχαίτιση» προσφύγων από το να καταθέσουν αίτηση ασύλου στη χώρα που έχει πλήρως ενσωματώσει και αποδεχτεί το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. Επίσης, απαγορεύει απόλυτα τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Ζητάμε την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Λέμε ΟΧΙ σε νέα μέτρα της ΕΕ και μηχανισμούς καταστολής και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στα σύνορα, όπως η υπό ίδρυση νέα «ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή». Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το πώς θα αξιοποιηθεί το Προσφυγικό για την ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των λαών της Ευρώπης.

Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους.  Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.

Λαϊκής Συσπείρωσης Κόνιτσας

  • Η Πινακοθήκη του Ιδρύματος "Κλέαρχος Παπαδιαμάντης"_4
  • Βοβούσα 29 Ιουνίου 2013_3
  • Έργα απο την έκθεση
  • Έργα απο την έκθεση

Συντάκτες



Pagemaker