Βρίσκεστε εδώ: HomeΑρθρα Απόψεις θέσεις Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Κόνιτσας δεν είναι πολιτισμός

Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Κόνιτσας δεν είναι πολιτισμός

Κάποιες παρατηρήσεις με αφορμή μια φωτογραφία στο facebook του Σπύρου Κυρτζόγλου και ένα άρθρο που γράφτηκε απο τον Τρύφωνα Τιπούρτη στο blog epirus-ellas.gr


Η προσπάθεια του δήμου και της αστυνομίας να σταματήσουν την αθλιότητα των παρκαρισμένων αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης πρέπει να είναι μόνιμη και να την στηρίξουμε όλοι.

 


Ας σταματήσουμε να βλέπουμε το δέντρο  και ας δούμε το δάσος γύρω μας και ποιο πέρα:

 


1.Η φτώχεια και η εξαθλίωση του κόσμου
Στην Κόνιτσα και στα γύρω χωριά εκτός απο τους 15-20 μαγαζάτορες της πλατείας υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες και περίπου 4000 κάτοικοι που δυστυχώς δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Αυτή είναι η κύρια αιτία για τα κλειστά μαγαζιά, αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των τελευταίων ετών που οι περισσότεροι από μάς στηρίξαμε (κουνώντας τις περισσότερες φορές το χέρι στους διαφωνούντες) και κάποιοι συνεχίζουν να τις στηρίζουν και σήμερα αλλάζοντας απλά πολιτικά στρατόπεδα και ονόματα.

2. Η Κόνιτσα μένει Γιάννενα
α. Χρόνια τώρα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην Κόνιτσα, κυρίως δημοσίων υπαλλήλων ζει στα Γιάννενα. Η μόνη σχέση τους με την Κόνιτσα είναι η εργασία (και το μεσημέρι εξαφανίζονται). Επίσης πολλά δημόσια έργα που πραγματοποιούνται κατά καιρούς στην περιοχή δεν απασχολούν (ούτε έχουν υποχρέωση?) Κονιστιώτες.
β. Οι περισσότεροι από μας, και οι καταστηματάρχες της Κόνιτσας δεν ψωνίζουν από τα κατάστημα τα της πόλης. Ακόμη και πριν την κρίση σε τακτά χρονικά διαστήματα, η Κονιτσιώτικη οικογένεια κατεβαίνει στα Γιάννενα και το δρομολόγιο περιλαμβάνει σίγουρα Lidl Hellas, Carrefour Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, IKEA , Jumbo κλπ.
γ.Πόσοι δημόσιοι (και όχι μόνο) φορείς και υπηρεσίες πραγματοποιούν τις προμήθειες τους από τις επιχειρήσεις της  Κόνιτσας ?


3. Ο δημόσιος χώρος είναι πολιτισμός
Σε αρκετές πόλεις το κέντρο πεζοδρομείται. Στα Γιάννενα για παράδειγμα, η συγκεκριμένη παρέμβαση άλλαξε την πόλη, γέμισε πεζούς, κίνηση, ενέργεια. Ο κόσμος  ξανά ανακάλυψε την πόλη του, κυκλοφορεί, κάνει τη βόλτα με τα παιδιά του χωρίς φόβο, ψωνίζει, πίνει τον καφέ του ,συναντά τους φίλους του.Οι περισσότεροι από τους πολίτες και τους καταστηματάρχες είναι ευχαριστημένοι, επικροτούν και στηρίζουν την νέα κατάσταση.
 

  • Ας αφήσουμε το μικρο-συμφέρον μας στην άκρη και ας κοιτάξουμε κάποτε το κοινό καλό.
  • Ας περπατήσουμε και 100 μέτρα καλό θα μας κάνει.
  • Ας ψωνίσουμε περισσότερο από τα καταστήματα της πόλης μας.
  • Ας πιεσθούν οι κάθε είδους φορείς να προτιμούν για τις προμήθειες τους την Κόνιτσα.
  • Ας οργανωθεί ο εμπορικός σύλλογος της Κόνιτσας, (αν θέλει μπορεί)  να δημιουργήσει συνθήκες εξυπηρέτησης των συμπολιτών από τα καταστήματα προς τους χώρους στάθμευσης.


Είναι υποχρέωση του δήμου να δημιουργεί ελεύθερους χώρους για τους πεζούς και θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια.



Μερικές φωτογραφίες απο το Street View του Google Maps για να δούμε πώς βλέπει όλος ο πλανήτης την εικόνα του κέντρου της Κόνιτσας:

http://www.e-konitsa.gr/index.php/eidiseis/epikairotita/5372-i-konitsa-sto-google-street-view-ena-aperanto-parking


Μερικές φωτογραφίες από τους νέους πεζόδρομους των Ιωαννίνων:
http://e-maistros.gr/main/%CF%80%CE%B5%CE%B6%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B5/



 

  • Αγώνες Τοξοβολίας 4 Φεβρουάριου 2007 - Γιάννενα
  • 2ο Φεστιβάλ Χορωδιών Παραδοσιακού Τραγουδιού
  • Οι Χαλκιάδες
  • Αετόπετρα (Σαναβό)_4

Pagemaker