Βρίσκεστε εδώ: HomeΑρθρα Απόψεις θέσειςΝίκος Σχοινάς - Ευτυχώς «σωθήκαμε» - Μια χαμένη ευκαιρία της Κόνιτσας που θα είχε λύσει συνολικά το θέμα της ύδρευσης – αποχέτευσης

Νίκος Σχοινάς - Ευτυχώς «σωθήκαμε» - Μια χαμένη ευκαιρία της Κόνιτσας που θα είχε λύσει συνολικά το θέμα της ύδρευσης – αποχέτευσης

Share

Προς την ενημερωτική ηλεκτρονική πύλη e-konitsa.gr

Κόνιτσα 26 Ιουλίου 2017

Ευτυχώς «σωθήκαμε»

Μια χαμένη ευκαιρία της Κόνιτσας που θα είχε λύσει συνολικά το θέμα της ύδρευσης – αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού της Κόνιτσας εδώ και 20 χρόνια.

Στις αρχές του 1997, οκτώ μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της Κόνιτσας η ΕΥΔΑΠ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης) μετά από σχετική ενημέρωσή μου προς τον τότε Γενικό Διευθυντή της εταιρίας, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να συνδράμει στην προσπάθεια της σεισμόπληκτης Κόνιτσας να ανακάμψει, προσφέροντας εντελώς δωρεάν το σύνολο των μελετών που απαιτούντο για την δημιουργία του δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης, όμβριων, λυμάτων και βιολογικού καθαρισμού εφόσον ο Δήμος Κόνιτσας το επιθυμούσε και θα υπέβαλε σχετικό αίτημα.

Ποιο συγκεκριμένα η ΕΥΔΑΠ εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να βοηθήσει με σχετικό της έγγραφό προς τον Δήμο Κόνιτσας (24/2/1997 αρ, πρωτ. 292/28)

Την ίδια χρονιά, με αρχικό δισταγμό ο Δήμαρχος Κόνιτσας υπέβαλε το αίτημα προς της ΕΥΔΑΠ και πράγματι η ΕΥΔΑΠ το ενέκρινε προσφέροντας δωρεάν στην σεισμόπληκτη Κόνιτσα όλο το πακέτο των μελετών ύδρευσης, αποχέτευσης, όμβριων, και λυμάτων αλλά και βιολογικού καθαρισμού συνολικού κόστους 120 εκατομμυρίων δραχμών.

Το καλοκαίρι του 1997 ήρθαν στην Κόνιτσα δύο μηχανικοί της ΕΥΔΑΠ για πρώτη επαφή με τον δήμο και σχετική αυτοψία.

Παράλληλα εκδήλωσε και το ενδιαφέρον να αναλάβει και την υλοποίηση του έργου αν ο δήμος Κόνιτσας με την βοήθεια της ΕΥΔΑΠ εξασφάλιζε την χρηματοδότηση του έργου μέσα από τα διάφορα προγράμματα. (Ευρωπαϊκά και Εθνικά)

Λίγους μήνες αργότερα  (5/12/97) πριν φύγω από την Κόνιτσα για την Αθήνα πέρασα από το Δημαρχείο και σε ερώτησή μου στον δήμαρχο πώς πάτε με την ΕΥΔΑΠ με χαμόγελο μου απάντησε όλα καλά.

 

Δεν ήταν όμως έτσι.

Όπως φαίνεται και από την σχετική αλληλογραφία του Δήμου Κόνιτσας με την Περιφέρεια Ηπείρου, δύο μήνες πριν το «όλα καλά» του δημάρχου (30/10/1997), ο Δήμος Κόνιτσας είχε απορρίψει την πρόταση βοήθειας της ΕΥΔΑΠ, και με σχετικό του έγγραφο ζητούσε την αποδέσμευση του από την σχετική συνεργασία επικαλούμενος χάσιμο πολύτιμου χρόνου και την προσφορά δωρεάν μελέτης από άλλο φορέα.

 

Το αποτέλεσμα:

Η Περιφέρεια Ηπείρου που δεν είχε υδραυλικούς μηχανικούς ενέκρινε κονδύλι (απ΄ ότι άκουσα) 150 εκατομμυρίων δραχμών για την σύνταξη των μελετών που ποτέ δεν βρέθηκαν.

Η Κόνιτσα 20 χρόνια μετά έχει πληρώσει σε χρήμα και ταλαιπωρία ένα δίκτυο ύδρευσης γεμάτο κακοτεχνίες που ακόμη υπολειτουργεί, δεν έχει δίκτυο αποχέτευσης ούτε δίκτυο όμβριων, και λυμάτων και εννοείται ούτε βιολογικό καθαρισμό.

 

Γιατί άραγε συνέβησαν όλα αυτά;

Τον Φεβρουάριο του 1998 ερχόμενος στην Κόνιτσα βρήκα το δήμαρχο Κόνιτσας και σε ερώτησή μου γιατί μου είπε ψέματα τον Δεκέμβριο του 1997 ενώ ήδη είχε αποστείλει αίτημα αποδέσμευσης, μου απάντησε με άνεση ότι η Περιφέρεια Ηπείρου απαίτησε αυτήν την αντιμετώπιση και αυτός απλά υπάκουσε.

Η απάντησή μου ήταν ότι στήθηκε μια καλή μηχανή λεηλασίας δημοσίου χρήματος και έκτοτε δεν ξαναπάτησα στο Δημαρχείο ούτε ξανά ασχολήθηκα με το θέμα.

Πέρασαν από τότε 20 χρόνια και η Κόνιτσα συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τις αποφάσεις των σωτήρων της, που επείγονταν να λύσουν  άμεσα και  γρήγορα το πρόβλημα της ύδρευσης-αποχέτευσης και χαρακτήρισαν την τότε προσφορά της ΕΥΔΑΠ χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Η Κόνιτσα θα μπορούσε με την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση του μεγαλύτερου οργανισμού ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, να είχε λύσει οριστικά τέτοια προβλήματα, να έχει επάρκεια στην ύδρευση, να έχει σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα, βιολογικό καθαρισμό και να μην χρειάζεται να καταστρέφει κάθε τρείς και λίγο τα πλακόστρωτα καλντερίμια της.

 

Ευτυχώς λοιπόν «σωθήκαμε»

Νίκος Σχοινάς

 

Σας επισυνάπτω:

1.       Επιστολή του Δημάρχου Κόνιτσας προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου (30/10/1997).

2.       Επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου προς τον Γενικό Διευθυντή της ΕΥΔΑΠ (3/11/1997).

 

 

 

 

 

Ράδιο e-konitsa.gr

Loading radio ...
  • Η εκκλησία του Αγίου Κοσμά
  • Κόντσα
  • Απόκριες 2009
  • Οι Αρρένες στη Λυκόρραχη

Ακούστε

radio online

Δείτε ζωντανά τον καιρό στην Κόνιτσα

Ακούστε

radio online

Pagemaker