Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΔίστρατο - Από δυο χωριά…. χωριάτες

Δίστρατο - Από δυο χωριά…. χωριάτες

ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΙΒΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ Η ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΥΤΟΨΙΕΣ, ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ

Από δυο χωριά... χωριάτες έχουν γίνει οι κάτοικοι της Κοινότητας Διστράτου εδώ και μερικούς μήνες, καθώς η απόφαση εκμίσθωσης μιας έκτασης στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας προκαλεί διαφωνίες και εντάσεις.

Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν το Κοινοτικό Συμβούλιο Διστράτου αποφάσισε την απευθείας εκμίσθωση δασικής κοινοτικής έκτασης στη θέση «Μπότσια», εμβαδού 15,345 στρεμμάτων, στην κοινωφελή Κοινοτική Επιχείρηση Κοινότητας Διστράτου.


Ένας κοινοτικός σύμβουλος και ένας κάτοικος, όμως, προσέφυγαν στην Περιφέρεια Ηπείρου, πετυχαίνοντας να ακυρώσουν την απόφαση με το αιτιολογικό ότι σκοπός ήταν η νομιμοποίηση δύο επιχειρήσεων που στερούνται αδειοδότησης, καθώς και ότι δεν αιτιολογείται ο σκοπός της επιχείρησης που θα εξυπηρετήσει η απευθείας εκμίσθωση.

Μεταξύ άλλων στην προσφυγή τους σημειώνουν ότι ο πρόεδρος της Κοινότητας Κώστας Παγανιάς, θα έπρεπε να προχωρήσει σε χωροταξική – αναπτυξιακή μελέτη για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής του χιονοδρομικού κέντρου, να καθορίσει τη δυναμικότητα της περιοχής και τις απαιτούμενες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν και στη συνέχεια να δώσει τη δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε όσους δημότες το επιθυμούν, μέσω ανακοίνωσης για υποβολή αιτήσεων.
Ένα περίπου μήνα αργότερα, όμως, το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφασίζει εκ νέου την απευθείας εκμίσθωση της έκτασης για 12 χρόνια στην Κοινωφελή Κοινοτική Επιχείρηση με σκοπό τη δημιουργία επενδυτικών δραστηριοτήτων, που αυτή τη φορά περιγράφονται και αφορούν την ανέγερση καταστήματος πώλησης τοπικών προϊόντων, την επέκταση σχολής χιονοδρομίας μετά γραφείου και την ανέγερση εξωκλησίου.
Ο κοινοτικός σύμβουλος και ο κάτοικος του Διστράτου προσφεύγουν εκ νέου στην Περιφέρεια Ηπείρου σημειώνοντας ότι καταστρατηγείται ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων τόσο για τυπικούς λόγους, όσο και για ουσιαστικούς. Κάνουν λόγο ευθέως για σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις, τονίζοντας ότι δεν εξυπηρετείται το κοινοτικό συμφέρον.
Όμως, αυτή τη φορά, η προσφυγή τους απορρίπτεται, καθώς ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Δημήτρης Μπαλτογιάννης, ο οποίος είχε υπογράψει και την πρώτη απόφαση, κρίνει πως δεν υφίσταται έννομο συμφέρον, από τη στιγμή που οι προσφεύγοντες δεν υφίστανται ατομική βλάβη των συμφερόντων τους.
Ωστόσο, η ιστορία δεν σταματάει εδώ. Ακολουθεί και νέα προσφυγή το Δεκέμβριο του 2009, αυτή τη φορά στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 της Περιφέρειας. Αφού επικαλούνται και πάλι τους λόγους βάσει των οποίων ζητούν την ακυρότητα της απόφασης, σημειώνουν πως υπάρχει έννομο συμφέρον από τη στιγμή που αποκλείονται από τη δημοπρασία με την απευθείας εκμίσθωση της έκτασης, «που σκοπό έχει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «τα οικονομικά οφέλη να μοιραστούν μεταξύ λίγων και εκλεκτών».
Αυτή τη φορά οι δύο προσφεύγοντες, όμως, προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα και αιτούνται τη γνωμοδότηση του Διευθυντή Δασών Περιφέρειας Ηπείρου, της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων και του Δασαρχείου Κόνιτσας, οι οποίοι θα έπρεπε να συμφωνήσουν στην απευθείας εκμίσθωση με δεδομένο ότι γίνεται λόγος για δασική έκταση. Στην όλη ιστορία έχουν εμπλακεί και άλλοι 13 κάτοικοι του Διστράτου, οι οποίοι με αναφορά – αίτηση στο Πολεοδομικό Γραφείο Κόνιτσας τον Οκτώβριο του 2009 έκαναν γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανέγερσης αυτοτελών καταστημάτων και ζητούν απαντήσεις για τη νομιμότητά τους, όπως επίσης και για τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν.

Το Πολεοδομικό Γραφείο Κόνιτσας προχώρησε σε αυτοψία και επέβαλε πρόστιμα στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με άδεια κινητής καντίνας και αποθήκης αντίστοιχα, καθώς οι εγκαταστάσεις τους διαπιστώθηκε πως ήταν δυσανάλογες των αδειών. Παράλληλα, υπήρξε παρέμβαση και του Δασαρχείου Κόνιτσας. Όσο για την Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 της Περιφέρειας, μετά τις εκλογές δεν έχει συγκροτηθεί για να συνεδριάσει επί της τρίτης κατά σειράς προσφυγής.
Και η ζωή στην ορεινή κοινότητα του Διστράτου συνεχίζεται.

 

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker