Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΣτους δήμους περνά η αρμοδιότητα μεταφοράς μαθητών

Στους δήμους περνά η αρμοδιότητα μεταφοράς μαθητών

Στην Κόνιτσα οι υπηρεσίες του δήμου ετοιμάζουν την μελέτη κι έχοντας να διαθέσουν 200.000 ευρώ ελπίζουν ότι το ΚΤΕΛ θα καλύψει σχεδόν όλο τον δήμο ώστε να λύσουν το θέμα της μεταφοράς. Αν αυτό βέβαια δε συμβεί, η επόμενη επιλογή είναι τα ταξί που δύσκολα όμως θα εμπλακούν κι άρα το βάρος θα πέσει και πάλι στους γονείς.

sxoliko_leoforeioΣε ρόλο «ταξιτζή» οι γονείς

ΚΤΕΛ και γονείς φαίνεται πως θα σηκώσουν το βάρος της μεταφοράς μαθητών στο νομό Ιωαννίνων από τον Σεπτέμβριο οπότε και η αρμοδιότητα περνά από την Περιφέρεια Ηπείρου στους δήμους, αφού οι προϋπολογισμοί που έχουν δοθεί στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπουν σε ιδιοκτήτες ταξί να αναλάβουν το κόστος της μεταφοράς αλλά ούτε στα ΚΤΕΛ να εξυπηρετήσουν όλα τα δρομολόγια, αφήνοντας τα λεγόμενα άγονα στους γονείς οι οποίοι θα αναγκαστούν προκειμένου τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο να τα μεταφέρουν οι ίδιοι λαμβάνοντας ένα πολύ μικρό ποσό για αποζημίωση.

Και οι 8 δήμοι του νομού πάντως βρίσκονται είτε στη φάση του διαγωνισμού είτε στην ολοκλήρωση της μελέτης που είναι απαραίτητη προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί ο αριθμός των μαθητών και των δρομολογίων, αφού οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τα τέλη Αυγούστου ώστε από τις αρχές Σεπτεμβρίου με το πρώτο κουδούνι να μην υπάρχουν μαθητές χωρίς μεταφορικό μέσο.

Τη Δευτέρα ο διαγωνισμός στα Γιάννινα

Στον μεγαλύτερο δήμο του νομού, αυτόν των Ιωαννίνων, ο διαγωνισμός για την ανάθεση των μαθητικών δρομολογίων θα γίνει τη Δευτέρα με την ελπίδα πως δεν θα αποβεί άγονος.

Σε αυτόν μπορούν να συμμετέχουν μόνο ιδιοκτήτες οχημάτων δημοσίας χρήσης, δηλαδή αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ και ταξί.

Η μειοδοσία μάλιστα αφορά κάθε δρομολόγιο ξεχωριστά και όχι το σύνολο των μετακινήσεων.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται κοντά στο 1 εκ. ευρώ και αφορά περίπου 400 μαθητές εκ των οποίων οι 115 με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με την μελέτη που έχει κάνει ο Δήμος περίπου 800 μαθητές θα κινηθούν με τα ειδικά μαθητικά εισιτήρια.

Η μεταφορά τους θα γίνει δηλαδή με τα ΚΤΕΛ με τον Δήμο να επιδοτεί την αγορά εισιτηρίων κατά 50%.

Ο μόνος δήμος χωρίς πρόβλημα

Στον μοναδικό δήμο που δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα είναι αυτός της Ζίτσας καθώς ήταν και ο μόνος στον οποίο η μεταφορά των μαθητών εντός των ορίων του πραγματοποιήθηκε κανονικά από τις 07/01/2012 με το Αστικό και Υπεραστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Ιωαννίνων, δυνάμει των σχετικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του έτους το υπουργείο είχε αποφασίσει να «πάρει» την αρμοδιότητα της μεταφοράς μαθητών από τις Περιφέρειες και να την δώσει στους δήμους.

Τότε ο δήμος Ζίτσας κατάφερε να φέρει σε πέρας των διαγωνισμό που είχε κάνει, σε αντίθεση με τους υπολοίπους.

Βέβαια μετά από διαμαρτυρία των δήμων σε όλη την Ελλάδα αποφασίστηκε η παράταση της αρμοδιότητας στις Περιφέρειες, αλλά πλέον από τη νέα σχολική χρονιά οι δήμοι είναι αυτοί που αναλαμβάνουν το κομμάτι αυτό.

Παρόμοια προβλήματα στους υπόλοιπους

Στον δήμο Ζαγορίου το μεγαλύτερο κομμάτι των μαθητών φοιτά σε σχολεία της Ελεούσας και της Μεταμόρφωσης που ανήκουν δηλαδή διοικητικά στον δήμο Ζίτσας ο οποίος σύμφωνα με το νόμο είναι αυτός υπεύθυνος για την μεταφορά τους.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Γαβριήλ Παπαναστασίου για τους υπόλοιπους 12-15 μαθητές του δημοτικού και γυμνασίου Μηλιωτάδων και του Δημοτικού Τσεπελόβου, θα χρειαστεί η... επιστράτευση των γονιών τους για να μεταφερθούν στα σχολεία τους καθώς οι δύο διαγωνισμοί που έγιναν τον χειμώνα απέβησαν άγονοι, κάτι που αναμένεται να γίνει και τώρα αφού ο προϋπολογισμός δεν έχει αλλάξει.

Στο Μέτσοβο η καταγραφή των μαθητών και των δρομολογίων έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ ο Δήμαρχος, Νίκος Τσομπίκος έχει κανονίσει και συνάντηση με το υπεραστικό ΚΤΕΛ προκείμενου να βρουν μια λύση.

Βέβαια ο διαγωνισμός θα γίνει εντός των επόμενων ημερών αλλά η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι εκτός ορισμένων δρομολογίων, όπως αυτό προς την Μηλιά, τα υπόλοιπα θα καλυφτούν από τα λεωφορεία.

Ο προϋπολογισμός είναι περίπου στα 67.000 ευρώ, αλλά το ζήτημα για τα «άγονα» δρομολόγια παραμένει ανοιχτό και η λύση των γονιών μοιάζει κι εδώ η πιο επικρατέστερη.

Στον δήμο Πωγωνίου βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης της μελέτης και είναι έτοιμοι μέχρι τα τέλη του μήνα να προχωρήσουν στον διαγωνισμό. Ο προϋπολογισμός είναι κοντά στα 200.000 ευρώ ενώ θυμίζουμε ότι τον χειμώνα υπήρξε συμφωνία με τα ΚΤΕΛ για το 80% των δρομολογίων η οποία όμως δεν προχώρησε λόγο της παράτασης που πήραν οι Περιφέρειες.

Εκτίμηση του δημάρχου, Κώστα Καψάλη, είναι πως η συμφωνία αυτή θα επαναληφθεί ενώ επιδίωξη του είναι τα υπόλοιπα παιδιά να μεταφερθούν με τα ταξί που υπάρχουν στον δήμο τα οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε... αργία, αφού πραγματοποιούν ελάχιστα δρομολόγια.

Σε ένα από τους δύσκολους σε ότι αφορά το οδικό δίκτυο δήμους, στα Β. Τζουμέρκα ο δήμος είχε συμφωνήσει με την διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ για την κάλυψη μεγάλου μέρους των δρομολογίων, κάτι που αναμένεται να επισημοποιηθεί και για τη νέα χρονιά μέσω του διαγωνισμού.

Ωστόσο παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι για το οποίο η εκτίμηση του δημάρχου, Γιάννη Σεντελέ είναι πως δεν θα καλυφτεί από τα ταξί και θα χρειαστεί και εδώ οι γονείς να αναλάβουν το ρόλο των μεταφορέων.

Στον δήμο Δωδώνης τώρα την ερχόμενη Τετάρτη ο διαγωνισμός περνάει από την οικονομική επιτροπή. Κι εκεί όμως τα πράγματα μοιάζουν να είναι περίπου τα ίδια, με τα ΚΤΕΛ να είναι διατεθειμένα να αναλάβουν δύο δρομολόγια αλλά να αφήνουν άλλα τρία τα οποία θεωρούνται ασύμφορα για τη διοίκησή τους και λογικά θα χρειαστεί να καλυφτούν από τους γονείς.

Ο δήμαρχος Κώστας Κατσανάκης μιλώντας στους «Ν.Α.» εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του υπουργείο να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα από τις Περιφέρειες στους δήμους λέγοντας ότι αντί να απλοποιήσει περιέπλεξε τα πράγματα με δυσάρεστα αποτελέσματα για τους μαθητές και τους γονείς τους.

Τέλος στην Κόνιτσα οι υπηρεσίες του δήμου ετοιμάζουν την μελέτη κι έχοντας να διαθέσουν 200.000 ευρώ ελπίζουν ότι το ΚΤΕΛ θα καλύψει σχεδόν όλο τον δήμο ώστε να λύσουν το θέμα της μεταφοράς. Αν αυτό βέβαια δε συμβεί, η επόμενη επιλογή είναι τα ταξί που δύσκολα όμως θα εμπλακούν κι άρα το βάρος θα πέσει και πάλι στους γονείς.

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker