Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΠανηπειρωτικό συλλαλητήριο σήμερα στα Γιάννινα για την Δωδώνη

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο σήμερα στα Γιάννινα για την Δωδώνη

Μπορεί σήμερα, το βασικό θέμα σε όλη τη χώρα να είναι η επίσκεψη της Καγκελάριου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, για την οποία έχει προγραμματιστεί σειρά κινητοποιήσεων και στην Ήπειρο (αναλυτικά στη συνέχεια), όμως το βασικό θέμα στην περιοχή μας εξακολουθεί να είναι η πώληση της «Δωδώνης». 


Σήμερα, στους δρόμους βγαίνουν και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, καθώς και οι εργαζόμενοι στη «Δωδώνη» μαζί με πλήθος φορέων της περιοχής, που αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο έγινε η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας στην πολυεθνική εταιρία Strategic Initiatives.
Στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και πορεία στο κέντρο της πόλης, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να καλούν τον κόσμο να δώσει το «παρών».
Ασφαλιστικά μέτρα…
Όπως έγινε γνωστό χθες, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών – μέτοχοι της «Δωδώνης» κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για το ποσοστό που πούλησε η ΑΤΕ στην πολυεθνική εταιρία, με βασικό επιχείρημα την παραβίαση του καταστατικού της εταιρίας.
Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων θα γίνει την Παρασκευή, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη να σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ανατραπεί η απόφαση. «Ζητάμε από την Κυβέρνηση να την πάρει πίσω…» είπε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου.


Στην ΠΕΔ…
Στο μεταξύ, το θέμα της «Δωδώνης» συζητήθηκε και σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, η οποία αποφάσισε να σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού.
Η παράταξη της αντιπολίτευσης, στην οποία ηγείται ο Νίκος Γκόντας, δεν συμφώνησε με την πρόταση της πλειοψηφίας και το αίτημα για ακύρωση του διαγωνισμού, με τον πρώην δήμαρχο Ιωαννίνων να τονίζει ότι «είμαστε κατόπιν εορτής. Ως ΠΕΔ δεν θα πρέπει να μπούμε στο θέμα του επιχειρηματικού ανταγωνισμού». Στη συνεδρίαση το «παρών» έδωσαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Βασίλης Λύτης και Θεοχάρης Γκολιούμης, οι οποίοι ενημέρωσαν το σώμα για τις έως σήμερα ενέργειες.


Οι ανακοινώσεις…


Στο μεταξύ και χθες συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις φορέων της Ηπείρου, κατά της απόφασης της Κυβέρνησης στο θέμα της «Δωδώνης».
•    Το Σωματείο Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία αναφέρει σε ανακοίνωσή του -την υπογράφουν ο Πρόεδρος Χρήστος Γεωργίου και η Γραμματέας Ανδριάνα Βαγενά- , ότι διαχρονικά έχει ταχθεί υπέρ μιας αυτοδύναμης πορείας της εταιρίας, μέσω της οποίας θα διατηρείται ο κοινωνικός της χαρακτήρας. «Όπως πάντοτε, έτσι και σήμερα οι εργαζόμενοι αποτελούμε θεματοφύλακες και εγγυητές της ομαλής της λειτουργίας της» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι που θα κάνουν στάση εργασίας από τις 10:30 σήμερα έως τη 1:30 το μεσημέρι, για να παραστούν στο συλλαλητήριο.
•    Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τον κόσμο να δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο, αποφασίζοντας 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
•    Οι ΕΑΣ Ηπείρου καλούν επίσης τον κόσμο να παραβρεθεί στο συλλαλητήριο, τονίζοντας ότι «καμία υπηρεσία του Δημοσίου δεν πρέπει να λειτουργήσει, καθώς επίσης της Περιφέρειας, αλλά και των Δήμων της Ηπείρου».  
•    Ο Βαγγέλης Αργύρης, επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η πώληση της «Δωδώνης» δεν τον βρίσκει σύμφωνο. «Παραμένω σταθερός στις απόψεις μου και στο πλευρό όσων διεκδικούν μια «Δωδώνη», που θα ανήκει στην Ήπειρο και τους παραγωγούς της και η οποία θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας» αναφέρει, μεταξύ άλλων.  
•    Η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου σημειώνει, ότι θα είναι παρούσα σε όλους τους αγώνες που η κοινωνία της Ηπείρου δίνει, «ώστε να παραμείνει η Δωδώνη σε Ηπειρώτικα χέρια. Δεν θα μας βρει σύμφωνους καμία απόφαση που ως στόχο έχει τον αφανισμό των κτηνοτρόφων και τη διάλυση της «Δωδώνης».
•    Η αντιπολίτευση στο Δήμο Πωγωνίου, σε δική της ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «οι επιλογές της Κυβέρνησης και της ΑΤΕ οδηγούν στη διάλυση της εταιρίας», ενώ αναφέρει, ότι θα συμμετέχει και στο σημερινό συλλαλητήριο.  
•    Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος συμπαραστέκεται στον αγώνα των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων στη «Δωδώνης», τονίζοντας σε χθεσινή λιτή ανακοίνωσή της -την υπογράφουν ο Πρόεδρος Γ. Οικονόμου και ο Γ.Γ. Ιπποκράτης Κατσένης- ότι θα είναι στο πλευρό κτηνοτρόφων, παραγωγών και εργαζομένων «μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα σας».  
•    Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ηπείρου σε ψήφισμά του κατά της πώλησης της «Δωδώνης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η «Δωδώνη» ανήκει σε ολόκληρο το λαό της περιοχής».


Το νέο… αφεντικό
Στο μεταξύ, η κοινοπραξία Strategic Initiatives, νέος ιδιοκτήτης της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε εμφανίζεται συναινετική, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος της είναι η παραμονή της «Δωδώνης» στην σημερινή της έδρα στα Γιάννινα και η περαιτέρω ανάπτυξή της, με επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων στην περιοχή μας.
«Για την αγορά των μετοχών δε θα χρησιμοποιηθεί κανενός είδους τραπεζική χρηματοδότηση. Αυτή θα πραγματοποιηθεί με ίδια κεφάλαια των επενδυτών και ως εκ τούτου θα επιφέρει την εισροή νέων ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα», τονίζει μεταξύ άλλων, η Κοινοπραξία.
Αναφορικά με τους στόχους της αναφέρει: «Διακρίνουμε την προοπτική ενδυνάμωσης της εμπορικής θέσης της Δωδώνης στην ελληνική αγορά και προτεραιότητά μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών της». Παράλληλα, η Strategic Initiatives εκφράζει την δέσμευση να παραμείνει στα Γιάννινα και την Ήπειρο, αλλά και την πρόθεση να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και τεχνογνωσία στη «Δωδώνη» και την ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με όλους τους εργαζομένους, κτηνοτρόφους και τοπικούς μετόχους «για να συνεχίσουμε την επιτυχή ανάπτυξη τις εταιρείας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
«Ο πρωταρχικός στρατηγικός μας στόχος είναι η διατήρηση της μακροχρόνιας πλέον σχέσης του Έλληνα καταναλωτή με τη «Δωδώνη» και η ανάπτυξη των εταιρικών δραστηριοτήτων μέσω της δημιουργίας μιας ευρύτερης γκάμας νέων προϊόντων. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται σημαντικές νέες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, υποδομές και εξοπλισμό και κυρίως εμπιστοσύνη και αφοσίωση στο υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό της Δωδώνης» αναφέρει.


Η Περιφέρεια Ηπείρου
Σε δική της ανακοίνωση, η Περιφέρεια Ηπείρου τονίζει, ότι  είναι ανάγκη να διασφαλιστούν «η διατήρηση της σημερινής δομής της γαλακτοβιομηχανίας, με έδρα τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξή της, η προστασία της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων της, οι θέσεις εργασίας και η αδιατάρακτη συνεργασία με τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους – παραγωγούς».
Η Περιφέρεια σημειώνει, ότι πρέπει να δοθούν από την ΑΤΕ σαφείς εξηγήσεις στους Ηπειρώτες για το σκεπτικό επιλογής του συγκεκριμένου αγοραστή της «Δωδώνης» και για το πώς απορρίφθηκαν οι υπόλοιπες προσφορές, ενώ διαβεβαιώνει ότι η ίδια «θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα δίπλα στους κτηνοτρόφους και στους αγώνες τους για ένα καλύτερο αύριο».


Η συγκέντρωση…
Στο μεταξύ, την Κυριακή, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, μαζί με κτηνοτρόφους πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας.
• «Η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ήταν το αποτέλεσμα ενός αδιαφανούς και σκανδαλώδους διαγωνισμού, ο οποίος κατέληξε σε πλιάτσικο της εταιρείας», τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτ. Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.
• Η πώληση της «Δωδώνης» θα αποβεί εις βάρος των παραγωγών γάλακτος και της Ηπειρωτικής οικονομίας, ανέφερε από την πλευρά του το μέλος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας, εκφράζοντας παράλληλα την δυσαρέσκειά του για τις απουσίες εμπλεκομένων φορέων από τη σύσκεψη, ενώ ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας σημείωσε πως οι πολίτες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην πολιτική που ακολουθείται.
• Τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμα με τη «Δωδώνη», αρκεί να υπάρξει πυγμή απέναντι στην απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή, επισήμανε χθες σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη που έγινε στη γαλακτοβιομηχανία. Ο κ. Κασσής έκανε λόγο για πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο και κάλεσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει θέση, γιατί όπως είπε, γνωρίζει καλά το θέμα της «Δωδώνης».


• Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί το δίκαιο αίτημα η «Δωδώνη» να μην δοθεί σε ιδιώτες αλλά να μείνει στα χέρια των κτηνοτρόφων της περιοχής μας, ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, ενώ ο δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας σημείωσε πως «δεν μπορεί ο δημόσιος πλούτος να ξεπουλάται με αδιαφανείς διαδικασίες». Τέλος, ο αντιδήμαρχος Ζίτσας Σπύρος Πάικας έκανε λόγο για απροκάλυπτη εξυπηρέτηση λίγων οικονομικών συμφερόντων και για πισωγύρισμα της τοπικής μας οικονομίας.

 

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker