Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΣε έξαρση τελευταία η λαθροϋλοτομία σ’ όλη την Ήπειρο

Σε έξαρση τελευταία η λαθροϋλοτομία σ’ όλη την Ήπειρο

Ενώ προχωρούμε προς την καρδιά του φθινοπώρου, στο… φουλ δουλεύουν τα αλυσοπρίονα στις ορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου ολόκληρης, καθώς νόμιμοι αλλά και παράνομοι υλοτόμοι κόβουν με εντατικούς ρυθμούς ξύλα για να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους στη διάρκεια του χειμώνα.


Η μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου έχει κάνει πολλούς συμπατριώτες μας να… θυμηθούν ξανά τα χωριά τους και τα οικογενειακά κτήματα που λόγω εγκατάλειψης έχουν μετατραπεί σε πραγματικά δάση. Έτσι, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος στα Δασαρχεία Ιωαννίνων, Μετσόβου και Κόνιτσας για «άνοιγμα» μετά από χρόνια αγρανάπαυσης κτημάτων με –ελεγχόμενο- κόψιμο δέντρων είναι σχεδόν διπλάσιες απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Ακόμη πιο πολλοί όμως είναι εκείνοι οι πολίτες που ανεξέλεγκτα και παράνομα αποψιλώνουν ορεινές δασικές εκτάσεις, προκειμένου να γεμίσουν τις απο­ θήκες τους για το χειμώνα ή για να πουλήσουν τα ξύλα που κόβουν, αποκομίζοντας ένα σημαντικό γι’ αυτούς κέρδος!

Μάχη από τα Δασαρχεία
Η λαθροϋλοτομία λοιπόν είναι σε έξαρση και στην περιοχή μας και οι υπάλληλοι των Δασαρχείων δίνουν μάχη μέρα – νύχτα για να περιορίσουν το φαινόμενο, προστατεύοντας τον πολύτιμο αυτό θησαυρό της Ηπείρου που δεν είναι άλλος από τα δάση. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι εύκολα, αφού ειδικά τα Δασαρχεία Μετσόβου και Κόνιτσας αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Στην περιοχή Κόνιτσας
Σε αυτό της Κόνιτσας που καλύπτει μία ευρύτατη περιοχή γεμάτη δασικές εκτάσεις και φτάνει ως τα ελληνοαλβανικά σύνορα, υπηρετούν σήμερα συνολικά 15 υπάλληλοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παράνομης υλοτομίας. «Ο όγκος της δουλειάς είναι μεγάλος όπως και η περιοχή ευθύνης μας και ωράριο δεν υπάρχει, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί», ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» στέλεχος του συγκεκριμένου Δασαρχείου.
Ωστόσο, η δουλειά που γίνεται είναι σημαντική. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό  είναι το γεγονός ότι μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν γίνει τουλάχιστον έξι με επτά μηνύσεις για λαθροϋλοτομία, οι οποίες πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ οι έλεγχοι και οι περιπολίες είναι συνεχείς και αφορούν ακόμη και τους δασικούς συνεταιρισμούς που ασχολούνται νόμιμα με την υλοτομία.

........................

Παράνομο εμπόριο
Πέρα απ’ αυτούς οι οποίοι επιδίδονται σε λαθροϋλοτομία για να λύσουν το πρόβλημα θέρμανσης του σπιτιού τους, πολλοί είναι και οι παράνομοι υλοτόμοι οι οποίοι αποψιλώνουν δάση προκειμένου να κάνουν εμπόριο καυσόξυλων! Εξάλλου, τα ξύλα που πωλούνται χωρίς αποδείξεις, παραστατικά κ.λ.π., στοιχίζουν λιγότερο από εκείνα που διαθέτουν οι νόμιμες μάντρες, οπότε είναι φυσικό η ζήτησή τους να είναι μεγάλη.

Καυσόξυλα Βουλγαρίας…
Στο μεταξύ, πιο φτηνά είναι και τα ξύλα που εισάγονται στην Ελλάδα από την γειτονική Βουλγαρία και φτάνουν φυσικά και στην Ήπειρο! ........................  Η πώληση στην Ελλάδα ξύλων που εισάγονται από τη Βουλγαρία δεν είναι φυσικά παράνομη, αν και η ποιότητά τους δεν είναι αντίστοιχη εκείνης των ελληνικών καυσόξυλων.

 

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker