Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΣτα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων ακόμη και για απλά περιστατικά

Στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων ακόμη και για απλά περιστατικά

Να ενισχυθούν Κέντρα Υγείας, Αγροτ.  Περιφ/κά Ιατρεία
Λόγω των πολλών ελλείψεων οι ακρίτες οδηγούνται στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων ακόμη και για απλά περιστατικά


 Μεγαλύτερη όσο ποτέ άλλοτε φαντάζει σήμερα η ανάγκη για εκ βάθρων αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία και στην Ήπειρο …νοσεί σοβαρά και επηρεάζει καθοριστικά τις άλλες βαθμίδες της περίθαλψης και κυρίως τη λειτουργία των ήδη προβληματικών Νοσοκομείων.
Στην Ήπειρο λειτουργούν 16 Κέντρα Υγείας και 110 Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία (που συγκροτούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), όμως τα προβλήματα, σε όλους τους τομείς, είναι πολλά, με κυριότερο την έλλειψη γιατρών και παραϊατρικού προσωπικού, αλλά και την απουσία του απαραίτητου σύγχρονου εξοπλισμού.
Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς της περιοχής μας στη συντριπτική πλειοψηφία τους να οδηγούνται στα  δυο  Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό και «Χατζηκώστα» και για άνευ σημασίας περιστατικά, όπως μια ακτινογραφία!

Μεγαλώνει το κόστος…
Από την άλλη, το κόστος μετακίνησης από ακριτικές περιοχές της Ηπείρου προς τα δυο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων είναι μεγάλο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κάτοικοι των χωριών αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτες γιατρούς, βάζοντας ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη!  
Σε ανακοίνωσή του, ο συνδικαλιστής και εργαζόμενος του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» κ. Ανδρέας Λύτρας παρουσιάζει μια σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα Γιάννινα, από την οποία φαίνεται η μεγίστη ανάγκη αναβάθμισής της, καθώς έτσι όπως λειτουργεί τώρα, ουσιαστικά δεν εξυπηρετεί τους πολίτες!

Η πληρότητα…
Τα νούμερα για την πληρότητα των θέσεων στα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά- Περιφερειακά Ιατρεία των Ιωαννίνων προκαλούν έντονη απογοήτευση. Συνολικά (μέχρι και τις 31 Αυγούστου φέτος) η πληρότητα φθάνει μόλις στο 45,06%!
Στα 6 Κέντρα Υγείας των Ιωαννίνων (σε Βουτσαρά, Δελβινάκι, Δερβίζιανα, Κόνιτσα, Μέτσοβο και Πράμαντα) η πληρότητα του μόνιμου ιατρικού προσωπικού είναι μόλις 38,6%, ήτοι κενές ήταν 27 θέσεις, ενώ καλύπτονται μόλις 17, εκ των οποίων μόνο 3 είναι θέσεις παιδιάτρων!  
Στο λοιπό προσωπικό (νοσηλευτές, μαίες, φυσικοθεραπευτές κ.α.) η πληρότητα είναι στο 46,4% (97 θέσεις καλύπτονται και 112 είναι κενές). Σε ό, τι αφορά τα 58 Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία υπάρχουν 8 κενές θέσεις, ένας αριθμός όμως που αλλάζει συχνά.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος από την έλλειψη γιατρών και παραϊατρικού προσωπικού, αρκεί να σημειωθεί, ότι τα 6 Κ.Υ και τα 58 Περιφερειακά Ιατρεία καλύπτουν 335 χωριά του Νομού Ιωαννίνων και πληθυσμό περίπου 110.000 κατοίκους.

Τα παραδείγματα…
Χαρακτηριστικά παραδείγματα των όσων αναφέρει ο κ. Λύτρας στη μακροσκελή ανακοίνωσή του, είναι ότι σε δυο Κέντρα Υγείας στα Γιάννινα –στο Βουτσαρά και στο Δελβινάκι- όλο το 2011 δεν έγινε καμία  πράξη προληπτικής οδοντιατρικής και φθορίωσης, πολύ απλά γιατί δεν υπήρχαν οδοντίατροι! Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στο Κέντρο Υγείας Πραμάντων δεν έγινε κανένα «τεστ ΠΑΠ», ενώ στο Κέντρο Υγείας Δερβιζιάνων δεν πραγματοποιήθηκε καμία βιοπαθολογική εξέταση!
Το πιθανότερο είναι, όσοι και όσες θέλησαν να κάνουν τις παραπάνω εξετάσεις, είτε κατέφυγαν στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, είτε σε ιδιώτες -και πάλι στα Γιάννινα-, με αποτέλεσμα να έχουν διανύσει πολύ μεγάλες αποστάσεις, χάνοντας και χρήματα, αλλά και χρόνο, για κάτι που θα μπορούσαν άνετα να κάνουν κοντά στα σπίτια τους!
«Με αυτό τον τρόπο μας διώχνουν από τις ακριτικές περιοχές που ζούμε. Έτσι ερημώνει η ύπαιθρος…» σημείωσε χθες στον «Π.Λ.» κάτοικος από περιοχή του Πωγωνίου. Παράλληλα, το σύνολο των παραπομπών από τα 6 Κέντρα Υγείας του Νομού Ιωαννίνων στα δύο Νοσοκομεία ήταν 1625, αυξημένο σε σχέση με το 2010 (1261).

Τα αντίθετα…
Γίνεται προφανές, ότι η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως έχει τώρα, όχι μόνο δεν βοηθά στην καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών, αλλά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Η άναρχη και ανομοιόμορφη στελέχωση και λειτουργία τους, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό και πληροφοριακό σύστημα, είναι απόρροια και της μέχρι σήμερα πολιτικής στην Υγεία.
Οι συνεχείς περικοπές, και η εν γένει αντιμετώπισή της με λογιστικό τρόπο (συγχωνεύσεις Κέντρων Υγείας ή και καταργήσεις αγροτικών ιατρείων κ.α.), επιφέρουν καθημερινά νέα προβλήματα και την αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο, φέρνοντάς την στο …χείλος της κατάρρευσης.

Το νέο πλαίσιο…
Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα καθίσταται απαραίτητο ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε αυτή να πιάσει τους στόχους της. «Το ΕΣΠΑ της Υγείας κατά κύριο λόγο έπρεπε να πάει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την προνοσοκομειακή Φροντίδα και το ΕΚΑΒ και όχι για νέα νοσοκομεία – κτίρια – επεκτάσεις κ.λπ. Είναι αναγκαίο λοιπόν ένα αναβαθμισμένο, καλά στελεχωμένο και καθολικό σύστημα υγείας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Λύτρας. Προτείνει δε, ανάπτυξη και αναμόρφωση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με έμφαση στην πρόληψη, την μετανοσοκομειακή φροντίδα και αυτά κοντά στον τόπο κατοικίας και εργασίας του κάθε πολίτη.

Οι άξονες...
Οι βασικότεροι άξονες, λοιπόν, πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η Κυβέρνηση, για να αλλάξει προς τη σωστή κατεύθυνση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι αφενός η αναδιάταξη των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, η κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, η βελτίωση των κτιριακών υποδομών, η εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων και βέβαια, πάνω απ’ όλα, η ομαλή χρηματοδότηση του όλου συστήματος.
Όλα αυτά είναι κινήσεις απολύτως αναγκαίες και πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, αφού μια σωστή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (όπως υπάρχει στις δυτικές χώρες), εξασφαλίζει βελτίωση της κατάστασης και στα Νοσοκομεία μας, κυρίως όμως εμπνέει στους πολίτες που ζουν στις ακριτικές περιοχές, το αίσθημα της ασφάλειας, που τώρα έχει χαθεί. Ο καιρός των πειραματισμών έχει περάσει και η αναβάθμιση και ισχυροποίηση του οικοδομήματος της Υγείας στην Ήπειρο είναι πια μονόδρομος…

 

 

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker