Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΕπαναλειτουργία της Φωτογραφικής Έκθεσης της Ιστορίας της Κόνιτσας

Επαναλειτουργία της Φωτογραφικής Έκθεσης της Ιστορίας της Κόνιτσας

Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων επισκευών και την αποκατάσταση των φθορών, επαναλειτουργεί η Φωτογραφική Έκθεση της Ιστορίας της Κόνιτσας, η οποία στεγάζεται στο πετρόχτιστο κτίριο του παλιού μουσουλμανικού σχολείου, στη θέση Κυπαρίσσια, κάτω από το τζαμί της Κόνιτσας.  Το ίδιο το κτίριο παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί αποτελεί δείγμα της ντόπιας αρχιτεκτονικής, έργο των παλιών Μαστόρων της Κόνιτσας. Τις 10ετίες του ΄50 και του ΄60 είχε λειτουργήσει ως Νηπιαγωγείο.Η έκθεση παρέμενε για περίπου τέσσερα χρόνια κλειστή. Το έργο της αποκατάστασης και της επαναλειτουργίας ανέλαβε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κόνιτσας, η οποία ζήτησε και πήρε την άδεια από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ).

Η έκθεση λειτούργησε για πρώτη φορά το 1999, ημέρα των εγκαινίων η 29 Μαΐου, επί δημαρχίας κ. Πρόδρομου Χατζηεφραιμίδη, ενώ ο σημερινός Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Γαργάλας ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την ομάδα, εργασίας για τη διοργάνωση της έκθεσης αποτελούσαν οι: Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη 8ης ΕΒΑ ), ο Χρυσόστομος Καρράς (αρχαιολόγος, Γραφείο Προγραμματικής Σύμβασης ΥΠΠΟ-ΤΑΠ-Δήμου Κόνιτσας), η Βάσω Παπαφωτίκα (αρχιτέκτονας, Γραφείο Προγραμματικής Σύμβασης ΥΠΠΟ-ΤΑΠ-Δήμου Κόνιτσας), η Αργυρώ Καραμπερίδη (αρχαιολόγος, 8η ΕΒΑ) και ο Δημήτρης Κουνάβος (αρχιτέκτονας, 8η ΕΒΑ). Τα κείμενα συνέγραψαν η Ελένη Κοτζαμποπούλου (αρχαιολόγος, Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας), η Δρ. Αγγέλικα Ντούζουγλη (αρχαιολόγος, ΙΒ΄ ΕΠΚΑ), και ο Χρυσόστομος Καρράς (αρχαιολόγος, Γραφείο Προγραμματικής Σύμβασης ΥΠΠΟ-ΤΑΠ-Δήμου Κόνιτσας), ενώ οι φωτογραφίες είναι του Ηλία Γεωργουλέα και του Βαγγέλη Σωμαράκη.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην τότε Προϊσταμένη της 8ης ΕΒΑ, αείμνηστη Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου, η οποία πέτυχε την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Κόνιτσας και εργάστηκε μεθοδικά για την επίτευξη του έργου.

Το 1999, από το Υπουργείο Πολιτισμού είχε εκδοθεί στα ελληνικά με αγγλική μετάφραση, έντυπο με τίτλο «Κόνιτσα, Φωτογραφική Έκθεση».

Στη φωτογραφική έκθεση, μπορεί ο επισκέπτης να δει το ιστορικό διάγραμμα της περιοχής της Κόνιτσας, από την Παλαιολιθική Εποχή. Υπάρχουν φωτογραφίες και κείμενα από την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου (2η χιλιετία-8ος αι. π.Χ.), τους Ιστορικούς χρόνους (7ος αι. π.Χ.-168 π.Χ.), τη Ρωμαιοκρατία (168 π.Χ.-3ος αι.μ.Χ.), την Παλαιοχριστιανική περίοδο (4ος-6ος αι.), τη Μεσοβυζαντινή περίοδο (7ος-12ος αι.), την Υστεροβυζαντινή περίοδο (1204-1430), την Πρώιμη τουρκοκρατία (1430-17ος αι.) έως και την Ύστερη τουρκοκρατία (18οςαι.-1913).

Η ύπαρξη της έκθεσης αποτελεί κεφάλαιο για την ιστορία της περιοχής και είναι ο μόνος επισκέψιμος χώρος στην πόλη της Κόνιτσας, ελλείψει μουσείου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μόνιμη λειτουργία της με ένα φύλακα- ξεναγό, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις συντονισμένες ενέργειες της 8ης ΕΒΑ και του Δήμου.

Προς το παρόν, όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν την έκθεση, σχολεία και ομάδες πολιτών, μπορούν να τηλεφωνούν στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κόνιτσας, στο τηλέφωνο 2655024144, για τον προγραμματισμό της επίσκεψης, επειδή, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν είναι δυνατή η λειτουργία της σε καθημερινή βάση

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker