Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΈντονες αντιδράσεις για τους…δρόμους του κρασιού απο τους αμπελουργούς της Ζίτσας

Έντονες αντιδράσεις για τους…δρόμους του κρασιού απο τους αμπελουργούς της Ζίτσας

Την έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια των επαγγελματιών του κλάδου της αμπελουργίας μέσω του συλλόγου των Αμπελουργών Ζίτσας και των Οινοποιείων στην περιοχή της Ζίτσας, προκάλεσε η επιλογή του δήμου Κόνιτσας και όχι του δήμου Ζίτσας ως εταίρου στο έργο με τίτλο Wine net, που υλοποιείται από το Interreg Ελλάδας – Ιταλίας.


Η υλοποίηση του έργου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όμως η δυσαρέσκεια των αμπελουργών της Ζίτσας, που εκφράστηκε με έγγραφο από το καλοκαίρι κιόλας προ της Ήπειρος Α.Ε, λίγο έλειψε να προκαλέσει και… διπλωματικό επεισόδιο την περασμένη Παρασκευή.


Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε μία ακόμη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος παρουσία και Ιταλών προσκεκλημένων. Μετά τη λήξη της συνάντησης το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις σε αμπελουργική ζώνη και σε οινοποιεία της περιοχής.
Όμως, στην περιοχή της Κόνιτσας που μετέχει στο πρόγραμμα δεν υπάρχει ούτε αμπελουργική ζώνη, ούτε οινοποιείο.

Έτσι, οι διοργανωτές είχαν επιλέξει την επίσκεψη στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας και στα οινοποιεία της περιοχής.
Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι οινοποιητικές μονάδες της περιοχής, που δε δέχθηκαν να ανοίξουν τις πόρτες τους στους εταίρους του προγράμματος, αν και τελικά αυτό έγινε κατόπιν παρεμβάσεων σε ένα οινοποιείο, προκειμένου να μην εκτεθούν οι τοπικοί εταίροι στους Ιταλούς προσκεκλημένους.


Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία του θέματος και τις ισχυρές και έντονες αντιδράσεις του κλάδου, καθώς επίσης και του δήμου Ζίτσας.
Ο πρόεδρος του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας Μανώλης Ματσάγκας σε δήλωσή του χθες στο ITV, τόνισε πως η ενημέρωση του κλάδου έγινε μετά την έγκριση του προγράμματος, και πρόσθεσε πως οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αφορούν στη δημιουργία υποδομών προσέλκυσης επισκεπτών οινοτουρισμού, όπως Μουσείο Οίνου και επισκέψιμου αμπελώνα, σε περιοχή η οποία δεν παρουσιάζει σημαντική δραστηριοποίηση στον τομέα.


«Κρίνουμε επίσης ότι οι υπόλοιπες δράσεις όπως ενέργειες δημοσιότητας και εκπόνηση μελετών, παρουσιάζουν έλλειψη συνοχής και ξεκάθαρου στόχου με αποτέλεσμα να μη δημιουργούν συνθήκες αξιοποίησής τους από τους άμεσα εμπλεκόμενους», τόνισε ο κ. Ματσάγκας.


Απορίες και ερωτηματικά για τον σχεδιασμό και τον τρόπο επιλογής του δήμου Κόνιτσας εξέφρασε με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Ζίτσας Δημ. Ρογκότης.


«Ζητήσαμε εξηγήσεις για την επιλογή και το μόνο που μας ανέφεραν ήταν ότι θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στον κλάδο από τη Ζίτσα στις ενέργειες δημοσιότητας, όμως αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τα οινοποιεία και τον Αμπελουργικό Σύλλογο.


Προφανώς εκφράζουμε την απορία μας και τη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που γίνονται οι επιλογές, ακόμη κι αν υπήρξε στο παρελθόν κωλυσιεργία ή αδιαφορία από το Δήμο Ζίτσας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: Ανεξάρτητος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker