Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΠροχωρά ο νέος συνεταιρισμός στη θέση της ΕΑΣ Ιωαννίνων

Προχωρά ο νέος συνεταιρισμός στη θέση της ΕΑΣ Ιωαννίνων

Συγχώνευση παλιών και εγγραφή μελών

Σε μια νέα εποχή περνά το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα στο νομό Ιωαννίνων, με τον νέο νόμο περί συνεταιρισμών, αφού στη θέση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ιδρύεται πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός με μέλη όσους αγρότες και κτηνοτρόφους το επιθυμούν και με συγχώνευση συνεταιρισμών που ήταν μέλη της ΕΑΣΙ και αποφάσισαν να συνεχίσουν με τον νέο μεγάλο συνεταιρισμό.

Ήδη από την περασμένη άνοιξη η ΕΑΣ Ιωανίνων εφαρμόζοντας τα οριζόμενα στο νέο νόμο άνοιξε έγκαιρα τις διαδικασίες για τη «μετατροπή» σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό. Πλέον, εκκρεμεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου για την έγκριση του καταστατικού του Γενικού Κεντρικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωανίνων-Ένωση Αγροτών, όπως αναμένεται να ονομαστεί.

Από τους 124 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρσμούς που ήταν μέλη της ΕΑΣΙ, (οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν συνεταιρισμοί-«σφραγίδες») μόνον οι 24 αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγχώνευση στον νέο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, δηλαδή τα μέλη τους να γίνουν αυτόματα μέλη του. Επίσης υπήρξαν κι άλλοι τους οποίους δεν δέχτηκε για διαφόρους λόγους η ΕΑΣΙ.

Ποιοι συνεταιρισμοί επέλεξαν συγχώνευση

Όπως ανακοινώθηκε χθες από την ΕΑΣΙ και τους συγχωνευόμενους συνεταιρισμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2810/2011, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν. 4015/2011, η Γενική Συνέλευση της ΄Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων αποφάσισε την μετατροπή της σε αγροτικό συνεταιρισμό του παραπάνω νόμου και αποφασίστηκε ταυτόχρονα η συγχώνευση με τους Πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη της, Πεδινής, Ροδοτοπίου, Καρίτσας, Α.Β.Λ.Σ. Καρίτσας, Λαψίστας, Παλιουρής, Σερβιανών, Πέρδικας, Βαρλαάμ, Ζίτσας, Κοπάνης, Μουζακαίων, Μεγ. Γότιστας, Νεοχωρίου, Βαριάδων, Μάζιας, Πετραλώνων, Αγ. Ιωάννης, Κτηνοτροφικός Συν . –Η ΔΩΔΩΝΗ, Μικρής Γότιστας, Αμπελιάς, Κορύτιανης, Κρανούλας και Βροσύνας.

Ανοιχτές οι εγγραφές μελών

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ότι δεν μπορούν να γίνουν μέλη του νέου συνεταιρισμού αγρότες και κτηνοτρόφοι άλλων συνεταιρισμών που διαλύονται. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του καταστατικού και η προκήρυξη των εκλόγών θα μπορούν να εγγραφούν και άλλοι ως μέλη. Πάντως, όσοι υπάρχοντες συνεταιρισμοί δεν διαλυθούν, από 1-1-2013 πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ και μέσα σε ένα με ενάμισι χρόνο να εμφανίσουν εμπορική δραστηριότητα, διαφορετικά οδηγούνται σε κατάργηση.

Οι σημερινοί μικροί συνεταιρισμοί των χωριών, εφόσον έχουν διαλυθεί και τα μέλη τους εντάχθηκαν στον νέο πρωτοβάθμιο, το διάδοχο της ΕΑΣΙ, διατηρούν τυχόν περιουσιακά στοιχεία, π.χ αποθήκες εφοδίων και ζωοτροφών ή προϊόντων, ώστε να συνεχίζεται η εξυπηρέτηση των αγροτών, αλλά αν πάψει αυτή η δραστηριότητα, τα κτίρια προβλέπεται στο καταστατικό να διατίθενται στις τοπικές κοινωνίες για άλλες χρήσεις. Ουσιαστικά έγινε ένα πρώτο ξεκαθάρισμα των συνεταιρισμών που είναι περισσότεροι του ενός σε αρκετά χωριά του νομού.

Η «Πίνδος»και άλλοι πρωτοβάθμιοι

Υπάρχουν κι άλλοι συνεταιρισμοί στο νομό που, ως φαίνεται, παραμένουν ως έχουν, όπως οι δυο στην Κληματιά, ο Γυναικείος κλπ.

Κορυφαίο παράδειγμα αυτόνομης πορείας, είναι φυσικά ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός η «Πίνδος» που ήταν και παραμένει με το νέο νόμο ως πρωτοβάθμιος και μάλιστα αποτελώντας πρότυπο ανά τη χώρα. Τα μέλη αυτών των κλαδικών μπορούν να είναι και μέλη του νέου πρωτοβάθμιου μεγάλου συνεταιρισμού.

Στο νομό υπάρχει και η υπό εκκαθάριση, από πολλών ετών, Ένωση Πωγωνίου. Οι συνεταιρισμοί από το Πωγώνι και την Κόνιτσα δεν ήταν ούτως ή άλλως μέλη της ΕΑΣΙ, μπορούν όμως να εγγραφούν οι ίδιοι οι αγρότες ως μέλη.

Ειδική περίπτωση είναι η Ένωση Δασικών Συνεταιρισμών Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου η οποία υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι Αγροτικής Ανάπτυξης και με άλλο νόμο μετατρέπεται σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό με πολλές και σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του.

Μέλη και εκλογές

Όλα τα μέλη του νέου συνεταιρισμού, προερχόμενα από τους μικρούς συνεταιρισμούς στα χωριά, ή αγρότες και κτηνοτρόφοι γενικότερα, θα ψηφίζουν για την ανάδειξη διοίκησης. Το διοικητικό συμβούλιο θα είναι επταμελές με τετραετή θητεία.

Με τη συνεταιριστική μερίδα που θα κατέχουν τα μέλη θα είναι μέτοχοι στα περιουσιακά στοιχεία, με βασικότερο όλων τις μετοχές στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», (η συντριπτική πλειοψηφία των μελών είναι κτηνοτρόφοι), χωρίς να παραβλέπει κανείς και τις άλλες δραστηριότητες της Ένωσης που θα συνεχιστούν, όπως οι αποθήκες εφοδίων, η «Ζοίνος» κλπ.

Η συνεταιριστική μερίδα ορίστηκε στο ποσό των 200 ευρώ και από αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί η τυχόν συνδρομή τους στον καταργούμενο συνεταιρισμό και επίσης, η προκαταβολή θα είναι 50 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι εγγραφούν και να εξοφλήσουν σε βάθος πενταετίας.

Στο καταστατικό του νέου συνεταιρισμού που τελεί υπό έγκριση από το Ειρηνοδικείο προβλέφθηκε, αν και δεν το επιβάλλει ο νόμος, η λειτουργία ομάδων προϊόντος, δηλαδή οι κτηνοτρόφοι μέλη θα έχουν μια πενταμελή διαχειριστική επιτροπή για τα δικά τους ζητήματα, οι αμπελοκαλλιεργητές τη δική τους, οι πατατοπαραγωγοί κλπ.

 

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker