Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότητα«Τσίρκο» η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

«Τσίρκο» η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

«Είμαστε εδώ 18 μήνες και δεν μιλάμε αλλά μέχρι εδώ. Δεν σου επιτρέπω να με λες απατεώνα, εσύ ένας κρατικοδίαιτος πολιτικός που αν ανοίξω το στόμα μου για το τι έχεις κάνει πάνω στην Κόνιτσα θα πρέπει να πας να κρυφτείς. Σας ξέρουμε ποιοι είστε και τι έχετε κάνει αλλά δεν μιλάμε. Να ανακαλέσεις τώρα τα όσα είπες γιατί αλλιώς δε θα σε δείρω εδώ μέσα αλλά έξω από την αίθουσα», είπε εξαγριωμένος.

 

Επεισοδιακή αποδείχτηκε η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου αφού με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013 λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας με αυτούς της μείζονος αντιπολίτευσης.

Αφορμή μία λέξη που ξεστόμισε ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης κατά της Περιφερειακής Αρχής για τη διαχείρισή της τα προηγούμενα χρόνια που σύμφωνα με τον ίδιο δεν ήταν και τόσο διάφανη.

«Απατεώνες» αποκάλεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» τα μέλη της Περιφερειακής δίνοντας έτσι το... σύνθημα για να ανάψουν τα αίματα και να ξεκινήσει ο καβγάς που έφτασε μέχρι και σε απειλές για χειροδικία.

Τελικώς και μετά από αρκετή ώρα και μία δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης τα πνεύματα ηρέμησαν και ο «κουτσουρεμένος» προϋπολογισμός, όπως τον χαρακτήρισε άλλωστε και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ψηφίστηκε μόνο από την συμπολίτευση.

Η φιτιλιά...

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε με τον Αλ. Καχριμάνη να απατά σε ερώτηση της μείζονος μειοψηφίας για τα 17, 8 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει Περιφέρεια υποστηρίζοντας ότι αυτά προέρχονται από την ασυνέπεια του κράτους να δώσει τους πόρους που αναλογούν στην Ήπειρο.

Όπως είπε οι οφειλές του κράτους είναι περίπου 17 εκ. ευρώ δίνοντας και αναλυτικά στοιχεία από προέρχονται αυτές.

Αφού ο κ. Καχριμάνης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, ζήτησε το λόγο ο Μ. Χατζηεφραιμίδης ο οποίος ζήτησε να μάθει πόσες αναθέσεις έχουν γίνει σε έργα από την Περιφέρεια και πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων, προσθέτοντας ότι οι οφειλές από τέτοιες ενέργειες είναι μεγαλύτερες των 17 εκ. ευρώ αλλά δεν φαίνονται ως ληξιπρόθεσμες επειδή κάθε χρόνο η περαίωση των έργων μεταβάλλεται.

«Θέλω να μάθω πότε λήγουν οι οφειλές μας αυτές και να το ξέρει η υπηρεσία. Οι απατεωνιές αλλού κύριε Περιφερειάρχη, είστε μικρόψυχος και παραπλανείτε το Περιφερειακό Συμβούλιο», είπε ο κ. Χατζηεφραιμίδης βάζοντας φωτιά σε μια μέχρι εκείνη τη στιγμή πολιτισμένη κουβέντα.

Στο άκουσμα των όσων είπε ο κ. Χατζηεφραιμίδης ο Περιφερειάρχης του ζήτησε σε έντονο ύφος να ανακαλέσει απειλώντας μάλιστα με μηνύσεις.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης συνέχισε το... τροπάριό του.

Εκεί κάπου τα πράγματα αγρίεψαν με τους Συμβούλους της πλειοψηφίας να εξανίστανται, να σηκώνονται από τα έδρανά τους ζητώντας το λόγο και τελικά τον πρόεδρο του Σώματος να διακόπτει τη συνεδρίαση για δέκα λεπτά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο δεύτερος γύρος...

Αφού το δεκάλεπτο πέρασε κι ενώ όλοι περίμεναν πως τα πνεύματα θα ηρεμήσουν για να συνεχιστεί η συζήτηση, ο κ. Πέτσιος ζήτησε από τον Μ. Χατζηεφραιμίδη να ανακαλέσει τα όσα είπε και να ζητήσει συγνώμη.

Εκείνος όμως προτίμησε να αλλάξει τα λόγια που είπε, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη «ανακαλώ» ή «συγνώμη».

Είπε λοιπόν ότι το απατεώνες δεν το χρησιμοποίησε για να θίξει κάποιον ως κακοδιαχειριστή του δημοσίου χρήματος, λέγοντας πως αντ' αυτού θα πει ότι ο Περιφερειάρχης λέει τη μισή αλήθεια για τα χρέη.

Η... μεταμέλεια όμως αυτή δεν ήταν αρκετή για τον Αλ. Καχριμάνη ούτε και για τους συμβούλους της παράταξής του που ζητούσαν από τον κ. Χατζηεφραιμίδη να ζητήσει ξεκάθαρα συγνώμη.

«Αυτή την κουβέντα δεν έπρεπε να την πει ο κ. Χατζηεφραιμίδης γιατί είναι θέμα τιμής για εμένα που τόσα χρόνια έκανα τα πάντα βάσει του νόμου. Όταν έρχεται επίσημα το κράτος και λέει ότι τα χρωστάω εγώ τα χρήματα αυτά περίμενα να ζητήσεις συγνώμη και θα την δεχτώ», είπε ο κ. Καχριμάνης.

Η απάντηση όμως του κ. Χατζηεφραιμίδη δεν ήταν αυτή που θα έβαζε τέλος στην ιστορία.

«Να πείτε κι εσείς ότι υπάρχουν έργα που ανατέθηκαν και δε τα γνωρίζει η υπηρεσία και θα ανακαλέσω», είπε ξεκινώντας έτσι τον δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης που ήταν και πιο σκληρός.

Οι απειλές

Απάντηση στα λόγια του κ. Χατζηεφραιμίδη επέλεξε να δώσει ο Βασίλης Παπαχρήστου ο οποίος εμφανώς εκτός εαυτού ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε τον συνάδελφό του με ξυλοδαρμό αν δεν ανακαλέσει τα όσα είπε.

«Είμαστε εδώ 18 μήνες και δεν μιλάμε αλλά μέχρι εδώ. Δεν σου επιτρέπω να με λες απατεώνα, εσύ ένας κρατικοδίαιτος πολιτικός που αν ανοίξω το στόμα μου για το τι έχεις κάνει πάνω στην Κόνιτσα θα πρέπει να πας να κρυφτείς. Σας ξέρουμε ποιοι είστε και τι έχετε κάνει αλλά δεν μιλάμε. Να ανακαλέσεις τώρα τα όσα είπες γιατί αλλιώς δε θα σε δείρω εδώ μέσα αλλά έξω από την αίθουσα», είπε εξαγριωμένος.

Όπως ήταν αναμενόμενο η κατάσταση ξέφυγε και πάλι με τους συμβούλους εκατέρωθεν να φωνάζουν άλλος για να υπερασπίσει τα λεγόμενα του κ. Παπαχρήστου κι άλλος για να τον μεμφθεί.

Απάντηση στα όσα είπε πήρε από τον Β. Αργύρη που σκωπτικά τόνισε ότι ήξερε ότι υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν τα προσωπικά δημοσίων προσώπων αλλά όχι ότι είναι και περιφερειακοί σύμβουλοι για να ανταπαντήσει ο κ. Παπαχρήστου λέγοντας ότι δεν μπορεί να ανεχτεί τέτοιες κουβέντες από έναν άνθρωπο που έχει διαχειριστεί δημόσιο χρήμα και έχει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας, λέγοντας μάλιστα ότι χρησιμοποίησε εκβιαστικές μεθόδους για να εκλεγεί βουλευτής.

«Δεν μπορείτε εσείς να μιλάτε για μένα όταν εκβιάζεται εργαζόμενους στην Πίνδο ότι αν δεν σας ψηφίσουν θα απολυθούν», ήταν τα τελευταία λόγια που είπε πριν αποχωρήσει από την αίθουσα βροντώντας μάλιστα την πόρτα.

Κάπου εκεί και αφού όλοι πλέον είχαν κατανοήσει την κατρακύλα στην όποια είχαν φτάσει, μπήκε ένα τέλος στην τραγική αυτή στιγμή που θα συνοδεύει το Περιφερειακό Συμβούλιο ως «μαύρη» και ξεκίνησε η επί της ουσίας συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Κουτσουρεμένος» ο προϋπολογισμός

Νωρίτερα ο κ. Καχριμάνης είχε προσπαθήσει να εξηγήσει γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου χρωστά 17,8 εκ. ευρώ και μάλιστα με τα χρέη αυτά να είναι ληξιπρόθεσμα, με την μείζονα αντιπολίτευση να μην πείθεται και ζητά εξηγήσεις.

Ο Περιφερειάρχης παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός των 67 εκ. ευρώ για το 2013 είναι κουτσουρεμένος αποδίδοντας όμως τα αίτια στην κρίση και την μείωση των πόρων από το κεντρικό κράτος.

Στον αντίποδα η παράταξη του κ. Αργύρη επέμενε ότι υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις από πλευράς της Περιφέρειας που οφείλονται σε έργα που έγιναν χωρίς συμβάσεις αλλά δεν εμφανίζονται πουθενά ως οφειλές, άσχετα αν δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

«Για τρίτη χρονιά έρχεστε με έναν προϋπολογισμό εξυπηρέτησης χρεών. Σε ότι αφορά τα έργα οι παρατάσεις αφορούν έργα που δόθηκαν χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες πιστώσεις και θα συνεχίσουν να μεταφέρονται και μετά τη θητεία σας. Συμπεραίνουμε δηλαδή ότι έχετε υποθηκεύσει το μέλλον της Ηπείρου», είπε στην εισήγησή της η Αθηνά Ιωάννου.

Από την πλευρά του ο κ. Καχριμάνης αντέκρουσε όλες αυτές τις κατηγορίες λέγοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια κάθε τρίμηνο υπάρχει έλεγχος από το λογιστήριο του κράτους για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού που δεν έχει δείξει τίποτα το μεμπτό, ενώ σε ότι έχει να κάνει με αναφορές στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τα περί έργων χωρίς πιστώσεις δήλωσε ότι ο τότε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Χατζηεφραιμίδης τον πήγε στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και στο Ελεγκτικό με το πόρισμα να είναι απαλλακτικό.

 

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker