Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΤα εγκαίνια της έκθεσης Χρωματιστές Εκφράσεις

Τα εγκαίνια της έκθεσης Χρωματιστές Εκφράσεις

Σήμερα Παρασκευή 21 Μαρτίου στην αίθουσα πινακοθήκης του ιδρύματος Κλέαρχος Παπαδιαμάντης στην Κόνιτσα. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης " Χρωματιστές Εκφράσεις" 

Στην έκθεση μπορείτε να δείτε έργα των Κονιτσιωτών ζωγράφων Ράνιας Καφετζή Κώστα, Νικόλαου Μουζάκη Μοτζάκη, Βιταλίνας Κυρτζόγλου και Χαρίση Καράκογλου.


Ζωργαφικά έργα με ποικίλα θέματα, διαφορετικά υλικά και ενδιαφέρουσες τεχνοτροπίες αλλά και  ξύλινα αντικείμενα με μοντέρνα και παραδοσιακή διακόσμηση,

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 28 Απριλίου καθημερινά11:00 - 13:00 το πρωί και 18:00 - 21:00 το απόγευμα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης Χρωματιστές Εκφράσεις  Τα εγκαίνια της έκθεσης Χρωματιστές Εκφράσεις  Τα εγκαίνια της έκθεσης Χρωματιστές Εκφράσεις

 

Εκ μέρους του Δ.Σ του Ιδρύματος Κλέαρχος Παπαδιαμάντης μίλησε η Γιάννα Μήτση:

Κυρίες και Κύριοι

Σήμερα Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 τελούμαι στην Κόνιτσα τα εγκαίνια  της Πινακοθήκης του «Ιδρύματος Κλεάρχου Παπαδιαμάντη», τόσο με έκθεση πινάκων που αγοράστηκαν από το Ίδρυμα, όσο και με έργα συμπατριωτών μας , ιδιωτικής τους συλλογής.


Η ίδρυση της Πινακοθήκης, είναι μια ευγενής προσπάθεια του Κοινωφελούς Ιδρύματος  Κλέαρχος Παπαδιαμάντης και προσφοράς της στο κοινό της Κόνιτσας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.


Ο εκλειπών ευεργέτης και ιδρυτής του παρόντος Ιδρύματος, ήταν το τρίτο (3ο) από το πέντε (5) παιδιά του Κων/νου Δημ. Παπαδιαμάντη που υπήρξε ο τελευταίος επί τουρκοκρατίας Πρόεδρος της τότε Κοινότητας Κόνιτσας, αλλά διετέλεσε και πρώτος Δήμαρχος του Δήμου Κόνιτσας, αμέσως με την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους κατακτητές την 24/02/1913 και μετά. (από διηγήσεις του Τιμολέοντα Παπαδιαμάντη, αδελφού του ευεργέτη Κλέαρχου Παπαδιαμάντη).


Το Ίδρυμα από τη δεκαετία του 1980 ασίγαστα προσφέρει και αυτό ( όπως και τόσα άλλα, βλέπε για παράδειγμα το Κούσιο εκθεσιακό Κέντρο) ό,τι μπορεί, για την δυνατότητα έκφρασης και ανύψωσης του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής της Κόνιτσας.

Σε όλες της βαθμίδες ζωής και εκπαίδευσης του ανθρώπου το Ίδρυμα είναι παρόν, αρχής γενομένης από το Νηπιαγωγείο (με παιδικές χαρές) και στη συνέχεια στο Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο το Ίδρυμα συμπαρίσταται ποικιλότροπα ανάλογα  με τις ανάγκες που υπάρχουν σ’αυτά, αλλά και τις οικονομικές δυνατότητές του. Ας μην ξεχνάμε την προσφορά του σε μουσικά όργανα, παιδική χορωδία

Επίσης τόσες παρεμβάσεις έγιναν εντός της πόλης μας με κατασκευή δρόμων, φωτισμού, βρυσών και σήμερα μας παραδίδεται η παρούσα πινακοθήκη. Τόσοι και τόσοι τουρίστες που επισκέπτονται την μικρή μας πόλη για πρώτη φορά, επίμονα ρωτάνε : « τι αξιοθέατο υπάρχει εδώ για να δούμε;;   ».


Ποτέ οι «καιροί» δεν ευνοούσαν και δεν ευνοούν τις άστοχες επενδύσεις και σπατάλες, στο τέλος εμείς και τα παιδιά μας τις πληρώναμε και τις πληρώνουμε τόσο πνευματικά όσο και υλικά. Αλλά όμως  ,  όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας  πρόγονοι: το να διατηρήσεις κάθε καλό πράγμα, είναι πολύ δυσκολότερο από το να το αποκτήσεις, « του διατηρήσαι τα αγαθά, χαλεπότερον του κτίσασθαι».


Σε μας τους Κονιτσιώτες έγκειται να διατηρήσουμε, να συντηρήσουμε αλλά και να αυξάνουμε  κάθε καλό έργο που γίνεται στην πόλη μας. Ιδιαίτερα σήμερα στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που διανύουμε  έχουμε ιερή υποχρέωση προς το έθνος και την ιστορία μας την δημιουργία καλών έργων προς όφελος όλων μας. Αυτά, θα μας μείνουν τελικά .


Συν θεώ, ευχόμαστε και ευελπιστούμε, όλοι οι συμπατριώτες μας να αγαπήσουν και αγκαλιάσουν σαν δικό τους δημιούργημα την παρούσα πινακοθήκη, ώστε συνεχώς και απρόσκοπτα να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται.


Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλλαν στη δημιουργία και επιτυχία  της παρούσας έκθεσης,  με κόπο και ανιδιοτέλεια, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το φιλότιμο ως σημαντική κινητήρια δύναμη δημιουργίας.    


Εκ μέρους του Δ.Σ του Ιδρύματος
 Σας Ευχαριστώ   
 

 

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker