Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΚόνιτσα: Εκπαιδευτική πεζοπορία στα δάση μαύρης πεύκης από τον ΦΔ Βίκου-Αώου και Πίνδου

Κόνιτσα: Εκπαιδευτική πεζοπορία στα δάση μαύρης πεύκης από τον ΦΔ Βίκου-Αώου και Πίνδου

O Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, πρώτη ημέρα της άνοιξης, σχεδίασε και υλοποιεί σήμερα Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Κόνιτσας Εκδρομή Ερμηνείας Περιβάλλοντος με θέμα «Το δάσος και η διαχείριση του». Η πεζοπορική διαδρομή που επιλέχθηκε ξεκινάει από τις Κατασκηνώσεις της Κόνιτσας και καταλήγει πριν τον οικισμό της Πηγής Κόνιτσας.

Στην εκδρομή θα συμμετέχουν μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας, οι οποίοι θα περιηγηθούν σε ένα μεικτό δάσος παραμεσογειακών κωνοφόρων μαύρης Πεύκης (Pinus nigra) και υβριδογενούς ελάτης (Abies borisii-regis), στην περιφερειακή ζώνη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Η μαύρη Πεύκη συγκροτεί τα σημαντικότερα και παραγωγικότερα δάση της χώρας, γι’ αυτό και θεωρείται πολύτιμο είδος για την ελληνική Δασοπονία. Τα δάση μαύρης Πεύκης αποτελούν οικοτόπους προτεραιότητας, με βάση την Κοινοτική Οδηγία 92/43, στο πλαίσιο της οποίας και προστατεύονται από κάθε είδους κινδύνους και ανθρώπινες πιέσεις.

Στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι η γνωριμία των μαθητών με την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και τον μοναδικό, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, φυσικό πλούτου που διαθέτει και παράλληλα η ευαισθητοποίηση τους απέναντι στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος. Κατά την διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές θα ενημερωθούν από υπαλλήλους του Δασαρχείου Κόνιτσας για τη διαχείριση των δασών και  τον τρόπο υπολογισμού της ηλικίας των δέντρων με τη χρήση κατάλληλων οργάνων.

Η διατήρηση, προστασία και κατάλληλη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής αποτελεί την κύρια αποστολή του Φορέα Διαχείρισης, σε συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής και βέβαια σε αγαστή συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker