Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΤο… κόλπο με το «φρέσκο» γάλα

Το… κόλπο με το «φρέσκο» γάλα

Η διάρκεια αποσυνδέεται πλήρως από την ημερομηνία παστερίωσης

«Φρέσκο» γάλα 10 ή ακόμη και 11 ημερών που απλώς θα «γράφει» στην ετικέτα ότι διαρκεί μέχρι επτά μέρες θα μπορεί να πωλείται πλέον στην αγορά σύμφωνα με τις πρώτες ερμηνείες που δίνουν στη νέα διατύπωση του νόμου για το παστεριωμένο γάλα στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας.

Και αυτό καθώς η διάρκεια συντήρησης του γάλακτος αποσυνδέεται πλήρως από την ημερομηνία παστερίωσης, σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε μέχρι σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα 113/1999 για το «φρέσκο γάλα», που καταργήθηκε. Σήμερα η διάρκεια ζωής του «φρέσκου» γάλακτος των πέντε ημερών ξεκινά να μετρά από την ημέρα της παστερίωσής του, δηλαδή αν υποθέσουμε πως παστεριώνεται τη Δευτέρα, μπορεί να μείνει στο ράφι για να πουληθεί μέχρι την Παρασκευή πριν επιστραφεί.

Με το νέο καθεστώς η ημερομηνία παστερίωσης παύει να συναρτάται με τη διάρκεια ζωής, η οποία απλώς θα αναφέρεται πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων που θα κυκλοφορήσουν. Με λίγα λόγια, η νέα διάταξη είναι γραμμένη έτσι ώστε να αποτελέσει την κερκόπορτα για να μπορούν πλέον με τη βούλα του νόμου οι γαλακτοβιομηχανίες να πωλούν γάλα έως «επτά ημερών», το οποίο θα έχει παστεριωθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα αλλά θα έχει διατηρηθεί στην ψύξη (έως 6 βαθμούς Κελσίου λέει ο νόμος).

 

Είναι σαφές πως η αποσύνδεση της ημερομηνίας παστερίωσης από την ημερομηνία λήξης δεν είναι καθόλου «αθώα», καθώς στην ουσία έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο, ανάλογο με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς που επιχειρήθηκε αρχικά αλλά δεν «πέρασε».

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι πολυεθνικές αλλά και οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες να εισαγάγουν ποσότητες παστεριωμένου γάλακτος ως πρώτη ύλη όχι μόνο από τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία, αλλά και από πιο μακριά, λ.χ. από τη Γερμανία, την Ολλανδία κ.α., και να το διαθέτουν ως «4», «5» ή «7 ημερών», κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να κάνουν.

 

Το Προεδρικό Διάταγμα του 1999 που αφορούσε το φρέσκο γάλα 5 ημερών ανέφερε: «Η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της ημερομηνίας παστερίωσης». Η νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο αναφέρει: «…η συντήρησή του διαρκεί μέχρι και επτά ημέρες, καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker