Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑποχωρούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί απο την ΔΩΔΩΝΗ που πωλούν το 23,7% που διέθεταν

Αποχωρούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί απο την ΔΩΔΩΝΗ που πωλούν το 23,7% που διέθεταν

 Ρωσικό βασίλειο με 91% η Δωδώνη
Αποχωρούν πλέον οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που πωλούν το 23,7% που διέθεταν

Το πράσινο φως για την αύξηση του ποσοστού (67,7%) που κατέχει η ρωσικών συμφερόντων Strategic Initiatives Foods στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη άναψαν οι συνεταιριστές των Ιωαννίνων. Με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων του, ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων) προχωρεί στην πώληση του 23,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Δωδώνης στους βασικούς μετόχους της εταιρείας, δηλαδή στους Ρώσους της SI Foods.
Οι συνεταιριστές έκαναν δεκτή την προσφορά για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών έναντι 6,1 εκατ. ευρώ, με συμφωνία και από τις δυο πλευρές ο ΓΑΣ Ιωαννίνων να συνεχίσει να κατέχει ποσοστό 1% των μετοχών της Δωδώνης.
Οι συνεταιριστές θεώρησαν το τίμημα ικανοποιητικό δεδομένου του οικονομικού περιβάλλοντος αν και, όπως αναφέρουν και στην ανακοίνωσή τους, ανέρχεται στο 85% της τιμής εξαγοράς που είχαν καταβάλει οι Ρώσοι στην Αγροτική Τράπεζα για την απόκτηση του 67,7% των μετοχών της Δωδώνη. Η SI Foods είχε αποκτήσει το ποσοστό αυτό τον Νοέμβριο του 2012 καταβάλλοντας 7,58 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικά 20,851 εκατ.
Η μεταβίβαση του ποσοστού του Συνεταιρισμού Ιωαννίνων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου και η SI Foods θα ελέγχει πλέον άνω του 91% της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τους Ρώσους να αποκτήσουν και τα ποσοστά των υπόλοιπων συνεταιριστών: ΕΑΣ Πωγωνίου Ιωαννίνων 2,9%, ΕΑΣ Πρέβεζας 2,4%, ΕΑΣ Θεσπρωτίας 1,6% και ΕΑΣ Αρτας - Φιλιππιάδας 0,55%.
Επιπλέον εκτός από το την πώληση του ποσοστού του ΓΑΣ Ιωαννίνων στους Ρώσους αποφασίστηκε και η συμμετοχή της Δωδώνης με μικρό ποσοστό στην ίδρυση εταιρείας με σκοπό την επαναλειτουργία από τους συνεταιριστές της βιομηχανίας ζωοτροφών ΖΩΔΩ. Ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις κυρίως για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού που θεωρείται ξεπερασμένος. Για τούτο είναι αναγκαία η από κοινού σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου από το οποίο θα προκύψει η βιωσιμότητά της.
Η Δωδώνη αποτελεί την κορυφαία εταιρεία παραγωγής φέτας στην Ελλάδα και έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε 35 χώρες, ανάμεσά τους μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές όπως της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει την παρουσία της και στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής και συσκευασίας για 50 διαφορετικά προϊόντα, ανάμεσα τους φρέσκο γάλα, γιαούρτι, διάφορα τυριά κ.ά.

Πρώτη θέση. Το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά της φέτας είναι 12,5% και την κατατάσσει στην πρώτη θέση, ενώ συνεργάζεται με 6.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους από τους οποίους προμηθεύεται γάλα.
Το 2013 οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 83 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,2 εκατ. Το πρώτο 9μηνο του 2013 η εταιρεία αύξησε την παραγωγή της κατά 12% με βασικό εξαγωγικό προϊόν τη φέτα. Τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας της στις ξένες αγορές, η Δωδώνη προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία τυροκομικών Arthur Schuman Inc, ανάμεσα στους μεγαλύτερους διανομείς τυροκομικών των ΗΠΑ, για τη διανομή των προϊόντων της με έμφαση τη φέτα ΠΟΠ σε όλες τις κατηγορίες πελατών (λιανική, χονδρική, catering).

Η Δωδώνη σε αριθμούς
6.000 συνεργάτες κτηνοτρόφοι - προμηθευτές γάλακτος
€83,1 εκατ. ο τζίρος το 2013
Το 2012 παρήγαγε
10,5 εκατ. κιλά φέτας
11,8 εκατ. κιλά
διαφόρων τυριών
12,1 εκατ. λίτρα γάλακτος
2,6 εκατ. κιλά γιαουρτιού

Πηγή: Τα Νέα

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker