Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότητα"Στην υγειά του Αμαράντου" θα πίνουν νερό τα Γιάννενα - με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας της Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

"Στην υγειά του Αμαράντου" θα πίνουν νερό τα Γιάννενα - με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας της Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Πράσινο φως» για τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο
Στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων από τον Αμάραντο προχώρησε, με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη συνεδρίαση της Δευτέρας τέθηκε επί τάπητος περισσότερο η αναγκαιότητα του έργου παρά το περιεχόμενο αυτό καθ' αυτό της ΜΠΕ, με την αντιπολίτευση να μιλά για ένα έργο που σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι αναγκαίο και την αντιπολίτευση να αντικρούει το επιχείρημα αυτό τονίζοντας πως η συνεδρίαση δεν αφορά απόφαση για την χρησιμότητα της μεταφοράς αλλά για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή σε περίπτωση που υλοποιηθεί.

Τα ερωτήματα

Το μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτησης αναλώθηκε σε ερωτήσεις προς τον εκπρόσωπο της μελετήτριας εταιρίας καθώς υπήρχαν αρκετά σημεία που έχριζαν αποσαφήνισης.

Ορισμένες απ' αυτές είχαν να κάνουν με το αν οι μελετητές έχουν κάνει μετρήσεις ποσότητας και ποιότητας στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα του λεκανοπεδίου, με τον μελετητή να απαντά ότι έγινε μόλις μια χωρίς κιόλας να προβλέπεται από την σύμβαση που είχε υπογράψει με την Περιφέρεια.

Η διάσταση απόψεων επικεντρώθηκε κυρίως στην αναγκαιότητα του έργου με τον μελετητή να λέει ότι η μεταφορά νερού αφορά τις ανάγκες των Ιωαννίνων για ύδρευση σε μια 50ετία και πάνω και αμφισβητώντας επί της ουσίας, χωρίς ωστόσο να έχει κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, την εσαεί επαρκή ποιότητα των υπόγειων νερών.

Η αντιπολίτευση

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου του ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο στην τοποθέτησή του μίλησε για ένα «σκάνδαλο υπό δημιουργία» προσθέτοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή υπηρετεί ένα μοντέλο ανάπτυξης αδιέξοδο με σκοπό να εξυπηρετήσει εργολαβικά συμφέροντα.

«Δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη μεταφοράς νερού στο λεκανοπέδιο. Ξοδέψαμε 900.000 ευρώ για τη μελέτη και για ένα έργο περιττό θέλουμε 106 εκ. ευρώ», είπε και καταψήφισε.

Από την πλευρά του ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, της «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» επισήμανε ότι η αφαίρεση νερών από τον Αμάραντο θα δημιουργήσει προβλήματα και διακρατικά, αφαιρεί ένα αναπτυξιακό πόρο από την περιοχή της Κόνιτσας χωρίς τη θέλησή της, χαρακτηρίζοντας και ο ίδιος το έργο για μελλοντικές και πιθανές ανάγκες 50 ετών και άρα όχι απαραίτητο.

Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει αρμοδιότητα από το νόμο να χρηματοδοτεί μελέτες για ύδρευση. Δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο διαχειριστής του έργου. Ευκαιριακές πρακτικές και ατεκμηρίωτες προτάσεις μας οδηγούν στην άρνηση», υπογράμμισε.

Αρνητικός και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων επιχειρηματολόγησε κατά της μεταφοράς νερού από τον Αμάραντου λέγοντας αρχικά ότι από τα στοιχεία της μελέτης δεν προκύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα στην ποσότητα του νερού που υπάρχει στο λεκανοπέδιο προσθέτοντας ότι τόσο ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας τόσο και οι κλιματολογικές συνθήκες εξασφαλίζουν την ύδρευση και την άρδευση της περιοχής.

Παράλληλα και αναφορικά με την ποιότητα των υδάτων που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο ο κ. Σακκάς σημείωσε πως ακόμα και σήμερα που δεν υπάρχουν επαρκεί μέτρα προστασία τα πόσιμα νερά είναι βέλτιστης ποιότητας.

Τέλος μίλησε για ανεπαρκή υδρολογικά στοιχεία τα οποία δεν τεκμηριώνουν ότι τα 10 εκ. κυβικά θα φτάσουν στα Γιάννινα και ανεπαρκής μετρήσεις ποιοτικών στοιχείων.

 

Πηγή: Νεοι Αγώνες

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker