Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΠόσες είναι οι υδρευτικές ανάγκες των Ιωαννίνων - Η φασαρία γίνεται για επιπλέον 5 εκ. κυβικά που θα χρειαστούν το 2051?

Πόσες είναι οι υδρευτικές ανάγκες των Ιωαννίνων - Η φασαρία γίνεται για επιπλέον 5 εκ. κυβικά που θα χρειαστούν το 2051?

Πόσο αναγκαία είναι η μεταφορά νερών απο τον Αμάραντο ή απο τον Αώο στα Ιωάννινα;

Μεταφέρουμε την παρακάτω άποψη που στηρίζεται στην  Υδρογεωλογική μελέτη και καθορισμός ζωνών περιμετρικής προστασίας των πηγών Κρύας Ιωαννίνων – (2005)

Σύμφωνα με την ΜΠΕ που ενέκρινε η Περιφέρεια ο προσδιορισμός των υδρευτικών αναγκών το 2051 ανέρχεται ετησίως σε 17 εκ. κυβικά, όταν σήμερα αντλούμε ετησίως 12 εκ. κυβικά. Συνεπώς όλη η φασαρία γίνεται για επιπλέον 5 εκ. κυβικά που θα χρειαστούμε το 2051. Όταν τα αποθέματα των πηγών Κρύας εκτιμώνται σε 52 εκ. κυβικά ετησίως και συνεπώς καλύπτουν τις όποιες μελλοντικές ανάγκες, είναι να απορεί κανείς που στην ΜΠΕ στις εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης δεν εξετάζεται το προφανές που προτείνεται από τον Β. Καρακίτσο, δηλαδή: «Επιπλέον υδρογεωτρήσεις, όταν αυξηθούν οι ανάγκες της πόλης των Ιωαννίνων σε νερό. Είναι αναγκαία η απαλλοτρίωση μιας ευρείας έκτασης στις υπώρειες του όρους Μιτσικέλι, εκατέρωθεν των υδροληψιών Κρύας, ώστε να χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές υδροληψίες». Η παράληψη αυτή της μελέτης δημιουργεί ερωτηματικά για το αν έγινε σκόπιμα, καθώς αυτή η λύση θα έπρεπε ενδεχομένως να προκριθεί ως βέλτιστη.

 

 Η περίληψη της μελέτης εδώ:

http://www.ntua.gr/MIRC/6th_conference/presentations/1_main_sessions/5th_session/KARAKITSIOS%20V.pdf

Β. Καρακίτσιος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α
∆ιευθυντής Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας

http://users.uoa.gr/~vkarak/bibliography_ell.html

 

• «Tα αποθέματα των υπογείων νερών της υπολεκάνης Κρύας είναι σχεδόν διπλάσια της αντλούμενης ποσότητας για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της πόλης των Ιωαννίνων και πολλαπλάσια αν ληφθεί υπόψη ότι ο υδροφόρος στη βάση των υπωρειών του όρους Μιτσικέλι είναι ενιαίος.»


• «Δεν υφίσταται μείωση των αποθεμάτων νερού από υπερεκμετάλλευση, γιατί υπάρχει πάντοτε μία περίσσεια νερού, η οποία αντιστοιχεί στην ποσότητα qπ παροχής των πηγών Κρύας και στην ποσότητα qυ, που αποστραγγίζεται υπόγεια προς τα αποστραγγιστικά έργα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, μέσω διαπερατών οριζόντων.

Τέλος, όπως προκύπτει από τους ισοπιεζομετρικούς χάρτες της Περιοχής Κρύας, υπάρχει μια ευρεία ζώνη (πλάτους περίπου 1000 μέτρα) στις Ν υπώρειες του όρους Μιτσικέλι, όπου ο υδροφόρος γίνεται ενιαίος σε όλο το μήκος της ζώνης και επομένως τροφοδοτείται από το σύνολο των υπόγειων νερών της λεκάνης του όρους Μιτσικέλι. Συνεπώς, μπορούμε με ορισμένες επιφυλάξεις να δεχθούμε ότι τα αποθέματα των πηγών Κρύας ανέρχονται σε 51,9 x 106 m3 νερού»


• «Τέλος, παραβάλλοντας τις στάθμες των υδροσημείων εντός και πέριξ των υδροληψιών, κατά την υγρή περίοδο, της παρούσας μελέτης με τις αντίστοιχες της Υδροέρευνας (1974), παρατηρούμε ότι η στάθμη του υδροφόρου το 2005 είναι μόνο κατά 3 ως 4 cm χαμηλότερη από το 1974, παρά την πολύ μεγαλύτερη άντληση στις υδροληψίες Κρύας και το χαμηλότερο ύψος βροχής που παρατηρείται την τελευταία εικοσαετία.Επομένως, πρόκειται για άριστο υδροφόρο ορίζοντα που είναι επαρκής για τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες ύδρευσης των Ιωαννίνων.»

 

Πηγές:Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) / Πανεπιστήμιο Αθηνών / Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων(facebook)

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker