Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότητα 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο Κόνιτσας - 23 Ιολίου 2014

9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο Κόνιτσας - 23 Ιολίου 2014

Ξεκινά την Τετάρτη 23 Ιουλίου το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο Κόνιτσας «Ανθρωπολογία, Εθνογραφία και Συγκριτική Λαογραφία των Βαλκανίων», που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Δήμο Κόνιτσας και το Διεθνές Ακαδημαϊκό Δίκτυο Border Crossings.

Η τελετή υποδοχής των φοιτητών, των οποίων ο αριθμός φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένος ( συμμετέχουν 95 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές από από 25 χώρες), θα γίνει στις 9 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κόνιτσας.

Για φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα σχετικά με τη θεωρία και τη μεθοδολογία της εθνογραφικής έρευνας με έμφαση  στις συνοριακές περιοχές των Βαλκανίων, την εθνογραφία των νομαδικών πληθυσμών, την περιβαλλοντική ιστορία και πολιτισμική ιστορία της Μεσογείου και των Βαλκανίων, την Ορθοδοξία στα Βαλκάνια, τις Βαλκανικές μουσικές παραδόσεις και ένα αφιέρωμα στη Σέρβικη Εθνογραφία. Προβλέπεται, επίσης, άσκηση των φοιτητών στην επιτόπια έρευνα στην ΄Ηπειρο, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Τα πορίσματα των ερευνών παρουσιάζονται κατά τη λήξη των εργασιών και οι καλύτερες εργασίες δημοσιεύονται στην Επετηρίδα της διοργάνωσης, που εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα από τον γνωστό εκδοτικό οίκο της Γερμανίας LIT.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εκτός από τους ΄Ελληνε;ς καθηγητές, διδάσκουν κορυφαίοι επιστήμονες από σημαντικά πανεπιστήμια της αλλοδαπής, όπως ο Oliver Rackham από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, η Judith Okley από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Sobodan Naumovic από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, ο Στάθης Γουργουρής από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και άλλοι. Επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος.


Επισημαίνεται ότι κατά την εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας που έγινε φέτος η συγκεκριμένη διοργάνωση κρίθηκε από τρις πιο αξιόλογες του Πανεπιστημίου και χαρακτηρίστηκε υποδειγματική.


Περισσότερες πληροφορίες στο www.border-crossings.eu

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker