Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΗ «Λαϊκή Συσπείρωση» για το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020

Τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020 ανέπτυξε ο κ. Κώστας Κωτσαντής στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, αναφέροντας –μεταξύ άλλων- τα εξής:


«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" επί της διαδικασίας της συζήτησης  του "Σχεδίου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου 2014-2020", ζητά από τη Διοίκηση να αναβάλει την εισαγωγή του θέματος και να το επαναφέρει με τη έναρξη της νέας περιόδου, όπου θα κριθεί με την τοποθέτηση της και το σύνολο της νέας αντιπολίτευσης και όχι μόνο.

Όλα αυτά τα χρόνια γίναμε μάρτυρες των αποτελεσμάτων, των συνεπειών, του συγκεκριμένου δρόμου ανάπτυξης, που ως πυρήνα έχει το κέρδος και την εκμετάλλευση. Στη ίδια κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις της 5ης προγραμματικής περιόδου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Είναι ένα κείμενο (παρόμοιοι οι θεματικοί στόχοι για όλες τις περιφέρειες της χώρας) που υιοθετεί της κεντρικές κατευθύνσεις της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων, ικανοποιώντας ουσιαστικά τις προτεραιότητες των μονοπωλιακών ομίλων για την όποια οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Πακτωλός δικών μας χρημάτων για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως και σε όλη τη χώρα, υπάρχουν τάξεις που δεν έχουν ενιαίο συμφέρον στο συγκεκριμένο δρόμο ανάπτυξης.

Ολόκληρο το πρόγραμμα στοιχειοθετείται, τεκμηριώνεται με βάση τον εναρμονισμό του στην αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ "Ευρώπη 2020".

Ισόρροπη, σχεδιασμένη και με κοινωνικό πρόσωπο ανάπτυξη στον καπιταλισμό, δεν γίνεται.

Είναι ουτοπία, κοροϊδία, είναι πολιτική απάτη. Έτσι κι αλλιώς όλη η κατάσταση που περιγράφεται μέσα στο παρόν σχέδιο με φτώχεια, ανεργία, απόκλιση από ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπαξιοποίηση αναπτυξιακών παραγωγικών δυνατοτήτων εξελίσσεται μέσα σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης.

Δεν χωράνε αυταπάτες. Όταν έρθει η ανάπτυξη μετά τη κρίση, θα κυριαρχούν και τότε τα αποτελέσματα αυτής της βάρβαρης πολιτικής: μισθοί πείνας, ανύπαρκτα κοινωνικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και ΣΣΕ.

Αυτή η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα να διευρύνει τις ανισομετρίες στο εσωτερικό της χώρας, ανάμεσα στις περιφέρειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 όλες οι περιφέρειές της βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου όρου του ΑΕΠ της ΕΕ.

Η Ήπειρος, βρίσκεται πάντα στη τελευταία θέση».

Κάνοντας κριτική ανά Θεματικό Στόχο και άξονα προτεραιότητας, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

- Έρευνα και καινοτομία: Μόνο ως πρόκληση ηχούν τα αναγραφόμενα. Ποιος έκλεισε τα εργοστάσια; Ποιος ξεπάτωσε παραδοσιακές καλλιέργειες; Πώς εισάγουμε μεταλλαγμένα;

- Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Αλήθεια, γιατί έχουμε κατάρρευση στη μεταποίηση και στις κατασκευές; Γιατί έκλεισαν εκατοντάδες βιοτεχνίες και με επιδότηση μεταφέρθηκαν στις όμορες χώρες, με συνέπεια να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας;

3. Ενεργειακή αναδιάταξη. Η απελευθέρωση της Ενέργειας και η ιδιωτικοποίησή της επέβαλαν ενεργειακή φτώχεια, πανάκριβα τιμολόγια, καταστροφή του περιβάλλοντος. (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, βιοκαύσιμα, "μικρή" ΔΕΗ) Προκαλεί  η ιδιωτικοποίηση του φράγματος του Πουρναρίου.

Τέλος κλείνοντας σημείωσε τα εξής: «Είναι προφανές ότι φιλολαϊκή διαχείριση δεν μπορεί να γίνει όσο η αστική τάξη της χώρας έχει τα κλειδιά της οικονομίας και την πολιτική εξουσία. Μέχρι ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να διεκδικήσει για τον εαυτό του την εξουσία εμείς, ως Κόμμα και ως συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ, θα είμαστε μαχητική αντιπολίτευση».

Για τις εξισωτικές και τον καταρροϊκό

Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου το θέμα για τις εξισωτικές αποζημιώσεις και τον καταρροϊκό πυρετό και η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπως αυτή αναπτύχθηκε και κατατέθηκε έχει ως εξής:

«Δίκαιη είναι η οργή και η αγανάκτηση που υπάρχει στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και στην περιοχή μας και κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Δεν πρόκειται για κανένα «λάθος» όπως ισχυρίζεται ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης προκειμένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις, αλλά για στρατηγική επιλογή των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων, που και με αυτό τον τρόπο προσπαθούν βίαια να ξεκληρίσουν τη μικρομεσαία αγροτιά προκειμένου να συγκεντρώσουν τη η γη και την  παραγωγή τους στα δικά τους χέρια!

Δεν είναι γενικά «η εγκληματική πολιτική του Υπουργείου» που όμως μπορεί να δεχθεί «διορθωτικές παρεμβάσεις» όπως ισχυρίζεται η κ. Γεροβασίλη και ο ΣΥΡΙΖΑ!

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας, να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του αποπροσανατολισμού και οργανωμένα, μέσα από μαζικούς και μαχητικούς Αγροτικούς Συλλόγους.

Σε ότι έχει να κάνει με τον καταρροϊκό πυρετό και τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στα αιγοπρόβατα καταρχήν στους Δήμους Πωγωνίου, Κόνιτσας και Ζίτσας, ισχύουν τα εξής:

- Κυβέρνηση και Περιφέρεια άφησαν στο έλεος τους κτηνοτρόφους της περιοχής και μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων, με δηλώσεις που μοιάζουν περισσότερο με ευχολόγια παρά με μέτρα!

-Τα κενά σε προσωπικό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι τραγικά και βέβαια λειτουργούν σε βάρος της φτωχής αγροτιάς πράγμα που έγινε ακόμα πιο φανερό με το ξέσπασμα των κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει και στο θέμα αυτό τα αιτήματα των κτηνοτρόφων απαιτώντας:

-Τη διενέργεια ψεκασμών έστω και τώρα από τις αρμοδιότητες κρατικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

-Στα κοπάδια των κτηνοτρόφων που προσβάλλονται από τον καταρροϊκό πυρετό να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές, να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για το χαμένο εισόδημα και τα ζώα»

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker