Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΈχει ανάγκη η Κόνιτσα κυρίως απο Προπονητές και Τεχνικούς Δασικής Προστασίας?

Έχει ανάγκη η Κόνιτσα κυρίως απο Προπονητές και Τεχνικούς Δασικής Προστασίας?

Αναδημοσιεύουμε απο το blog Εδώ Κόνιτσα

http://thimiosk.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html

 

Σαν να μη πέρασε μια μέρα.

  • Aπό μικρό παιδί το αίτημα προς το κεντρικό κράτος που συσπείρωνε όσο κανένα άλλο τα προεκλογικά οράματα όλων των παρατάξεων (και του λαού...) , ήταν η δημιουργία μιας σχολής στην Κόνιτσα, που θα έφερνε φυσικά την ανάπτυξη και άλλα ωραία. Ποτέ κανέναν δεν ενδιέφερε ούτε τι σχολή θα ήταν αυτή και αν οι απόφοιτοί της θα είχαν κάποια σχέση με την οικονομία της περιοχής - αρκεί να ερχόταν κόσμος που θα κατανάλωνε στα μαγαζιά μας. 
  • Για ένα μικρό διάστημα - την εποχή που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα - το όνειρο έγινε πραγματικότητα: Η σχολή Δημοτικής Αστυνομίας έφερε ζεστό χρήμα στην περιοχή , βρήκαν εισόδημα τόσοι και τόσοι - από τους εργάτες που κατασκεύασαν το κτίριο μέχρι τους ξενοδόχους (καλή ώρα...) και τους εστιάτορες. Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα μάλλον απογοητεύει όμως - το τεράστιο κτίριο ρημάζει (και μάλιστα σήμερα σαν μια μεταχρονολογημένη ειρωνία χρησιμοποιείται για "φιλοξενίες" του Δήμου στερώντας εισόδημα από τους ξενοδόχους), ενώ η τοπική οικονομία μαραζώνει μέρα με τη μέρα (μόνο το Σεπτέμβριο 5 μαγαζιά κλείνουν). Το μόνο σίγουρο που πρόσθεσε η συγκεκριμένη σχολή είναι μερικά εκατομμυριάκια στο (γενικά επονείδιστο) Δημόσιο χρέος.
  • Σήμερα - και μετά από μια χρεωκοπία και καναδυό μνημόνια για να μην ξεχνιόμαστε - η ελπίδα ζωντανεύει πάλι: Ιδρύεται Δημόσιο ΙΕΚ στην Κόνιτσα. Τον κόπο της προηγούμενης δημοτικής αρχής συμπληρώνει η τωρινή για να προλάβουμε τις ημερομηνίες και να μην χαθεί η ευκαιρία να βγάλουμε και μεις τους πτυχιούχους μας. Δεν γνωρίζω πόση ζήτηση στην αγορά εργασίας θα έχει ένας απόφοιτος "Προπονητής αθλημάτων" (έτσι ακριβώς...) ή ένας "Τεχνικός Δασικής Προστασίας" ούτε τι ελπίδες τρέφουν οι εγγεγραμμένοι( αν και σίγουρα στο βάθος του μυαλού τους θα βρίσκεται ο Μεγάλος Εργοδότης ). Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως τζάμπα δεν θα σπουδάσουν. Μπορεί όπως πληροφορούμαστε από τον σχετικό ιστότοπο http://diek.konitsa.eu/ τα μαθήματα να γίνονται στις αίθουσες του Γυμνασίου-Λυκείου, όμως αυτό δεν μηδενίζει το κόστος τους: διδάσκοντες, συγγράματα,τηλέφωνα,γραφική ύλη,διευθυντές,υποδιευθυντές από κάπου πρέπει να πληρωθούν. Κι αν η γενική εντύπωση κυβερνώντων και κυβερνωμένων είναι πως δεν τρέχει και τίποτε να πληρώνουμε τζάμπα και βερεσέ ακόμη και σήμερα γραφικά πτυχία αμφιβόλου (τουλάχιστον..) ποιότητας, το πιο επικίνδυνο είναι πως δεν καταλάβαμε ακόμη πως τον ωκεανό της χρεωκοπίας τον έφτιαξαν πολλές τέτοιες σταγόνες.
  • Να θέσω το ζήτημα κάπως διαφορετικά. Έστω πως οι δημότες Κόνιτσας δίναν το δικαίωμα κάθε χρόνο στο Δήμο τους να διαχειρίζεται π.χ. τον ΕΝΦΙΑ. Πόσοι άραγε θα ενέκριναν μια τέτοια δαπάνη δημιουργίας ΙΕΚ με τα λεφτά τους? Αυτή είναι η πραγματική ανάγκη εκπαίδευσης ανειδίκευτων σε έναν υποτίθεται Δήμο με τουριστική προοπτική όπου δυσκολεύεσαι να βρεις ένα σερβιτόρο που να ξέρει δυό λέξεις αγγλικά? Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά αυτή τη στιγμή η αγορά θέλει περισσότερο την καμαριέρα να ξέρει το "Good morning" παρά τον σαραντάρη προπονητή πινγκ πονγκ.
  • Ξέρω πως ο αντίλογος θα είναι για την "προοπτική" να γίνει κάτι μόνιμο στο μέλλον που θα φέρει κι άλλες ειδικότητες κλπ κλπ. Λυπάμαι αλλά τόσα χρόνια αυτές τις προοπτικές βλέπω να πληρώνουμε και για αυτό είμαι απαισιόδοξος. Η απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η οικονομική τροφοδοσία της αυταπάτης μας.

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker