Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΗ Λαϊκή Συσπείρωση για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην περιφέρεια Ηπείρου για τις λεγόμενες "Κοινωνικές" Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι "Κοινωνικές" Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις  προβλέπετε να αναλάβουν να παρέχουν κυρίως κοινωνικές υπηρεσίες, που μέχρι σήμερα εξασφαλίζονταν δωρεάν από το κράτος.
 
Πρόκειται για μια ακόμα μορφή σκληρής εκμετάλλευσης σε όσους απασχολούνται σε αυτές, φορώντας μάλιστα το μανδύα της «κοινωνικής οικονομίας».

 

Η κυβέρνηση, την ώρα που αφήνει χωρίς επιδόματα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων και προωθεί την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων, δε φείδεται πόρων όταν πρόκειται να προωθήσει άλλο ένα εργαλείο επέκτασης της ευελιξίας στην απασχόληση, υποσχόμενη μάλιστα στους άνεργους και στις «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες ότι θα τους μετατρέψει σε... επιχειρηματίες!


Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) που διαφήμισαν στην πόλη μας ο Υφυπουργός Εργασίας μαζί με τον περιφερειάρχη Ηπείρου στην  ημερίδα του Υπουργείου Εργασίας στα Γιάννενα, δεν είναι νέο «φρούτο». Χρόνια τώρα προωθούνται συστηματικά στην ΕΕ.

Και σε συνθήκες υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, και τώρα, που, με πρόσχημα την κρίση οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές επιταχύνονται. Δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από μια ακόμα μορφή σκληρής εκμετάλλευσης σε όσους απασχολούνται σε αυτές, φορώντας μάλιστα το μανδύα της «κοινωνικής οικονομίας» ή του «τρίτου τομέα της οικονομίας», οι οποίες αναλαμβάνουν να παρέχουν κυρίως κοινωνικές υπηρεσίες, αντί αυτές να εξασφαλίζονται δωρεάν από το κράτος.


Εμπνευστής της είναι ο ΟΟΣΑ και η κεντρική φιλοσοφία αυτών των σχημάτων είναι ότι «το κράτος το οποίο ρυθμίζει το κοινωνικό περιβάλλον, αντί του κράτους που χορηγεί κοινωνικές παροχές». Δηλαδή, το κράτος απλά καθορίζει ποιοι και πώς θα παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, αφού το ίδιο σταματά να το κάνει.


Την «κοινωνική οικονομία» υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ («αλληλέγγυα οικονομία») ως βασική μορφή στην «παραγωγική ανασυγκρότηση» που προτείνει για την (καπιταλιστική) ανάπτυξη και την ανακύκλωση της ανεργίας. Γι αυτό άλλωστε και η Δημοτική Παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα χαιρέτισε την απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών να επιτρέψει την δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ για τη διαχείριση της ΟΑΣΗΣ


Οπου δοκιμάστηκαν οι ΚΟΙΝΣΕΠ μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.


Στην Ελλάδα, έρχονται και «κουμπώνουν» σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου: Οι δημοτικές αρχές (ακόμα κι αν εμφανίζονται αντιμνημονιακές και αντικαλλικρατικές) έχουν αποδεχτεί χρόνια να διαχειριστούν την πραγματικότητα που διαμορφώνει η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, έχουν αποδεχτεί την περικοπή των πόρων που παίρνουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό (ενδεικτικά, στην τριετία 2009 - 2012 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που πηγαίνουν στους δήμους περικόπηκαν κατά 70%). Δημοτικές πλειοψηφίες χαρατσώνουν άγρια τις λαϊκές οικογένειες και τα μικρομάγαζα με τέλη, φόρους, πρόστιμα.


Σε κάθε περίπτωση, οι ΚΟΙΝΣΕΠ όχι μόνο δεν είναι μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των κοινωνικών ομάδων που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και η ΕΕ- αλλά ένα ακόμα αντιδραστικό υποκατάστατο στην ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, που ο καπιταλισμός ούτε μπορεί, ούτε επιθυμεί να εξασφαλίσει.

Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ, περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην περιφέρεια Ηπείρου
Ολυ Τσουμάνη
Κώστας Κωτσαντής
Βασίλης Ζιώβας

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker