Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑπάντηση των προσκυνητών της Ι.Μονής Στομίου στην ανοικτή επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις αυθαιρεσίες στην χαράδρα του Αώου

Απάντηση των προσκυνητών της Ι.Μονής Στομίου στην ανοικτή επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις αυθαιρεσίες στην χαράδρα του Αώου

Εδώ η επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημοτικής παράταξης του Δήμου Κόνιτσας:

http://www.e-konitsa.gr/index.php/eidiseis/epikairotita/5541-anoikti-epistoli-gia-tin-xaradra-tou-aoou-apo-tin-laiki-syspeirosi-konitsas

 

Στην σημερινή εποχή και ειδικά σε αυτήν την περίοδο που περνάμε των δυσκολιών, μερικοί έχουν γίνει στα λόγια πολιτικοί αναλυτές άλλοι υπέρμετροι φυσιολάτρες,  οικολόγοι και άλλοι δυστυχώς έχουν χάσει της αξίες τους ηθικές και ακόμη μερικοί την αξία του ίδιου του χαρακτήρα τους .

Το  να μην έχεις πολιτικά, κομματικά θέματα προς παρουσίαση και λύση αυτών στην μικρή περιοχή που ζούμε όλοι μας, στην ΚΟΝΙΤΣΑ και να ασχολήσε με το τι κάνει ο γείτονας ,και φτάνεις σε σημείο κατάντιας , μας θυμίζει  το ανέκδοτο του.. να «ψωφίση  η γίδα του γείτονα!!»

Κύριοι εσείς που θέλατε να πάρετε και την θέση για να  μας πάτε μπροστά, για την ανάπτυξη και πρόοδο αυτού του τόπου, αυτά που αναγράφετε σε επιστολή σας «Ως πότε ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει μέσα στην χαράδρα του Αώου;» είναι ακόμη ένα ατόπημα πολιτικής και κομματικής θέσης σας που τουλάχιστον οι Κονιτσιώτες ξέρουν.

Δεν γνωρίζετε ότι η διάνοιξη του δρόμου έχει γίνει το 1954 για την κατασκευή του Φράγματος? το1974 επί δημάρχου κ.Γκότζου για την ύδρευση της Κόνιτσας που μέχρι και τώρα 2014 έχει την ανάγκη πόσιμου νερού?

Δεν γνωρίζετε ότι επί δημάρχου κ.Εξάρχου έχει γίνει έργο με της ειδικές περιβαλλοντικές άδειες για την ύδρευση της Κόνιτσας από άλλη υδρομάστευση στην θέση ΓΡΑΒΟΣ με την μπλέ σε χρώμα νέου τύπου σωλήνα?

Δυστυχώς αν και η κομματική ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έβαλε υποψηφιότητα για την Δημοτική Αρχή του τόπου μας δεν γνωρίζουν δυστυχώς ότι υπήρχε έργο από τον Δήμο Κόνιτσας με εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες για της διάφορες παρεμβάσεις μέσα στην χαράδρα του ΑΩΟΥ?

Δεν γνωρίζετε ότι αρκετοί φορείς έχουν υποχρεώσεις και με ειδικές άδειες μπαίνουν μέσα στην χαράδρα του ΑΩΟΥ για π.χ άνοιγμα του κεντρικού αύλακα για την άρδευση  του κάμπου της Κόνιτσας από τον ποταμό ΑΩΩ? για τον έλεγχο του αύλακα και καθαρισμό αυτού από φερτά υλικά π.χ. κλαδιά, ξύλα, λάσπη?

Δεν το γνωρίζετε ότι όλοι αυτοί οι φορείς ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ και δεν παρανομούν όταν εισέρχονται μέσα στην χαράδρα  του ΑΩΟΥ αλλά απλώς αυτοί οι φορείς κάνουν απλώς την αυτονόητη δουλειά τους?

Δηλαδή τώρα που έχει ξεκοπεί πελώριος βράχος από το βουνό και έχει σπάσει το κεντρικό αυλάκι άδρευσης του κάμπου της Κόνιτσας και πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες αποκατάστασης όλες αυτές οι εργασίες θα είναι παράνομες? ή θα σταθούν κάκιστες και καταστροφικές για το περιβάλλον του ΑΩΟΥ? Τότε θα άλλάξετε γνώμη? για πολιτικές σας σκοπιμότητες? μήπως?

Εσείς που θέλετε την ψήφο τον πολιτών της ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ και θέλετε την ανάπτυξη της περιοχής μας τι θα πείτε στους αθλητές των ΚΑΝΩ , ΚΑΓΙΑΚ, ΡΑΦΤΙΓΚ, κουβαλήστε τα κανώ και τα ράφτιγκ από την  πέτρινη γέφυρα έως το σημείο του φράγματος για να κάνετε το άθλημα σας? Δεν είναι πιο λειτουργικό τουλάχιστον μέχρι το σημείο του φράγματος να πάνε με το αυτοκίνητο? τόσο πολύ επιβαρύνετε το περιβάλλον με μια τόσο μικρή διαδρομή?

Εσείς τι λέτε είστε πιο ευαίσθητοι για την προστασία της χαράδρας του Αώου από τους υπόλοιπους Κωνιτσιώτες? μάζεψε κανένας σας έστω ένα σκουπιδάκι μέσα από την χαράδρα του Αώου? ή προωθήσατε κάποιες ενέργειες σας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ή να συγκεντρωθείτε εσείς οι ίδιοι για τον καθαρισμό της χαράδρας από σκουπίδια?

Εσείς τι λέτε είστε πιο ευαίσθητοι για την προστασία της χαράδρας του Αώου? Τα πλατάνια μας λύπησαν όλους για αυτή τους την αρρώστια και για αυτό το νεκρικό τους θέαμα. Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά σε τέτοιες περιπτώσεις διότι είτε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο π.χ. με τα πτηνά θα έρχονταν η αρρώστια και μην τα ρίχνουμε όλα στους επισκέπτες, προσκυνητές για την Μονή Στομίου , και με κάποιες ιδέες μερικών να σταματήσουμε την διέλευση των οχημάτων. Γιατί δεν έχουν και την ίδια άποψη για να σταματήσει η διέλευση τον οχημάτων και στην θέση Μώλος στα Ιωάννινα και στην εθνική οδό στην θέση Τέροβο που είναι γεμάτη πλατάνια για να μην εξαπλωθεί η αρρώστια των πλατάνων? εκεί η ευαισθησία για το περιβάλλον είναι διαφορετικό, και οι εκεί φορείς προστασίας, παρανομούν?

Για να κάνουμε και εμείς τα ίδια «να ψωφήση η γίδα του γείτονα» Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, Δημοτική παράταξη του Δήμου Κόνιτσας, ας δούνε το δικό τους καβούκι που είναι στραβό και έπειτα να κριτικάρουν οτιδήποτε χωρίς να έχουν γνώση.

Πριν ακόμη από το 1774 η ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΜΙΟΥ  υπήρχε μέσα στην χαράδρα του ΑΩΟΥ. Γνωρίζετε τους νόμους του 1770 τι προβλέπετε για κάθε χτίσιμο ή γνωρίζετε για τους νόμους του ΜΕΤΑΞΑ 1920-1930 για τα αγροτεμάχια και δασικές εκτάσεις?, ή τους νόμους του υπεύθυνου υπουργείου του 1985?  Μόνο και μόνο ανθρώπινα να το δει κανείς ότι τρία άτομα έχουν αφιερώσει την ζωή τους προς την Παναγία μας  κάνει υπόχρεους σεβασμού προς τον Ηγούμενο και τους μοναχούς για τον κόπο των προσευχών τους προς εμάς.(αν υπάρχει τέτοια ευαισθησία διότι μερικοί ούτε καν ορκίστηκαν κατά την ορκωμοσία αρχής του ΔΗΜΟΥ!!!). Το γνωρίζετε ότι η ΜΟΝΗ ΣΤΟΜΙΟΥ έχει κτιστή το 1774 και έγιναν κάποια δωμάτια πριν το 1940 όπου μάλιστα φιλοξένησε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ αντάρτες (συντρόφους σας) για να απελευθερωθεί η πατρίδα μας από την Γερμανική Κατοχή και δέχτηκε η ΜΟΝΗ ΣΤΟΜΙΟΥ το μένος από τους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ για αυτήν την πράξη της και υπέστη την ολοκληρωτική καταστροφή της από  φωτιά των κατακτητών. Την ανοικοδόμηση της ΜΟΝΗΣ την κάνει ο Μοναχός Παϊσιος. Πλήθος από προσκυνητές έρχονται στην Μονή Στομίου για το προσκύνημα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ. Η Μονή γίνεται βάση για την ορειβατική διαδρομή για την ΚΟΡΥΦΗ ΓΚΑΜΗΛΑΣ. Ο ηγούμενος φιλοξενεί ορειβάτες, αθλητές, προσκυνητές με τα ολίγα του,( το ευλογημένο λουκουμάκι), αλλά και με την λειτουργία και προσευχή. Προσφέρει, προσφέρει σε όλους. Γιατί να γίνουμε κατακριτέοι για την προσφορά του? Δεν το καταλαβαίνουμε!!! Με την αγιοποίηση  του Πατρός Παíσιου οι προσκυνητές θα πληθαίνουν , προς την περιοχή μας και όλοι θα επωφεληθούμε και ειδικά οι επαγγελματίες(ξενοδοχεία, εστιατόρια, ψησταριές, διάφορα μαγαζιά)    της ΚΟΝΙΤΣΑΣ, (θρησκευτικός τουρισμός, αν σας λέει κάτι!!) . Γιατί τόσο μένος για την λειτουργικότητα της Μονής? Ο κάθε προσκυνητής πιστεύουμε είναι τόσο προσεκτικός και ευαίσθητος με την Φύση που αντιστοιχίζετε με την ευαισθησία του χαρακτήρα του. Γιατί να μην τους διευκολύνουμε οδικός  τουλάχιστον μέχρι το σημείο του Φράγματος?

Γιατί αυτές οι σκέψεις που μας γυρίζουν χρόνια πίσω? «Τόσα χρόνια πως πήγαινε ο ηγούμενος πάνω στην Μονή? με το μουλάρι έτσι να πάει και τώρα». Γιατί τόσο μένος για το αν απόκτησε η Ιερά Μονή 4χ4 για την διευκόλυνση μεταφοράς των αναγκών της Μονής? Ποια η καταπόνηση του φυσικού κάλλους? ,γιατί να γυρίσουμε στην εποχή των μουλαριών?

Γιατί τόσο μένος για το αν χτίζετε καινούργιο εκκλησάκι? ‘Ένας μοναχός εκκλησάκι θα χτίση, ο επαγγελματίας μια εξοχική κατοικία!! Άλλωστε χτίζετε το καινούργιο  για να συντηρηθεί από την υπεύθυνη αρχή ο είδη υπάρχων ναός. Για αυτό υπάρχουν και τα υλικά έξω από την Μονή. Η Μονή άλλωστε είναι πρόσωπο δημοσίου δικαίου και κάνει έργα μέσα στον χώρο της.

Ναι η χαράδρα του Αώου είναι μοναδική σε όλο τον κόσμο για την μοναδικότητά της σε χλωρίδα , πανίδα και την εναλλακτικότητα  που τοπίου σε συστάδες και ποικιλότητα. Εμείς οι ίδιοι ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΕΣ προστατεύουμε αυτό τον χώρο σαν κόρη οφθαλμού. Είδη η λαθροθηρία εξαλείφθηκε και με δικές μας παρεμβάσεις.

Ο καθαρισμός από διάφορα σκουπίδια γίνεται κάθε εβδομάδα και πέρα από αυτό βάζουμε και εργάτες για το καθαρισμό από σκουπίδια και στην κοίτη του ποταμού από διάφορα σκουπίδια που κατεβάζουν τα νερά του Αώου.

Ενημερώνουμε για το ιστορικό της περιοχής του Αώου και της Μονής σε επισκέπτες.

Καθαρίζουμε τον δρόμο και μονοπάτια από διάφορες κατολισθήσεις, και προστατεύουμε  δένδρα, φυτά και μάλιστα αναδασώνουμε.

ΝΑΙ προστατεύουμε την περιοχή του Αώου με έργα και όχι μόνο με δηλώσεις και φανφαρισμούς!! Για αυτό μέσα από την κάθε παρέμβαση προσέχουμε να είναι σε αρμονία με το φυσικό κάλλος έτσι που και οι  επόμενες γενιές να το έχουν σαν πηγή ζωής τους και πάντα να συνυπάρχει ο άνθρωπος με το περιβάλλον, να βοηθάει ο ένας τον άλλον, έτσι ώστε να αποκομίζουμε τους καρπούς του περιβάλλοντος  μέσα και από την εξέλιξη του,  και το περιβάλλον να προστατεύεται από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Λυπούμαστε πραγματικά για την ανοιχτή σας αυτή επιστολή διότι δείχνει την ελλιπή σας γνώση για την περιοχή της Κόνιτσας για της ανάγκες της και μάλιστα για την λάθος σας προβολή και αντιμετώπιση των θεμάτων σας, που μάλιστα διεκδικείτε να σας εμπιστευτούν οι πολίτες της Κόνιτσας σαν ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ!!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ….ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΑΣ…αυτό πρέπει να μας απασχολεί…                                                                                                                

    ΟΙ  ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ  ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟΜΙΟΥ   ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Πηγή: eparxiakonitsas.wordpress.com

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker