Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΤο χειμερινό κλάδεμα

Το χειμερινό κλάδεμα

Είναι απαραίτητο για την υγεία και για την πλούσια καρποφορία του δέντρου το χειμερινό κλάδεμα (ή αλλιώς κλάδεμα καρποφορίας)

Οι κατάλληλοι μήνες για το κλάδεμα είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, καθώς τα οπωροφόρα δέντρα κοιμούνται. Επίσης, η δομή του δέντρου αναγνωρίζεται ευκολότερα τώρα, αφού το δέντρο δεν έχει φύλλα. Επιλέξτε μια ξηρή χειμωνιάτικη μέρα, όταν η θερμοκρασία είναι ψηλότερη από - 5 °C.

Γιατί είναι σημαντικό το κλάδεμα στα δέντρα;

Αναμφίβολα ένα δέντρο θα καρποφορήσει, ακόμα και αν δεν έχει κλαδευτεί. Ωστόσο, τα ακλάδευτα δέντρα παράγουν πολλούς μικρούς καρπούς, γεγονός που καταπονεί τα κλαδιά με αποτέλεσμα να σπάζουν υπό το βάρος τους το καλοκαίρι. Επίσης, θα ενεργοποιηθεί το φυσικό σύστημα ανανέωσης του δέντρου και πολλά από τα κλαδιά θα ξεραθούν. Έτσι το κλάδεμα προστατεύει τα οπωροφόρα δέντρα από ασθένειες, όπως το φουζικλάδιο της μηλιάς. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να μεταδοθούν ανενόχλητα σε ξερά κλαδιά που δεν έχουν κλαδευτεί.

Το κυριότερο βήμα του κλαδέματος.

Κόψιμο κλαδιών που πηγαίνουν προς τα μέσα, ξερών κλαδιών,  και λαίμαργων(μικρών κλαδιών που βγαίνουν συνήθως από τα κύρια κλαδιά και πηγαίνουν προς τα πάνω.
Κόβουμε τα μεγαλύτερα κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα μέσα ώστε να αφήσουμε το κέντρο του δέντρου κενό και να ενισχύσουμε την κυπελλοειδή του διάταξη.

Επίσης, για να ενισχύσουμε την καρποφορία...

Κόβουμε στη διχάλα τα κλαδιά που αναπτύσσονται ίσια προς τα πάνω, ώστε να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη και η ανθοφορία των οριζόντιων κλώνων και εκείνων που αναπτύσσονται προς τα έξω, αφού εκεί μεγαλώνουν τα καλύτερα φρούτα.
Οι βλαστοί των φρούτων που έχουν ήδη μπουμπούκια λουλουδιών το χειμώνα θα πρέπει να κλαδεύονται κατά 1/3 περίπου. Έτσι τα κλαδιά δεν θα μπορέσουν να αυξηθούν υπερβολικά σε μήκος και δεν θα σπάσουν από το βάρος των φρούτων.

Συγχρόνως με το κλάδεμα , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συρμάτινη βούρτσα για να αφαιρέσετε αποκολλημένα κομμάτια φλοιού από τους κορμούς, καθώς εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα παράσιτα. Για έγκαιρη πρόληψη, μπορείτε να αλείψετε τον κορμό με ουσία που περιέχει λάδι.

Αυτές είναι οι γενικές αρχές του χειμερινού κλαδέματος. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που λαμβάνονται υπόψη, όμως δεν μπορούμε να τα καλύψουμε όλα εδώ. Επίσης, κάθε είδος και κάθε ποικιλία για να καρποφορήσει το μάξιμουμ  απαιτεί διαφοροποιήσεις στο κλάδεμα, έτσι αν κάποιος έχει φυτεία με αχλαδιές θα πρέπει να μάθει τις λεπτομέρειες για τις αχλαδιές. Το άρθρο είναι αρκετά γενικό και ίσως κατάλληλο για κηπουρούς ή  αρχάριους.

 

Πηγή: alekati.gr

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker