Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΒασίλης Τσιλιαμάνης - Το πρόβλημα της τοπικής μας δημοκρατίας.

Βασίλης Τσιλιαμάνης - Το πρόβλημα της τοπικής μας δημοκρατίας.

ΠΡΟΣ  :
Δήμαρχο, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Κόνιτσας, Κόνιτσα


Θέμα : Τοπική Δημοκρατία

   α. Εχω στείλει τρεις αναφορές–κείμενα και με προτάσεις για υποθέσεις-προβλήματα του τόπου μας. Οι αναφορές αφορούσαν τα πετρογέφυρα στο Δήμο μας με αφορμή την κατάρρευση της γέφυρας της «Πλάκας», την εξάλειψη των υποθηκών από τα σεισμοδάνεια μιάς και πολλοί οφειλέτες συμπατριώτες μας εξόφλησαν τα δάνειά τους  και την ανάπτυξη της λουτροπηγής των Καβασίλων μετά από δήλωση της αρμόδιας Υπουργού  ότι διατηρείται το Τ.Α.Ι. ΙΙΕ.Δ, φορέας αξιοποίησης  της δημόσιας ακίνητης περιουσίας αλλά και μετά από νομοθετική ρύθμιση υπαγωγής της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), διαδόχου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, στο ΤΑΙΠΕΔ. Τα κείμενα έχω δημοσιεύσει στην γιαννιώτικη εφημερίδα «Πρωϊνός Λόγος», στο περιοδικό ΚΟΝΙΤΣΑ και έχω αναρτήσει στην κεντρική πινακίδα ανακοινώσεων καθώς και σε τοπική ιστοσελίδα με σκοπό την διάδοση της γνώσης και τον πολλαπλασιασμό της μέσα από  συζήτηση . Η γνώση είναι δύναμη και ζούμε σε μέρες έκρηξης της γνώσης. Οι γνώσεις πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο.  Μπροστά στις σύγχρονες ανάγκες ενός πολίτη, πολύ περισσότερο ενός δημοτικού άρχοντα, οι γνώσεις που κατέχει είναι ελάχιστες και γι αυτό έχει ανάγκη των γνώσεων των άλλων. Όσο πιο πολλά κανείς ξέρει τόσο αισθάνεται στο σύγχρονο γίγνεσθαι πόσο πιο περισσότερα  και απαραίτητα δεν ξέρει και προσφεύγει στην γνώση, την εμπειρία, το μυαλό των άλλων.


    β. Σύμφωνα με το άρθρο 215 Δημοτικού Κώδικα με τίτλο «αναφορές και προτάσεις Πληροφόρηση δημοτών και κατοίκων» και υπό τον  τίτλο κεφαλαίου «ΤΟΠΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» «1. Οι δημότες και οι κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά στην προαγωγή των τοπικών υποθέσεων και στις δραστηριότητες του Δήμου ή της Κοινότητας. 2. Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν να καταθέτουν ατομικά ή συλλογικά στο Δήμο…..αναφορές….Το αρμόδιο όργανο οφείλει να απαντά στις ανωτέρω αναφορές και ερωτήσεις εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών 3. Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού συμβουλίου. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον 25 άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται 4. Το δημοτικό συμβούλιο …..μπορεί με απόφασή του να καθορίζει τον τρόπο και τις διαδικασίες, με τις οποίες θα εξασφαλίζεται στους δημότες πλήρης πληροφόρηση για τα κάθε είδους προβλήματα της περιφέρειάς του, καθώς και για την δραστηριότητα του οικείου συμβουλίου και των αρμοδίων οργάνων του Δήμου ….αναφορικά με την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων αυτών»
    Η παραπάνω διάταξη του νόμου χαράσσει κατευθύνσεις δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου ταυτίζοντας τον δημοκρατικό Δήμο με τον συμμετοχικό Δήμο .


     γ. Ως δημότης σας ρωτώ : ποια ήταν και είναι  η τύχη των αναφορών-προτάσεών μου και που βρίσκονται τώρα ;  Ετέθησαν στο αρχείο ;  Θα τύχω απαντήσεως επί των προτάσεών μου ακούγοντας τις γνώμες και αντιπροτάσεις του Δημάρχου ή άλλου οργάνου ; Είναι οι προτάσεις μου ανάξιες συζητήσεως και απαντήσεως ; Δεν αφορούν τα κείμενα προβλήματα και υποθέσεις του Δήμου ; Θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο ; Εάν ναι πότε ;  Ασφαλώς δεν έχετε νομική υποχρέωση συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο με την υποβολή τους από ένα δημότη. Αλλά και η αναφορά –πρόταση για κίνηση αυτοκινήτων στην χαράδρα του Αώου κλπ υπογεγραμμένη από εκατοντάδες πολίτες δεν συζητήθηκε, από ότι ξέρω, όπως ήσασταν υποχρεωμένοι, στο δημοτικό συμβούλιο. Η υπόθεση που θίγω είναι μεν προσωπική, αφού για την γραφή των κειμένων δαπάνησα νου και χρόνο αλλά και γενικότερη, αφού αφορά  την σχέση της δημοτικής αρχής με τους δημότες του Δήμου και τις δυνατότητες των δημοτών να εκφράζονται συμμετέχοντας στο δημοτικό γίγνεσθαι ή με άλλες λέξεις είναι πρόβλημα της τοπικής μας δημοκρατίας.

Αύριο, 21η Απριλίου, είναι μέρα θλιβερής μνήμης, αφού πριν 48 χρόνια   επιβλήθηκε με τις ερπύστριες των τάνκς  η δικτατορία επιβάλλοντας την βουβαμάρα, την γελοιότητα και την βλακεία.  Για να μην έρθουν μέρες με το ίδιο παραλογισμό ως πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να εκφραζόμαστε.

Βασίλης Τσιλιαμάνης

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker