Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΕιδήσειςΑρθρα Απόψεις θέσειςΤο νέο αρδευτικό δίκτυο στον κάμπο της Κόνιτσας - Εγγειοβελτιωτικό έργο ή αρχή του τέλους

Το νέο αρδευτικό δίκτυο στον κάμπο της Κόνιτσας - Εγγειοβελτιωτικό έργο ή αρχή του τέλους

Αυτή την εικόνα θα βλέπουμε όλο και ποιο συχνά στον κάμπο της Κόνιτσας
Το νέο σύστημα άρδευσης ξεκινάει και μαζί του και οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητά του


Τα πλεονεκτήματα πολλά όμως τόσο το κόστος αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού, αλλά κυρίως το κόστος χρήσης του δικτύου καθιστούν πολλές καλλιέργειες ασύμφορες.


Το νέο σύστημα
Το νέο σύστημα προϋπολογισμού σχεδόν 16 εκατ. ευρώ, αποτελείται από κλειστούς αγωγούς μήκους 85 χιλιομέτρων περίπου, οι οποίοι καταλήγουν σε υδροληψίες, ώστε το νερό υπό πίεση να οδηγείται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής, οι οποίες θα ποτίζονται μέσω τεχνητής βροχής.  Τρία αντλιοστάσια εξασφαλίζουν την απαιτούμενη παροχή και πίεση νερού, ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η άρδευση των καλλιεργειών.


Το κόστος και οι κανόνες λειτουργίας
Άγνωστες παραμένουν ακόμη οι χρεώσεις για την χρήση του δικτύου. Στην κοντινή μας Παραμυθιά το κόστος άρδευσης έχει ως εξής:

Στα ξερικά αγροτεμάχια το πάγιο είναι 4 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για τα ποτιστικά αγροτεμάχια υπάρχει προκαταβολή 16 ευρώ με το πάγιο να είναι και σε αυτή την περίπτωση 4 ευρώ ανά στρέμμα.

Η χρέωση ανά κυβικό μέτρο αρδευτικού ύδατος είναι 0,070 ευρώ ενώ για οικιακή χρήση εντός και εκτός αρδευτικού ύδατος είναι 0,12 ευρώ.

Οι καλλιεργητές είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν στους υδρονομείς την απόδειξη πληρωμής για το αντίστοιχο χωράφι όταν τους ζητείται, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν σαν συνέπεια το κλείσιμο της βάνας (διακοπή νερού) και την επιβολή προστίμου.

Τις ίδιες συνέπειες θα έχουν και όσοι δεν καταγράφουν στις κάρτες τις ενδείξεις, τους αριθμούς τεμαχίων, τα στρέμματα, τις ημερομηνίες και τις ώρες ποτίσματος.

Επίσης είναι υποχρέωση του καλλιεργητή να ειδοποιεί τον υδρονομέα σε περίπτωση που η βάνα από την οποία αρδεύει το χωράφι του δεν λειτουργεί και δεν καταγράφει ο υδρομετρητής, καθώς και κάθε άλλη περίπτωση που παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα


Τα χρέη προς την Δ.Ε.Η.
Αρκετοί από τους οργανισμούς διαχείρισης της άρδευσης κινδυνεύουν να σταματήσουν την λειτουργία τους από  τα χρέη προς την ΔΕΗ

Δείτε μερικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών:


Τελεσίγραφο του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς προς τους καλλιεργητές για εξόφληση οφειλών μέχρι τη Παρασκευή
http://thesprotia-news.blogspot.gr/2015/05/blog-post_347.html

Κρέμεται από μια κλωστή ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/kremetai-apo-mia-klosti-o-toev-savalion

Σε κίνδυνο το πότισμα των χωραφιών στο Νεοχώρι Μεσολογγίου
http://www.agronews.gr/agora/organoseis/arthro/130216/se-kinduno-to-potisma-ton-horafion-sto-neohori-mesologgiou/

 

Η βιωσιμότητα των μικρο-αγροτών και των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Το νέο έργο αναμένεται να δώσει ώθηση στον πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής, το ερώτημα όμως που όλο και ποιο συχνά ακούγεται είναι για ποιόν.
Πολλοί αγρότες γεωπόνοι και ειδικοί επιστήμονες δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να είναι κερδοφόρες οι μικρές καλλιέργειες με τέτοια κόστη στην άρδευση, την παραγωγή αλλά και με τέτοιες τιμές πώλησης των προϊόντων.
Για να είναι βιώσιμη η αγροτική δραστηριότητα το κόστος πρέπει να μειωθεί, οι τιμές πώλησης να αυξηθούν και να εξασφαλισθεί η διάθεση της παραγωγής.


Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν τις απώλειες στο εισόδημα τους και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας αν δεν οργανωθούν δύσκολα θα ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις.

Ένα πρώτο βήμα ίσως είναι η ίδρυση ενός αγροτικού- κτηνοτροφικού συλλόγου και δείχνει αναγκαία όσο ποτέ.

 

 

 

 

--------------------------

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker