Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΗ γιορτή κτηνοτροφίας στην Αετομιλίτσα Ιωαννίνων

Η γιορτή κτηνοτροφίας στην Αετομιλίτσα Ιωαννίνων

Με πολιτιστικές και ενημερωτικές τριήμερες εκδηλώσεις, που κορυφώθηκαν χθες το βράδυ σε υψόμετρο 1650 μέτρων, αντάμωσαν και γιόρτασαν οι νομάδες κτηνοτρόφοι της Αετομιλίτσας του Γράμμου.

Η Αετομιλίτσα είναι το ορεινό χωριό που ζωντανεύει το καλοκαίρι, καθώς οι κάτοικοι είναι όλοι κτηνοτρόφοι και τον χειμώνα μετακινούνται στους κάμπους, ενώ επιστρέφουν το τέλος Μαΐου .

Επισκέπτες και κάτοικοι από γειτονικά χωριά που πήγαν στην Αετομιλίτσα για την «Γιορτή της κτηνοτροφίας», είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν σε ένα μεγάλο πανηγύρι, αλλά και να παρακολουθήσουν πώς οι κτηνοτρόφοι φτιάχνουν το τυρί «μανούρι» με παραδοσιακό τρόπο. Μέσα στο δάσος, οι ηλικιωμένοι κτηνοτρόφοι, όπως παλιά, άναψαν φωτιά, έβαλαν ένα μεγάλο καζάνι όπου έβρασαν γάλα και στη συνέχεια, ακολουθώντας την συνταγή τους, έφτιαξαν το τυρί που το πρόσφεραν σε όλους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ημερίδα για ζητήματα που απασχολούν την Κτηνοτροφία, με μεγάλη συμμετοχή

Από το πρωί της Κυριακής ντόπιοι και επισκέπτες ανέβηκαν στα 1650 μέτρα υψόμετρο, μέσα στο δάσος, όπου κάτω από τις αιωνόβιες οξιές είχαν στρωθεί τραπέζια με γίδα βραστή και προβατίνα ψημένη, ενώ οι γυναίκες της Αετομιλίτσας έφτιαξαν παραδοσιακές πίτες για το καλωσόρισμα. Με την μουσική από τα κλαρίνα στις βουνοκορφές του Γράμμου το γλέντι κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μάρος, η γιορτή τείνει να γίνει θεσμός για την περιοχή, καθώς πραγματοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια, αρχές Αυγούστου. Κτηνοτρόφοι που επιστρέφουν στο χωριό για το καλοκαίρι, γιορτάζουν το αντάμωμά τους, αλλά δίνουν την ευκαιρία και στους κατοίκους των άλλων χωριών της Κόνιτσας και του Γράμμου να διασκεδάσουν.

Στην 3ημερη γιορτή έδωσαν το "παρών" και Βλάχοι από την Βόρεια Πίνδο και τα χωριά Σαμαρίνα, Κρανία, Σμίξη, Αβδέλλα, Δίστρατο, Περιβόλι και Βοβούσα. Μάλιστα ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 9 Αυγούστου στο 11ο αντάμωμα Βλαχοχωριών Πίνδου, που θα πραγματοποιηθεί στην αλπική λίμνη του Διστράτου Ιωαννίνων.

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker