Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότητα1ο Βραβείο στην Δ΄τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας από την UNICEF

1ο Βραβείο στην Δ΄τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας από την UNICEF

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, η UNICEF παρουσίασε την έκθεση «Για κάθε παιδί, μια δίκαιη ευκαιρία: Η υπόσχεση για ισότητα», που δείχνει ότι ο κόσμος παραμένει ιδιαίτερα άδικος απέναντι στα φτωχότερα και τα πλέον μειονεκτούντα παιδιά, παρά τις σημαντικές προόδους από τότε που υιοθετήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989.


Στο πλαίσιο αυτό η UNICEF Ελλάδος παρουσίασε τα Βραβεία UNICEF 2015 που απονέμονται σε εξέχουσες προσωπικότητες, φορείς της χώρας που προωθούν τα δικαιώματα του παιδιού και σε σχολεία που ξεχώρισαν σε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα δικαιώματα του παιδιού που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» τα παιδιά εκφράστηκαν και αποτύπωσαν τις πρωτότυπες ιδέες και τα συναισθήματά τους και δημιούργησαν αφίσες, παραμύθια, βιβλία, και εφημερίδες για να μας μεταδώσουν το δικό τους αυθεντικό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, ένα μήνυμα ελπίδας να γίνουν πράξη τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου.

 

Η 4 τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας  στην ενότητα Παραμύθια κατέκτησε την πρώτη θέση


Οι μαθητές της Δ’ τάξης που φέτος φοιτούν στην Ε’ τάξη έγραψαν ένα δικό τους παραμύθι το οποίο μιλάει για ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία το οποίο βιώνει τον πόλεμο χάνει την οικογένεια του και παρόλες τις αντίξοες συνθήκες καταφέρνει να περάσει με βάρκα στη Ρόδο, εκεί συναντάει μια ελληνική οικογένεια που είναι και ανάδοχοι γονείς της UNICEF και τον υιοθετεί. Το μικρό προσφυγόπουλο από τη Συρία μαζί με τα παιδιά της ελληνικής οικογένειας προσπαθούν να προωθήσουν και να διαδώσουν τα δικαιώματα των παιδιών και των προσφύγων και το μήνυμα της ΕΙΡΗΝΗΣ. Το παραμύθι με τίτλο «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΡΗΝΗ» είναι εικονογραφημένο και με ζωγραφιές των μαθητών.

Την προσπάθεια των παιδιών στήριξε η δασκάλα Ρουσούλη Πηνελόπη.

 

 

 

 

 

 

 


Τα σχολεία που βραβεύτηκαν:

Βραβεύονται τα σχολεία:
Νηπιαγωγεία - Αφίσες:
1ο Βραβείο - 5ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Χίου.
2ο Βραβείο - 8ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς (Τμήμα 1).
3ο Βραβείο - Κέντρο Προσχολικής Αγωγής-Νηπιαγωγείο «Παραμυθούπολη» Αιγίου.

Δημοτικά - Αφίσες:
1ο Βραβείο - 2ο Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη» (Τάξη Β1-2).
2ο Βραβείο - 1ο  Δημοτικό Σχολείο Διαβατών Θεσσαλονίκης (Τάξη Β1).
3ο Βραβείο - 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάτων (Τάξη Α2).

Δημοτικά - Παραμύθια:
1ο Βραβείο - 3ο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας Ιωαννίνων (Τάξη Δ΄).
2ο Βραβείο - 18ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού (Τάξη Δ΄).
3ο Βραβείο - Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης.

Δημοτικά - Βιβλία Εφημερίδες:
1ο Βραβείο - 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας (Τάξη ΣΤ΄).
2ο Βραβείο - 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου (Τάξη ΣΤ΄).
3ο Βραβείο - Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα - Δημοτικό Σχολείο Κολλεγίου Αθηνών (Τάξη 5Ε).

 

 

Η Αντιπρόεδρος της UNICEF Σοφία Τζιτζίκου και ο Γενικός Διευθυντής Ηλίας Λυμπέρης παρουσίασαν στοιχεία της έκθεσης της UNICEF και τα σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την τρέχουσα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και τις σχετικές δράσεις της UNICEF. Μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

  • Μέχρι στιγμής 792.883 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει δια θαλάσσης στην Ευρώπη.
  • Μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 8 Νοεμβρίου 2015 καταγράφηκαν 647.581 αφίξεις δια θαλάσσης στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους από την Τουρκία. Στις 7 Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτός ήταν 258.365, μια αύξηση κατά 389.216 μέσα σε δύο μήνες, 85.225 έφθασαν από τις 26 Οκτωβρίου.
  •  Από όλες τις αφίξεις δια θαλάσσης στην Ελλάδα 62% είναι Σύριοι, 23% Αφγανοί, 7% Ιρακινοί και 2% Πακιστανοί. Το 93% των αφίξεων στην Ελλάδα προέρχονται από τις 10 μεγαλύτερες χώρες προέλευσης προσφύγων.
  • Το 37% ή πάνω από το ένα τρίτο είναι γυναίκες και παιδιά (23% είναι παιδιά και 14% γυναίκες), κατά προσέγγιση ο ένας στους τέσσερις είναι παιδί.


Στις 20 Νοεμβρίου η UNICEF ξεκινά την εκστρατεία #FightUnfair με τη βοήθεια διάσημων πρεσβευτών της Orlando Bloom, Liam Neeson, Sir Roger Moore, Shakira, Ricky Martin, Priyanka Chopra, Novak Djokovic και Angelique Kidjo, που ενώνουν τη φωνή τους μέσα από τα δικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ των πλέον ευάλωτων παιδιών του κόσμου.


«Είναι συγκλονιστικό να σκεφτεί κανείς ότι το ένα στα εννέα παιδιά ζει σε μια χώρα που έχει πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, μάρτυρες τρομακτικής βίας με τα δικαιώματά τους στην επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση καταπατημένα», δηλώνει ο Βρετανός ηθοποιός και Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF Orlando Bloom. «Ταξίδεψα με τη UNICEF στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Σερβία για να δω πώς ο πόλεμος εξωθεί τα παιδιά και τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάθε χώρα που μπορεί, πρέπει να υποστηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν πληγεί».


Η εκστρατεία #FightUnfair έχει ως στόχο να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το κοινό για την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα παιδιά, παντού και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα πλέον ευάλωτα παιδιά, αυτά από τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, αυτά που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διακρίσεις.
Τα βραβευμένα, μαζί με όλα τα έργα των παιδιών εκτίθενται στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου): Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 17:00-21:00, Παρασκευή, Δευτέρα, Τρίτη (20, 23 & 24 Νοεμβρίου αντίστοιχα): 10:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο 21 Νοεμβρίου: 10:00-14:00.
– Ενημερωθείτε σχετικά με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο www.unicef.gr/convention.

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker