Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΗ κατάσταση του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας είναι τραγική

Η κατάσταση του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας είναι τραγική

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015 στην ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου Κόνιτσας Ο διευθυντής και οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας εξέθεσαν τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει στην λειτουργία του το νοσοκομείο. 

Την συνάντηση οργάνωσε επιτροπή δημοτών της Κόνιτσας με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων και την προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας λύσης.

Επισημαίνουμε  τα σημαντικότερα σημεία από την ομιλία του κυρίου Μιχάλη Κορτζή, διευθυντή του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας, και της συζήτησης των ιατρών και των υπολοίπων παρευρισκομένων που απεικονίζουν την κατάσταση:

 

Καθυστερήσεις και ελλείψεις

Η μεταφορά της επίβλεψης των Κέντρων υγείας από τα νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρεις δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Δημιούργησε πολύπλοκη γραφειοκρατία και μεγάλες καθυστερήσεις. Ο χρόνος που απαιτείται για την ικανοποίηση αιτημάτων του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια που εδρεύει στην Πάτρα πολλές φορές υπερβαίνει τους 3 μήνες. 

Το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά,  φάρμακα, σύριγγες, συσκευές ορού, φιάλες οξυγόνου μέχρι και γάζες .  Ειδικά με το οξυγόνο στις δύσκολες μέρες του χειμώνα με τις λοιμώξεις, με ανθρώπους με δύσπνοια και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, το Κέντρο έφτασε σε οριακό σημείο, και δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει.

 

Έλλειψη ιατρών

Υπάρχει έλλειψη προσωπικού όπως γιατρών για την κάλυψη των περιφερειακών ιατρείων. Για τους περισσότερους νέους γιατρούς το κόστος εγκατάστασης μετακίνησης και διαβίωσης είναι δύσκολο και ασύμφορο ώστε να επιλέξουν ένα περιφερειακό ιατρείο και προτιμούν ακόμη και το εξωτερικό παρά την επαρχία.

Όσον αφορά τους ειδικευμένους ιατρούς με το που διορίζονται αποσπώνται στα κεντρικά νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα Κέντρα Υγείας να μένουν πάλι άδεια.

Οι ανάγκες διαφόρων ειδικοτήτων όπως του ψυχίατρου ή του καρδιολόγου καλύπτονται από ιατρούς του νοσοκομείου Χατζηκώστα που επισκέπτονται το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας σπανιότατα και σίγουρα αυτό δεν επαρκεί και δυσκολεύει την κατάσταση.

 

Έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού

Υπάρχει πρόβλημα έλλειψης και στο υπόλοιπο προσωπικό

Στο μικροβιολογικό τμήμα υπάρχει μόνο ένας παρασκευαστής που στην περίπτωση ασθενείας ή  άδειας το εργαστήριο παραμένει ανενεργό.  Συγκεκριμένα το μικροβιολογικό τμήμα παρέμεινε κλειστό για ενάμιση χρόνο λόγω  άδεια κύησης της εργαζόμενης σε αυτό.  Έτσι οι  ασθενείς αναγκάζονται να απευθυνθούν στα ιδιωτικά εργαστήρια στα Γιάννενα, ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται οικονομικά.

Στο ακτινολογικό τμήμα  υπάρχει μόνο χειριστής και ένα απαρχαιωμένο και επικίνδυνο ακτινολογικό μηχάνημα. Δεν υπάρχει ακτινολόγος που θα βοηθούσε στην άμεση γνωμάτευση, το δε μηχάνημα  εάν αντικατασταθεί με ψηφιακό θα λύσει πολλά προβλήματα και θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα.

Υπάρχουν τρείς οδηγοί ασθενοφόρων εκ των οποίων ο ένας πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Με δύο οδηγούς ένα Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να καλύψει 24ωρη βάρδια. Το αποτέλεσμα είναι να απευθυνόμαστε στο ΕΚΑΒ όπου η καθυστέρηση της μετακίνησης μπορεί να είναι μεγάλη και να αποβεί μοιραία για κάποιους ασθενείς.

 

Έλλειψη Τεχνικού προσωπικού - Υλικοτεχνικές υποδομές

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη χρονιά είναι η θέρμανση του κηρίου. Ενώ είχαμε κάνει το απαραίτητο αίτημα προς την 6η Περιφέρεια στην Πάτρα, το Κέντρο Υγείας είχε μείνει χωρίς πετρέλαιο μέσα στο Χειμώνα για τρεις περίπου μήνες.

Φέτος Καταφέραμε να πάρουμε μόνο 3 τόνους πετρέλαιο  αλλά έχουμε πρόβλημα διαρροής στην δεξαμενή.  Ζητήθηκε από τον δήμο να βοηθήσει στην επισκευή της δεξαμενής πετρελαίου και δεν πήραμε καμία απάντηση.

Έλλειψη υπάρχει επίσης και σε τεχνικό προσωπικό για την συντήρηση του κτηρίου καθώς και το νοσοκομείο Χατζηκώστα αδυνατεί να στείλει κάποιους τεχνικούς.

Σήμερα η συνταγογράφηση γίνεται στο σύνολό της ηλεκτρονικά. Δημιουργείτε έτσι η  ανάγκη συντήρησης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εκτυπωτών, καθώς και η παροχή συνδέσεων διαδικτύου (internet)  τόσο στο Κέντρο Υγείας όσο και στα περιφερειακά ιατρεία.

 

Η ανύπαρκτη πρόληψη

Σημαντικό θέμα αποτελεί και η υποβάθμιση του ρόλου του Κέντρου Υγείας στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενημερώνονται τακτικά σε θέματα υγείας οι μαθητές των σχολίων , οι ηλικιωμένοι στα ΚΑΠΗ και όλες οι κοινωνικές ομάδες.

 

Κλείνοντας ο κύριος Μιχάλης  Κορτζής τόνισε

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το Κέντρο Υγείας να έχει συνεχώς ελλείψεις, και  προβλήματα που διογκώνονται. Όλο το προσωπικό κάνει τα αδύνατα δυνατά, καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κρατήσει το Κέντρο Υγείας σε λειτουργία αλλά αυτό δεν αρκεί.

Ο Δήμος και οι όποιες συλλογικές προσπάθειες πρέπει να έχουν σαν στόχο την χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας και την στελέχωσή του από την πολιτεία και όχι μόνο την όποια προσωρινή οικονομική ενίσχυση του.

 Το θέμα της υγείας των πολιτών είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και θα έπρεπε όπως και η παιδεία να εξαιρεθεί από οποιοδήποτε μνημόνιο και διαπραγμάτευση

 

Ακολούθησε συζήτηση από τους παρευρισκόμενους δημότες

 

---------------------

Ρωτάμε με την σειρά μας ως σελίδα την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της Κόνιτσας:

Ποιός φέρει την ευθύνη στην περίπτωση κάποιου άσχημου περιστατικού, (το οποίο βεβαίως και απευχόμεθα όλοι) στο οποίο δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το Κέντρο Υγείας;

Θα αφήσουμε την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας  στα χέρια της “φιλανθρωπίας” ιδιωτών, και στην εθελοντική εργασία του προσωπικού;

 

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker