Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΜας στερούν και το μεροκάματο οι αρμόδιοι του Δασαρχείου Κόνιτσας

Μας στερούν και το μεροκάματο οι αρμόδιοι του Δασαρχείου Κόνιτσας

 • Η κόντρα υλοτόμων που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό με το Δασαρχείο Κόνιτσας, παίρνει νέες διαστάσεις, αφού τώρα 25 Δασικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής σε ανοιχτή επιστολή τους στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασ. Μιχελάκη καταγγέλλουν ότι το Δασαρχείο τους δημιουργεί νέα «εμπόδια», με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η δουλειά τους.
Οι καταγγέλλοντες κατηγορούν τους αρμόδιους του Δασαρχείου της ακριτικής κωμόπολης ότι δεν έχουν καταρτίσει πίνακα υλοτομίας και διαχειριστικές μελέτες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοτομήσουν ούτε ένα κυβικό ξυλείας! Ουσιαστικά τους εγκαλούν ότι με την αδιαφορία που επιδεικνύουν, τους αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία, και μάλιστα σε μια εποχή που κάθε μεροκάματο είναι πολύτιμο για τον καθένα.


Γιατί καθυστερούν;
Απορίας άξιο είναι μάλιστα το γεγονός ότι τόσο το Δασαρχείο Ιωαννίνων όσο και το Δασαρχείο Μετσόβου έχουν καταρτίσει τους δικούς τους πίνακες υλοτόμησης και έχουν ήδη παραχωρήσει για το διαχειριστικό έτος 2016 την εκμετάλλευση των δασών τους στους τοπικούς Συνεταιρισμούς. Γιατί άραγε δεν έγινε το ίδιο και στην Κόνιτσα;
Μήπως συνδέεται με τις προηγούμενες καταγγελίες κάποιων υλοτόμων και συνεταιρισμών για την υπερ-υλοτόμηση του δάσος Πάδων; Εμείς, καλόπιστα, πιστεύουμε πως πρόκειται απλά για ολιγωρία, την οποία όμως θα πρέπει άμεσα να αποκαταστήσουν οι αρμόδιοι, η δε Αποκεντρωμένη Διοίκηση οφείλει να προστατεύσει όλα τα μέλη των Συνεταιρισμών, χωρίς εξαιρέσεις ή διακρίσεις. Να επισπεύσει από την πλευρά της κάθε απαιτούμενη διαδικασία ώστε πολύ σύντομα να δοθούν και πάλι προς εκμετάλλευση τα δάση της Κόνιτσας, αφού από αυτά ζουν εκατοντάδες οικογένειες.
Μέσα σ’ όλο αυτό το κλίμα είναι πάντως εύλογο να δημιουργούνται αμφιβολίες ως προς την διοικητική ικανότητα των εκάστοτε αρμοδίων, όταν δε αυτοί αποβλέπουν και σε υψηλότερες διευθυντικές θέσεις, όπως πληροφορούμαστε ότι συμβαίνει με κάποιους από το Δασαρχείο Κόνιτσας, τέτοιες αμφιβολίες αποτελούν οπωσδήποτε τροχοπέδη.

Η επιστολή  
Στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής χαρακτηριστικά:
«Κύριοι
Είναι η πρώτη φορά στην τοπική ιστορία, που το Δασαρχείο Κόνιτσας δεν έκανε πίνακα υλοτομίας και διαχειριστικές μελέτες για κανένα δημόσιο δάσος της περιοχής ευθύνης του, με αποτέλεσμα το 2016 να μην μπορούμε να υλοτομήσουμε ούτε ένα κυβικό ξυλείας. Όλοι εμείς οι δασεργάτες -μέλη των Συνεταιρισμών ορεινών Κοινοτήτων του Δήμου Κόνιτσας, δεν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε ούτε ένα μεροκάματο. Συνεπεία αυτού δεν θα έχουμε ένσημα και ασφαλιστικά δικαιώματα, ούτε καν τα ελάχιστα πενήντα (50) που απαιτούνται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα τελευταία χρόνια, περιμένουμε σαν σανίδα σωτηρίας, τους πίνακες υλοτομίας, ώστε να βγάλουμε λίγα χρήματα να ζήσουμε τις οικογένειές μας, στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε και να έχουμε φυσικά τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
»Το Δασαρχείο Κόνιτσας λοιπόν, που στελεχώνεται από τρεις (3) δασολόγους, αδιαφόρησε παντελώς για το θέμα στερώντας μας τα αυτονόητα.
Οι κύριοι αυτοί όμως, δεν θα στερηθούν το μισθό τους, ούτε και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Γιατί λοιπόν να μπούνε στον κόπο να σκεφθούν από τα ζεστά, ωραία τους γραφεία, εμάς που περνάμε έναν δύσκολο χειμώνα, γεμάτο στερήσεις μιας και η μόνη δουλειά που ξέρουμε είναι αυτή; Πώς θα συντηρήσουμε τις οικογένειές μας κύριε Γενικέ;
»Είστε η τελευταία μας ελπίδα. Απευθυνόμαστε σε σας, προσβλέποντας σε μεγαλύτερη ευαισθησία και κατανόηση σε σχέση με την "αφ' υψηλού" στάση που επιδεικνύουν οι υπεύθυνοι του Δασαρχείου Κόνιτσας. Από τη θέση σας ως ανώτατος προϊστάμενος του Δασαρχείου Κόνιτσας, σας παρακαλούμε να ασκήσετε πίεση στους αρμόδιους, ώστε να καταρτιστούν πίνακες υλοτομίας και να έχουμε την ασφάλισή μας και την επόμενη χρονιά, καθώς και ένα πενιχρό έστω εισόδημα.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και την ανταπόκριση, την οποία και είμαστε βέβαιοι ότι θα βρούμε στο πρόσωπό σας.
Οι εκπρόσωποι των Δασικών Συνεταιρισμών Δήμου Κόνιτσας»

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

 

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker