Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΤο ΠΑΜΕ στους πρόσφυγες στην Κόνιτσα

Το ΠΑΜΕ στους πρόσφυγες στην Κόνιτσα

ην Πέμπτη 17/03/2016 αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους της Γραμματείας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Γυναικών  (μέλος της ΟΓΕ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ στις δομές Πρόνοιας και ο Δημοτικούς Σύμβουλος Κόνιτσας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, επισκέφτηκαν το χώρο που στεγάζονται οι πρόσφυγες στην Κόνιτσα.
Η αντιπροσωπεία μετέφερε υλική βοήθεια από την προσφορά αλληλεγγύης εργαζόμενων, συνταξιούχων και λαϊκών οικογενειών της πόλης, που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα αλληλεγγύης της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Συναντήθηκε με εργαζόμενους της δομής, τον Διευθυντή και πρόσφυγες και συζήτησαν την κατάσταση, τα προβλήματα διαβίωσης, την  ανάγκη διασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

αλληλεγγύης και προσφοράς από τους εργαζόμενους, άνεργους,τις οικογένειες της  Κόνιτσας και από τα σωματεία της πόλης των Ιωαννίνων είναι η απόδειξη ότι το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της καταστολής δεν θα περάσει.  Από την άλλη είναι φανερή η απουσία της κρατικής βοήθειας και οργάνωσης.  Η ενημέρωση για την τύχη των προσφύγων, τον χρόνο παραμονής τους είναι ανύπαρκτη. Οι εργαζόμενοι είναι φανερό δεν επαρκούν για να οργανώσουν τη διαβίωση των προσφύγων, το κράτος όμως δεν λαμβάνει κανένα μέτρο, αφήνοντας πρακτικά ανοιχτή την πόρτα για τις ΜΚΟ. Το κτίριο έχει προβλήματα που μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν για να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαβίωση. Παρόλα αυτά κανένα κονδύλι και καμία αναφορά δεν γίνεται γι αυτό. Επίσης είναι ενδεικτικό  από τη συζήτηση με τους πρόσφυγες ότι μεγάλο μέρος των γυναικών και παιδιών ζητούν να επανενωθεί η οικογένειά τους αφού ήδη μέρος της οικογένειας βρίσκεται σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.
Η αντιπροσωπεία στη συζήτηση δήλωσε την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και την στήριξή της στο έργο των εργαζόμενων. Ανέδειξε ότι κάθε έκφραση αλληλεγγύης γίνεται ισχυρή δύναμη όταν συνοδεύεται από την πάλη όχι μόνο για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες αλλά πολεμά την αιτία του δράματος των προσφύγων. Τους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ, ΕΕ για τα κέρδη των μονοπωλίων.


Οι εκπρόσωποι των φορέων ενημέρωσαν ότι τα συνδικάτα και οι φορείς παλεύουν ανάμεσα στα άλλα οι χώροι φιλοξενίας όπως στην  Κόνιτσα να είναι προσωρινοί, ανοιχτοί, να αφορούν σταθερές κτιριακές υποδομές και όχι σκηνές στη βροχή, να εξασφαλιστεί η καταλληλότητα των κτιρίων. Με κρατική ευθύνη να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, να διασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων με ενίσχυση του ΚΥ Κόνιτσας και συνολικά των δημόσιων υπηρεσιών υγείας της περιοχής. Να μην υπάρξει καμία εμπλοκή ΜΚΟ, του στρατού ή της αστυνομίας. Να μην εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα,   που σημαίνει να μην ισχύσουν οι αποφάσεις της Ε.Ε. που συνυπέγραψε η κυβέρνηση, οι συνθήκες  Σένγκεν και  Δουβλίνου 2, να επανενωθούν άμεσα οι οικογένειες που έχουν χωριστεί.Σε αυτό το πλαίσιο τα συνδικάτα και οι φορείς συνεχίζουν την πάλη ενάντια στις αιτίες που γεννάνε το δράμα των προσφύγων, την έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Θωρούν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην κυβέρνηση και στα στελέχη των κομμάτων της  να οικειοποιηθούν την  λαϊκή αλληλεγγύη και να διαφημίζονται, αφού έχουν σοβαρή ευθύνη για αυτή την κατάσταση.


Η  Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ  καλεί σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων Ε.Ε.- ΝΑΤΟ την Τρίτη 22/03/2016 , ώρα 7 μμ στο Δημαρχείο. Καλεί σε ενίσχυση της αλληλεγγύης και με τη συνέχιση της συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες κάθε μέρα στο Συνδικάτο Οικοδόμων στο ΕΚΙ, 6- 9μμ
Στην κοινή πολιτική της Ε.Ε. του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών  τους που για τα συμφέροντα των μονοπωλίων σπρώχνει τους εργαζόμενους, άνεργους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας στη φτώχεια και την ανεργία από την μία και τους λαούς στη προσφυγιά, την πείνα και τον θάνατο από την άλλη,  απαντάμε με συνέχεια και κλιμάκωση της πάλης. Η 48ωρη πανελλαδική απεργία, αν κατατεθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή,  μπορεί να στείλει  μήνυμα αντεπίθεσης.

 

Πηγή: Λαϊκη Συσπείρωση Κόνιτσας

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker