Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΕπίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Την περιοχή των Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας επισκέφθηκε, προχτές Κυριακή, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με μια έκδηλη περηφάνια οι κάτοικοι της Δροσοπηγής (Κάντσικο) ξενάγησαν τον Δ. Κουτσούμπα σε σημεία του χωριού - δηλωτικά της στενής σχέσης των κατοίκων με το ΚΚΕ και λαμπρές σελίδες των αγώνων του λαού μας. Ενα σύνθημα της ΕΠΟΝ ανεξίτηλα γραμμένο στην πέτρα, το σπίτι που κοιμήθηκε ο Αρης Βελουχιώτης όταν είχε φτάσει στην περιοχή, ιστορίες για τη μεγάλη προσφορά του χωριού στον αγώνα του ΔΣΕ, για τα δεκάδες παιδιά που σώθηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες, αλλά και τους τιμημένους νεκρούς αυτού του αγώνα.

Παράλληλα, όμως, περιγράφοντας την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουν σήμερα, κατήγγειλαν το γεγονός ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές οδηγούν την περιοχή στην απόλυτη ερήμωση. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το αγροτικό ιατρείο που εξυπηρετεί και τα γύρω χωριά παραμένει χωρίς γιατρό (από το 1999 οι διαμαρτυρίες των κατοίκων έχουν κατατεθεί στη Βουλή από το ΚΚΕ), ενώ αναξιοποίητο παραμένει και το άρτια εξοπλισμένο συνεδριακό κέντρο που στεγάζεται στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου.


Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή και στο Κεφαλοχώρι (νέα Λυκόραχη), όπου έχει στηθεί από την ΚΕ του ΚΚΕ το μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ. Ο κατάλογος με τους μαχητές του ΔΣΕ από το χωριό που έπεσαν στη μάχη ιδιαίτερα μακρύς.

Τον υπενθύμισε η 90χρονη Θεοδώρα Σδούκου, γυναίκα του Αχιλλέα, λοχαγού του ΔΣΕ που έπεσε στο Κάμενικ. Η σχέση του χωριού με το ΚΚΕ αποτυπώνεται και στην επιμέλεια με την οποία οι κάτοικοι φροντίζουν το μνημείο στην κορφή του λόφου πάνω απ' το χωριό. Εκδηλώθηκε η ζέστα αυτής της σχέσης τόσο στη διάρκεια του περάσματος του Δ. Κουτσούμπα από τα δυο καφενεία του χωριού, όσο κι αργότερα σ' ένα γλέντι που στήθηκε με αφορμή την επίσκεψη. Κι εδώ δεν έλειψαν οι κουβέντες για τη δυσκολία που έχουν οι κάτοικοι, ειδικά οι κτηνοτρόφοι, αλλά και τα νέα παιδιά να μείνουν στην περιοχή.


Πηγή: Λαική Συσπείρωση Κόνιτσας  /  Εφημερίδα Ριζοσπάστης

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker