Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΠΟΕΔΗΝ: Το Σύστημα Υγείας στην Ήπειρο… αργοπεθαίνει!

ΠΟΕΔΗΝ: Το Σύστημα Υγείας στην Ήπειρο… αργοπεθαίνει!

Τεράστιες οι ελλείψεις σε ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό στα δυο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, αλλά και σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία

Για «εξαγγελίες του αέρα» κατηγορεί την Κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), παραθέτοντας αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα σε όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων και αυτά της Ηπείρου.
Το Σύστημα Υγείας στην περιοχή μας «αργοπεθαίνει», με τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα να είναι, σε πολλές περιπτώσεις, τραγικές. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα Νοσοκομεία μας συνεχώς υποβαθμίζονται, αφού πολλά τμήματα λειτουργούν οριακά – και με την αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών – ενώ αρκετά έχουν βάλει ήδη λουκέτο, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ήδη βαριά φορολογούμενους πολίτες, που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι για όλους η Υγεία.

Στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Τα στοιχεία που αφορούν τα Νοσοκομεία της Ηπείρου επεξεργάστηκε και παρουσιάζει ο Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Χρήστος Γιωτόπουλος.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, παρατηρώντας  τις επιχορηγήσεις άλλων  Πανεπιστημιακών  Νοσοκομείων,  πλην  Αττικής και Θεσσαλονίκης, παρατηρείται η εξόφθαλμη αδικία που υπόκειται το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας.
Οι ελλείψεις είναι πολλές και τραγικές. Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν 280  αποχωρήσεις από  το  νοσοκομείο και δεν  έχει προσληφθεί κανείς! Λειτουργεί με τους Επικουρικούς, με την πρακτική που κάνουν τα παιδιά από τα Τ.Ε.Ι., με παιδιά του ΟΑΕΔ που κάνουν κι αυτά την πρακτική τους, με τα πεντάμηνα (Κοινωφελούς Εργασίας) και με το προσωπικό των εργολάβων, που το πρωί καθαρίζουν και αργότερα τους απασχολούν στα γκισέ του νοσοκομείου!
Το τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν παραιτήσεις Ιατρών, αποδυνάμωση και κλείσιμο κλινικών και συγκεκριμένα: παραίτηση του Αγγειοχειρούργου και κλείσιμο της Κλινικής. Παραίτηση επίσης: δυο Ογκολόγων, ενός Θωρακοχειρούργου, ενός  Νευροχειρούργου, ενός   Αναισθησιολόγου,  ενός Ορθοπεδικού και ενός Χειρούργου.

Στο «Χατζηκώστα»
Στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», μόλις πριν λίγες μέρες τοποθετήθηκε νέος Διοικητής.
Την τελευταία 3ετία έχουν αποχωρήσει περίπου 200 εργαζόμενοι χωρίς να έρθει κανένας! Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε προσωπικό (Y.E. κατηγορία) αντιμετωπίζουν τα τμήματα  εστίασης,  πλυντηρίων,  τραυματιοφορέων, τεχνικές υπηρεσίες,  φύλαξης,  (το  νοσοκομείο  δεν  φυλάσσεται  μέρα νύχτα), το τηλεφωνικό  κέντρο δεν δουλεύει απόγευμα νύχτα και αργίες!
Τους εργαζόμενους, όπως κοινωνικοί λειτουργοί  και  εργοθεραπευτές  τους απασχολούν σε αλλότρια καθήκοντα. Στους εργαζόμενους στην εστίαση τους οφείλονται πολλά ρεπό. Οι εργαζόμενοι από την παιδιατρική καλύπτουν και τα Τ.Ε.Π., (τα ΤΕΠ είναι αυτόνομο τμήμα). Επίσης μεγάλες ελλείψεις έχει και η διοικητική υπηρεσία.

Στο Νοσοκομείο Άρτας
Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ και για το Νοσοκομείο της Άρτας καταγράφουν μεγάλη έλλειψη  προσωπικού στις κατηγορίες  Υ.Ε.  και στο Διοικητικό προσωπικό.
Έλλειψη  Ιατρικού  προσωπικού που αναγκάζονται  να  μην εφημερεύουν καθημερινά τα Κ.Υ. και να μεταφέρονται οι Ιατροί στο νοσοκομείο Άρτας για την κάλυψη εφημεριών αναγκών. Επίσης ο Αξονικός εδώ και πέντε μήνες για μια λυχνία έχει βγει σε αχρηστία, και όλοι οι ασθενείς ή μεταφέρονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία ή στο ιδιωτικό στην Άρτα.

Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας
Όσον αφορά το Νοσοκομείο Πρέβεζας υπενθυμίζει το  σοβαρό πρόβλημα με τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού, ενώ τεράστια προβλήματα δημιουργούν και οι διαχρονικές  οφειλές  του  ΕΟΠΥΥ προς το Ίδρυμα, που υπολογίζονται σε 10,8 εκατ. ευρώ.
Κατά την ΠΟΕΔΗΝ το ισχύον μνημονικό οργανόγραμμα  του  2012 δεν ανταποκρίνεται  στην  ανάπτυξη  των  υπηρεσιών του νοσοκομείου. Το προηγούμενο κατάργησε τμήματα  και υπηρεσίες  του νοσοκομείου (αρκετές  παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικά συνεργεία),  κατάργησε οργανικές θέσεις ιδιαίτερα βοηθητικού προσωπικού, ενώ δεν ενέταξε τις δομές Ψυχικής Υγείας που ήδη λειτουργούν στα πλαίσια του νοσοκομείου (Κέντρο Ψυχικής Υγείας-Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο και ξενώνας «Εστία»).
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 1/3 των οργανικών  θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΓΝ Πρέβεζας  είναι κενές. Τα 2/3 των κενών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι «δεσμευμένες» σε αιτήματα για μετάθεση στο ΓΝ Πρέβεζας εργαζομένων νοσηλευτών  με οργανική θέση σε άλλα νοσοκομεία.  Ορισμένα από αυτά εκκρεμούν επί  έτη.
Για παραϊατρικό προσωπικό προβλέπονται 27, υπηρετούν 13, κενές: 14.
Για ιατρικό βάσει του οργανογράμματος 2012 προβλέπονται 48, υπηρετούν 32, επικουρικοί 8, κενές 18.

Το Νοσοκομείο Φιλιατών
Μεγάλη υποστελέχωση παρατηρείται και στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Πιο συγκεκριμένα:
Ιατρική υπηρεσία: ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες - χειρουργοί, παθολόγοι - βιοπαθολόγοι - ακτινοδιαγνωστικούς  και κάλυψη με επικουρικούς έλλειψη ειδικευόμενων.
Νοσηλευτική: Τρομερή  υποστελέχωση  τμημάτων,  λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας,  οφείλονται  άδειες  στο  χειρουργείο, λειτουργούν 8 νοσηλευτικά τμήματα...
Τεχνική  υπηρεσία: Ελλιπέστατη,  δεν  καλύπτονται  βάρδιες,  δυο βασικές ειδικότητες είναι υπάλληλοι που μετακινήθηκαν από άλλα νοσοκομεία, ομοίως δεν καλύπτεται πέραν του πρωινού ωραρίου η Αποστείρωση.
Πληροφορική: τμήμα με μόνον έναν εργαζόμενο Π.Ε. με σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού και οριακή λειτουργία, καλύπτει μόνο τις βασικές λειτουργίες.
Βοηθητικό προσωπικό: φύλαξη μόνον 3 θυρωροί.
Διοικητική  υπηρεσία: Λειτουργεί  με  προσωπικό που μετακινήθηκε  από νοσηλευτικό,  με  αλλότρια  ή  παράλληλα  καθήκοντα.  Δαπανηρές  συμβάσεις οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών.
Επικουρικό προσωπικό πλην Ιατρών. Ανάγκες σε Φαρμακοποιό, Ιατρικών Εργαστηρίων, Νοσηλευτές και Πληροφορικάριους.
Λειτουργία του ΤΕΠ ως ΤΕΠ και όχι ως Κέντρο Υγείας.
Ιατρικά Μηχανήματα: απαρχαιωμένα Χειρουργεία, Αξονικός
Ε.Κ.Α.Β. Θεσπρωτίας: υποστελεχωμένο και χωρίς γιατρούς.

 

Οριακή η κατάσταση και στις Μονάδες Κοινωνικής Πρόνοιας

• Οριακή είναι η κατάσταση και στα Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου  (Παιδικής  Προστασίας  &  Α.Μ.Ε.Α.), ιδιαίτερα εξαιτίας  της μακροχρόνιας έλλειψης προσωπικού η οποία έχει ως συνέπειες:
α) την υποστελέχωση όλων των προνοιακών δομών
β) τη «δημιουργία» εργαζομένων πολλαπλών καθηκόντων με επίσημες  ή άτυπες αναθέσεις αλλότριων καθηκόντων ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, οδηγώντας στον αποχαρακτηρισμό της,
γ)  την υποβάθμιση  των  παρεχόμενων  υπηρεσιών, καθώς  και την αύξηση της επικινδυνότητας απρόβλεπτων καταστάσεων σε παιδιά, ασθενείς και εργαζόμενους στις Μονάδες,
δ) το έντονο εργασιακό άγχος που βιώνουν οι εργαζόμενοι, καθώς και την αδυναμία να παίρνουν  τις νόμιμες άδειες και τα ρεπό τους έγκαιρα.

Ειδικότερα στο παράρτημα ΑΜΕΑ «Νεομάρτυρας  Γεώργιος» οι ελλείψεις  είναι  τραγικές, αφού έχει συνταξιοδοτηθεί  περίπου  το  1/3 του προσωπικού, χωρίς να έχει γίνει αναπλήρωσή του  σε μόνιμο προσωπικό. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν σχεδόν όλα τα τμήματα  της  δομής.  Στο  τμήμα  νοσηλείας  υπηρετούν  9  νοσηλευτές  και  7 άτομα βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, ενώ για να υπάρχει μια κανονική και αξιοπρεπής  λειτουργία  χρειάζονται  το  λιγότερο 11  άτομα στην κάθε ειδικότητα.   Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα τμήματα υποδομής.
«Κάποια από  τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν άμεσα. ’Όλα αυτά έχουν  τελικό αποδέκτη τις μειωμένες υπηρεσίες ασφάλειας και φροντίδας προς τους νοσηλευόμενους αλλά και το προσωπικό εργαζόμενο εξαντλημένο, φοβισμένο, οργισμένο και απογοητευμένο», τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ.

 

Πηγή:Πρωϊνός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker