Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΦούρκα Κονίτσης - Αναπαράσταση του ηρωικού αγώνα της γυναίκας την Πίνδου ενάντια στην εισβολή του ιταλικού φασισμού το 1940

Φούρκα Κονίτσης - Αναπαράσταση του ηρωικού αγώνα της γυναίκας την Πίνδου ενάντια στην εισβολή του ιταλικού φασισμού το 1940

Μαυροφορεμένα κορίτσια να κουβαλούν κιβώτια με πυρομαχικά στους ώμους. Στρατιώτες με στολές του '40 να φωνάζουν "αέρα" και να ορμούν με την ξιφολόγχη να απωθήσουν τον εχθρό. Ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα της Κόνιτσας. Υψόμετρο 1.750 μέτρα. Μπροστά ο Γράμμος. Πίσω ο Σμόλικας.

Ανήμερα της γιορτής του Αη Λιά τίμησαν την Τετάρτη τη "γυναίκα της Πίνδου" με την αναπαράσταση του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων ενάντια στην εισβολή του ιταλικού φασισμού το 1940.

Επέλεξαν -όπως κάθε χρόνο -το ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα γιατί εκεί βρίσκονται οι προτομές δύο ηρώων του Έπους του 40: του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη που τραυματίστηκε στη μάχη της Φούρκας και του υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου που άφησε την τελευταία του πνοή στην ίδια μάχη. Τη μάχη που σήμανε την αρχή της μεγάλης εποποιίας του 40.

Η  Φούρκα Κόνιτσας εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα σύγχρονο σύνδεσμο με το ιστορικό γεγονός του έπους του ΄40, αφού εκεί βρίσκεται το άγαλμα της γυναίκας της Πίνδου, σημείο αναφοράς του εορτασμού στη μνήμη τους.


Στην εκδήλωση στη Φούρκα παρέστησαν οι αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου.

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker