Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΈνα πολυεθνικό μουσικό καραβάνι στην Αγία Παρασκευή της Κόνιτσας

Ένα πολυεθνικό μουσικό καραβάνι στην Αγία Παρασκευή της Κόνιτσας

Χορωδοί και μουσικοί από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εμπνέονται από τα παραδοσιακά ακούσματα στα βουνά της Ηπείρου και στις πλαγιές του Σμόλικα ,στα 1000 μέτρα υψόμετρο τον Αύγουστο, δημιουργούν, χορεύουν, τραγουδούν.

Ανάμεσα στα πυκνά δάση της οξιάς και του πεύκου, στο ορεινό Κεράσοβο- Αγία Παρασκευή Κόνιτσας, για τρίτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιούνται οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, από ένα πολυεθνικό μουσικό καραβάνι, που δημιούργησε η καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας στο Παρίσι Ξανθούλα Ντακοβάνου, η οποία κατάγεται από το χωριό. Όπως είπε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από μικρό παιδί είχε τα ακούσματα του παραδοσιακού τραγουδιού, τα οποία στην πορεία της καριέρας της, καθόρισαν και τις επιλογές της.

Η κ. Ντακοβάνου, επισημαίνει πως επιδίωξη της είναι, να γίνει όσο το δυνατόν γνωστή η ελληνική παραδοσιακή μουσική και το πολυφωνικό τραγούδι, διεθνώς, αλλά και παράλληλα να αναδείξει την ιδιαίτερη πατρίδα της το Κεράσοβο, που αποτελεί θεματοφύλακα πολιτισμού.

Φέτος ,τα σεμινάρια πολυφωνικού τραγουδιού από την Ξανθούλα Ντακοβάνου και παραδοσιακών κρουστών από το Λευτέρη Γρηγορίου γίνονται αυτή την εβδομάδα .Την επομένη, από 8-12 Αυγούστου θα γίνουν σεμινάρια παραδοσιακών χορών από τον Ανδρέα Σεγδίτσα, σύγχρονου χορού από τον Ταξιάρχη Βασιλάκο και μαριονέττας από την Ελένη Παπαγεωργίου. Η πολυεθνική χορωδία από Γάλλους κι έλληνες σπουδαστές θα τραγουδήσει στην πλατεία του χωριού πολυφωνικά τραγούδια, μαζί με καταξιωμένους μουσικούς από Ελλάδα και Γαλλία που θα χρωματίσουν τη νύχτα με Μουσικές των Βαλκανίων, το Σάββατο 6 Αυγούστου στις 21.00 το βράδυ Συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης και μουσικοσυνθέτης Κώστας Γάκης, ο Στέφανος Φίλος στο βιολί, οι Γάλλοι Violette Boulanger και Adrein Segui στο βιολί και στο ακορντεόν αντίστοιχα, και βέβαια η Ξανθούλα Ντακοβάνου στο τραγούδι, ο Λευτέρης Γρηγορίου στα κρουστά και τη γκάιντα κι ο Ταξιάρχης Βασιλάκος στο ακορντεόν.

Την επόμενη Παρασκευή 12 Αυγούστου στις 21.00, θα γίνει στην πλατεία του χωριού χορευτικό δρώμενο από τους Ταξιάρχη Βασιλάκο, Χρήστο Μπόσμο και την εξαιρετική Μαργαρίτα Παπάζογλου, με θέμα τη συλλογική μνήμη, και έμπνευση από παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του χωριού. Τα μαθήματα του πολυφωνικού τραγουδιού γίνονται στη φύση, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ενώ η πρόβα των μουσικών στο πετρόχτιστο σχολείο στην πλατεία του χωριού. Το Κεράσοβο -Αγία Παρασκευή, είναι ένα όμορφο μαστοροχώρι της Κόνιτσας. Είναι κτισμένο ανάμεσα σε δύο βουνοκορφές στα 1050 μέτρα υψόμετρο και απέχει 92 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και 30 από την κωμόπολη της Κόνιτσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker