Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότητα Θέσεις και τις προτάσεις της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών “Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ” στο Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας

Θέσεις και τις προτάσεις της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών “Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ” στο Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 

Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, συνεχίζουμε την ενημέρωσή μας προς τους πολίτες του Δήμου Κόνιτσας όπως κάνουμε στα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια αναφορικά με τα πιο σημαντικά θέματα που συζητούνται σε αυτά, κοινοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις θέσεις και τις προτάσεις της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών “Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ”.
Τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν το ΔΣ στις 22/09/2016 ήταν τα παρακάτω:
 
Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του αιτήματος της «Φιλοζωικής Κόνιτσας», σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ στις 29/8/2016 το φιλοζωικό σωματείο Κόνιτσας, «Αγάπα κάθε ζώο», είχε στείλει στον πρόεδρο του ΔΣ, το δήμαρχο Κόνιτσας και τους επικεφαλής των παρατάξεων ένα έγγραφο ενημερώνοντας το ΔΣ για μία επιστολή που είχε αποστείλει το σωματείο στον κύριο Δήμαρχο στις 28/4/2016 επισημαίνοντας τρία βασικά πράγματα:
1. Την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός καταφυγίου αδέσποτων ζώων
2. Την αναγκαιότητα παροχής υπηρεσιών φροντίδας και υγιεινής των ζώων με εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις, νοσηλεία, σίτιση και το βασικότερο και σημαντικότερο όλων τις στειρώσεις, για τον έλεγχο του πληθυσμού.
3. Την επανένταξη των στειρωμένων και εμβολιασμένων ζώων στο οικείο τους περιβάλλον.
Με την επιστολή εκείνη ζητούσαν να ενημερωθούν για τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με τα παραπάνω. Δεν έλαβαν όμως ποτέ καμιά επίσημη απάντηση παρά μόνο κάποιες προφορικές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Έτσι το σωματείο κατέληξε στο ΔΣ με το συγκεκριμένο έγγραφο, φέρνοντας τη δημοτική αρχή αλλά και όλο το ΔΣ προ των ευθυνών του, ζητώντας ουσιαστικά απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν παλιότερα θέσει στον κύριο Δήμαρχο αλλά και να δεσμευτεί η δημοτική αρχή ως προς τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά στη διαχείριση των αδέσποτων. Η δημοτική αρχή ερμηνεύοντας αυθαίρετα και παραβαίνοντας κατάφορα τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου δε δέχτηκε να συζητηθεί το θέμα και παρέπεμψε τη συζήτηση στο επόμενο ΔΣ αφού πρώτα έπρεπε να περάσει από την απαραίτητη… λογοκρισία της…
Παρότι παρήλθε πολύτιμο διάστημα για τη δρομολόγηση της συνεργασίας του Δήμου Κόνιτσας με το φιλοζωικό σωματείο ελπίζουμε να έχει τεθεί επιτέλους (σ’ αυτή τη συνεδρίαση) η βάση και η Δημοτική αρχή να έχει συνειδητοποιήσει έστω και όψιμα τις υποχρεώσεις της για το συγκεκριμένο θέμα, όπως άλλωστε προβλέπονται σαφώς από τον Νόμο 4039/12.
Δυστυχώς λόγω της απραξίας της Δημοτικής αρχής χάθηκαν πολλές ευκαιρίες (KYA 1711/150664 4/12/2014, KYA 2202/75660 6/7/2016) που προέβλεπαν ενδεικτικά τη χρηματοδότηση δήμων για κατασκευή και λειτουργία καταφυγίων, υλοποίηση ενεργειών διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δαπάνες για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται κ.α.
 
Στη συνεδρίαση ακούσαμε από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο δεσμεύσεις, υποσχέσεις και μεγαλόπνοα σχέδια. Ελπίζουμε αυτή τη φορά οι δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής για εξεύρεση χώρου μέχρι τέλη Οκτώβρη, η άντληση πόρων από τρέχουσες επιχορηγήσεις, η σύμβαση με κτηνίατρο, η τοποθέτηση ταϊστρών και ποτίστρων σε ενδεδειγμένα σημεία και η πολυπόθητη σύμβαση συνεργασίας με το φιλοζωικό σωματείο να γίνουν πράξη μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Η τακτική όμως που έχει ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα και όχι μόνο, προοιωνίζει πως θα παρέλθουν και αυτές οι χρονικές προθεσμίες. Ευχόμαστε όμως να μην εξαντληθούν οι δυνάμεις του Φιλοζωικού Σωματείου ενώ οι καιρικές συνθήκες θα κάνουν δυσχερές το ήδη δύσκολο και άξιο συγχαρητηρίων και επιβράβευσης εθελοντικό τους έργο.
 
Επιλογή ειδικότητας κατόπιν εγκεκριμένης ΠΥΣ για σύμβαση μίσθωσης έργου στο Δήμο Κόνιτσας ετήσιας διάρκειας
Στο προηγούμενο ΔΣ καταψηφίσαμε το αντίστοιχο θέμα που αφορούσε την πρόσληψη ενός ΠΕ Πολιτικού Μηχανικού θεωρώντας πιο σημαντική για το Δήμο Κόνιτσας την παρουσία έστω και για περιορισμένο διάστημα ΠΕ Γεωπόνου, για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που την τεκμηριωμένη επιμονή μας για τη συγκεκριμένη θέση ενστερνίζεται πλέον και η δημοτική αρχή και προχωράει στην προκήρυξη μιας θέσης ΠΕ Γεωπόνου.
 
Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Κόνιτσας στην υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης του προγράμματος INTERREG IPA II CROSS-BORDER COOPERATION PROGRAMME “GREECE – ALBANIA 2014-2020”
Στα δύο τελευταία ΔΣ η Δημοτική αρχή έφερε για έγκριση δώδεκα συνολικά προτάσεις για ένταξη στο παραπάνω πρόγραμμα. Τα περισσότερα μάλιστα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Στις έντεκα προτάσεις ο δήμος Κόνιτσας είναι απλός εταίρος και σε μία επικεφαλής. Η παράταξή μας υπερψήφισε όλες τις προτάσεις, αλλά επισημάναμε ότι η λογική που ακολουθεί η Δημοτική αρχή να κάνει αίτηση σε όποιο πρόγραμμα  και σε όποια δράση υπάρχει, μας θυμίζει τη λογική του «ότι κινείται πυροβολείται»!. Όπως είναι λογικό ο Δήμος Κόνιτσας δε μπορεί να ενταχθεί σε όλες τις δράσεις του INTERREG, υπάρχουν και άλλοι Δήμοι. Θεωρούμε λοιπόν ότι θα έπρεπε να γίνει μία αξιολόγηση των δράσεων του προγράμματος ώστε να προχωρήσουμε σε στοχευμένη διεκδίκηση δράσεων που με κατάλληλο προγραμματισμό θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής και όχι να τρέχουμε τελευταία στιγμή να προλάβουμε προθεσμίες μήπως και κερδίσουμε κάτι. Η λογική “ότι κερδίσουμε καλό είναι”, όπως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε, δε μας βρίσκει σύμφωνους.
Τέλος σε κάποια θέματα της ημερήσιας διάταξης για τα οποία δεν είχαμε εισηγήσεις και δε μπορέσαμε να έχουμε πλήρη ενημέρωση και εικόνα κατά τη διάρκεια του ΔΣ η παράταξή μας ψήφισε λευκό.
 
Θέματα που αναδείχτηκαν από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συμβούλων της δημοτικής κίνησης πολιτών «Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ»
Απομάκρυνση πίνακα ανακοινώσεων από το χώρο της κεντρικής αγοράς
Ρωτήσαμε στο ΔΣ να μάθουμε και επίσημα τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε ο πίνακας ανακοινώσεων. Μέχρι τότε είχαμε ακούσει από τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας ότι απομακρύνθηκε για να αρμολογηθεί ο… αρμολογημένος τοίχος και από τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων επειδή χαλάει την αισθητική του χώρου. Στο ΔΣ μάθαμε ότι υπήρχε αίτηση πολίτη που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο… δεκαετίες τώρα… για απομάκρυνση λόγω όχλησης!!!
Η απάντηση που πήραμε, σαφώς και δεν ήταν ούτε πειστική, ούτε έστω αληθοφανής. Τουλάχιστον περιμέναμε από τη Δημοτική αρχή, να έχει το θάρρος να υποστηρίξει τις αυθαίρετες πρωτοβουλίες της και να μην εμπλέκει “δήθεν” αιτήματα πολιτών για να δικαιολογήσει της δικές της, μη δημοκρατικές αποφάσεις. Προφανώς, η αδυναμία της να αντικρούσει με επιχειρήματα κάθε αντίλογο, διαφωνία ή διαφορετική πρόταση, την οδήγησαν στο να νομίζει ότι θα απαλλαγεί έτσι από τις «οχλήσεις» των ενεργών πολιτών. Δυστυχώς κινήθηκαν άλλη μια φορά με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές, εποχές που θεωρούσαμε ότι είχαμε αφήσει όλοι μας στο παρελθόν. Αναμένουμε τάχιστα την επανατοποθέτηση του πίνακα και πρώτη μια  ανακοίνωση έγγραφης συγνώμης της Δημοτικής Αρχής προς τους συμπολίτες μας.
 
Εκτέλεση της αρ. 139/2008 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων 
Στην προηγούμενη συνεδρίασή του ΔΣ στις 29/8/2016 η δημοτική αρχή εισηγήθηκε να γίνει αποδεκτή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων σε ότι αφορά την ανακοπή που είχε καταθέσει ο κ. Σωτήριος Μπακόλας επιδιώκοντας την ακύρωση της ατομικής ειδοποίησης ληξιπρόθεσμων χρεών και ταυτόχρονα να γίνει επαναβεβαίωση του ποσού των οφειλόμενων μισθωμάτων. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε την αντίστοιχη ανακοίνωση. Τη συγκεκριμένη εισήγηση η παράταξή μας την υπερψήφισε δεδομένου ότι η απόφαση του δικαστηρίου δε μπορούσε παρά να γίνει σεβαστή αφού η απόφαση είχε καταστεί τελεσίδικη. Επισημάναμε όμως ότι ο νομικός εκπρόσωπος του δήμου Κόνιτσας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης δεν εμφανίστηκε, γεγονός καθοριστικό για την έκβαση της υπόθεσης, οπότε και ζητήσαμε από τη σημερινή δημοτική αρχή να αναζητηθούν και να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες της τότε δημοτικής αρχής γιατί θεωρούμε ότι υπήρξαν ολιγωρίες και δεν προασπίστηκαν τα συμφέροντα του Δήμου. Στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι με την εκτέλεση της συγκεκριμένης απόφασης το ποσό για το οποίο θα γίνει η επαναβεβαίωση της οφειλής του κ. Μπακόλα θα είναι το αρχικό, δηλαδή το πόσο των 25.810,87€ που είχε βεβαιωθεί το 2006!!! Το πόσο βέβαια όλα αυτά τα χρόνια τοκίζονταν και έχει πλέον διπλασιαστεί… Ζητήσαμε λοιπόν ως οφείλαμε, να κινηθεί νομικά ο δήμος ώστε να διεκδικήσει το σύνολο της σημερινής οφειλής.
Η Δημοτική αρχή όμως έχει άλλη άποψη. Θεωρεί ότι τα δύο πράγματα που ζητήσαμε, δηλαδή, να διερευνηθούν τυχών ευθύνες της δημοτικής αρχής Εξάρχου για τη μη παρουσία νομικού εκπροσώπου στη συζήτηση της υπόθεσης και να κινηθεί νομικά ο δήμος για διαφυγόντα κέρδη σε ότι αφορά τους τόκους της οφειλής του κ.Μπακόλα, ποινικοποιούν την πολίτική ζωή του τόπου και δεν πρόκειται να το πράξουν. Αυτή ήταν η απάντηση που πήραμε δια στόματος κ. Δημάρχου. Διερωτόμαστε όμως, η προάσπιση των συμφερόντων του δήμου είναι ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου ή το πρώτο μέλημα των αιρετών ή μήπως θα έπραττε διαφορετικά η δημοτική αρχή αν δεν “τύχαινε” να μιλάμε για “πολιτικούς φίλους” αιρετούς και μη; Γιατί θα πρέπει να θυμίσουμε σε όσους ηθελημένα το ξεχνάνε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι η “πολιτική” συνέχεια της δημοτικής αρχής Εξάρχου, άλλωστε η σύνθεσή της κατά το ήμισυ είναι η ίδια.
Τα συμπεράσματα αφήνουμε να βγούνε από τους πολίτες αυτού του τόπου.
 
Για τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών
"Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ"

Πηγή: toposnazo.blogspot.gr

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker