Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΕλληνική Ομάδα Διάσωσης: Αυξημένος κίνδυνος χιονοστιβάδας στην Ελλάδα

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Αυξημένος κίνδυνος χιονοστιβάδας στην Ελλάδα

Για αυξημένο κίνδυνο χιονοστιβάδας στα βουνά της χώρας προειδοποιούν τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μετά από καταγραφές που έκαναν σε πολλές ορεινές περιοχές.

Για αυτό τον λόγο καλούν τους ορειβάτες που θα επισκεφτούν αυτές τις ημέρες ορεινούς όγκους προτού να ανέβουν στο βουνό να δηλώνουν την πορεία της διαδρομής που θα ακολουθήσουν και να έχουν λάβει πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που πρόκειται να επισκεφθούν.

Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης συμβουλεύουν τους ορειβάτες να έχουν μαζί το κινητό τους τηλέφωνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να ενημερώνουν οικείους ή φίλους.

Για όσους διαθέτουν συσκευή ασυρμάτου VHF, σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να καλέσουν στη συχνότητα του ραδιοδικτύου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, 146.500MHz.

Φωτογραφία: Χιονοστιβάδα στον Αώο στον λάκκο Καρβούνη το 2013
 

Οι χιονοστιβάδες ως φαινόμενο εκδηλώνονται κάθε χρόνο σε όλα τα βουνά όπου συγκεντρώνεται χιόνι. Οι παράγοντες που ενισχύουν την πιθανότητα εμφάνισής τους μεταξύ άλλων είναι η μεγάλη χιονόπτωση, ο αέρας, όπως επίσης και η θερμοκρασία.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς σε περίπτωση που κάποιος εγκλωβιστεί έστω και κάτω από 40 εκατοστά χιονιού ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά. Για το λόγο αυτό, η χιονοστιβάδα ονομάζεται και λευκός θάνατος.

Σε περίπτωση ατυχήματος λοιπόν με χιονοστιβάδα, οι ορειβάτες που στάθηκαν πιο τυχεροί θα πρέπει να καλούν άμεσα τις αρμόδιες αρχές καθώς κάθε είναι λεπτό είναι κρίσιμο για τους εγκλωβισμένους.

Πηγή: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

 

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker