Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΔημοτική Κίνηση Πολιτών "Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ" - Ανακοίνωση Απρίλιος 2017

Δημοτική Κίνηση Πολιτών "Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ" - Ανακοίνωση Απρίλιος 2017

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 

Τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Απριλίου ήταν πάρα πολλά και κάποια ιδιαιτέρως σημαντικά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το ΔΣ να τελειώσει τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας και η παρακολούθηση των θεμάτων από τους πολίτες να είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη. Καλούμε τη δημοτική αρχή και το προεδρείο να γίνεται καλύτερη κατανομή των θεμάτων στις συνεδριάσεις και αν δεν επαρκεί μία συνεδρίαση το μήνα να γίνεται και δεύτερη. Η δικαιολογία ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι διαμένουν μακριά, μπροστά στην ενημέρωση των πολιτών δεν είναι αρκετή. Οι δημοτικοί σύμβουλοι γνώριζαν τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν όταν έθεταν υποψηφιότητα.
Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε σε αυτή την ανακοίνωση τα πιο σημαντικά θέματα καθώς και τις θέσεις της παράταξής μας.
Τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης που απασχόλησαν το ΔΣ στις 27/04/2017
- Λήψη απόφασης για υλοτομία καυσόξυλων σε δημοτικά δάση και δασικές εκτάσεις για τις ατομικές ανάγκες των δημοτών του Δήμου Κόνιτσας.
Για άλλη μία χρονιά η δημοτική αρχή κινήθηκε στην ίδια λογική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά στην έγκριση των πινάκων υλοτομίας για τις ατομικές ανάγκες των δημοτών σε καυσόξυλα αλλά και στον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί αυτό. Αυτό που συμβαίνει είναι να προχωράει ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας σε συνεννόηση με κάποιο συνεργείο για την κοπή των δέντρων, που τις περισσότερες φορές αποτελείται από αλλοδαπούς και να μεταφέρονται στους κατοίκους χωρίς παραστατικά, με αποτέλεσμα τη διακίνηση μαύρου και αφορολόγητου χρήματος, μία διαδικασία εξόφθαλμα παράνομη.
Αρχικά επισημάναμε ότι για άλλη μία φορά καθυστέρησε η δημοτική αρχή να φέρει το θέμα στο ΔΣ με αποτέλεσμα, πολύ φοβούμαστε, να συμβεί ότι και πέρυσι, να υπάρξει καθυστέρηση σε όλη τη διαδικασία της κοπής και να μην προλάβουν έγκαιρα να προμηθευτούν τα ξύλα οι συνδημότες μας.
Από την πλευρά μας καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για τη διαχείριση των καυσόξυλων η οποία αν ψηφίζονταν θα έδινε οριστικό τέλος σε όλες τις στρεβλώσεις και όλες τις παρανομίες, κάτι άλλωστε που είχαμε κάνει και πέρυσι. Προτείναμε τα καυσόξυλα να κοπούν από τους δασικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα αναλάβουν έναντι καθορισμένου τιμήματος από τον Δήμο, την κοπή, την εξωδάσωση και την παράδοσή τους στους δικαιούχους, αφού προηγηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας το στάδιο της προσήμανσης των δέντρων που θα κοπούν, από τη αρμόδια Δασική Υπηρεσία. Με την ανάθεση στους συνεταιρισμούς διασφαλίζουμε τη νομιμότητα και αποκλείουμε διακίνηση μαύρου και αφορολόγητου χρήματος, κάτι για το οποίο φέρουμε, ως δασοκτήμων δήμος, μεγάλη ευθύνη. Επίσης προτείναμε στην περίπτωση που το κόστος της συγκεκριμένης διαδικασίας υπερβαίνει αυτό της μέχρι τώρα ακολουθούμενης, να το επωμίζεται ο Δήμος, αν και κατά την άποψή μας και την έρευνα που κάναμε κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Στάση που δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, τη μέριμνα και την ευαισθησία για τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους των χωριών που φροντίζουν να τα κρατάνε ακόμα “ζωντανά”. Άλλωστε όλα αυτά τα πραγματοποιεί ήδη ο Δήμος Πωγωνίου.
Τέλος προτείναμε η παραπάνω διαδικασία να ισχύσει και για την έδρα του Δήμου αφού οι κάτοικοι της Κόνιτσας δεν δικαιούνται ξύλα με το σκεπτικό ότι στη Δημοτική Κοινότητα Κόνιτσας δεν υπάρχει δασική έκταση. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι στρεβλό και θα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα. Η απάντηση που πήραμε ότι δόθηκε η δυνατότητα και στους κατοίκους της Κόνιτσας να προμηθευτούν ξύλα και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, είναι για γέλια και αυτό γιατί όταν η δημοτική αρχή τους λέει να πάνε στο Ασημοχώρι να κόψουν ξύλα μόνο ως ανέκδοτο μπορεί κάποιος να το εκλάβει…
- Εκμίσθωση συστάδων υλοτομίας Δημοτικών Δασών στις ΤΚ Αηδονοχωρίου και Ασημοχωρίου Δήμου Κόνιτσας
Ο συνεταιρισμοί “σφραγίδες” βαίνουν στην δύση τους με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση. Ήδη διανύουμε τον τελευταίο χρόνο της μεταβατικής περιόδου και η απόφαση του ΔΣ θεωρήσαμε πως πρέπει να είναι σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη που επιτάσσει την σύμπτυξη των συνεταιρισμών και την κατάργηση των συνεταιρισμών – φαντασμάτων.
Η δημοτική αρχή με την εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου κ. Δημάρατου προσπάθησε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι όμως σε κάποιες περιπτώσεις ελλιπής και σαφώς μεροληπτική η αντιμετώπιση με αποτέλεσμα, να προκύπτει ανισοκατανομή. Δεν τόλμησε η Δημοτική Αρχή να απαιτήσει συμπράξεις ουσιαστικές και δίκαιες, αλλά υπέκυψε εν μέρει σε συντεχνιακές λογικές και προεκλογικές δεσμεύσεις αφού η κατανομή έχει γίνει και σε συμπράξεις συνεταιρισμών αλλά και σε μεμονωμένους συνεταιρισμούς, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι συνεταιρισμοί που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.
Με επιφυλακτικότητα υπερψηφίσαμε την εισήγηση αλλά περιμένουμε στη διάθεση των επόμενων συστάδων της Φούρκας και του Διστράτου που θα είναι μεγαλύτερες να κινηθεί η δημοτική αρχή αποκλειστικά με συμπράξεις για να δοθεί επιτέλους τέλος στο θολό τοπίο των συνεταιρισμών και να παραμείνουν μόνο αυτοί που πραγματικά πληρούν τα κριτήρια του νόμου.
- Καταγγελία μίσθωσης δημοτικού ακινήτου στη θέση ‘Δένδρος’
Σε συνέχεια των είκοσι ομόφωνων αποφάσεων που πάρθηκαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 13/12/2016, που αφορούσαν ορισμούς δικηγόρων για δικαστική επιδίωξη είσπραξης οφειλών, η δημοτική αρχή έφερε προς ψήφιση από το ΔΣ, την καταγγελία της μίσθωσης του δημοτικού ακινήτου στη θέση “Δένδρος”, μετά από εισήγηση της συμβούλου του δημάρχου για νομικά θέματα.
Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα θέλουμε να κάνουμε σαφή και ξεκάθαρη τη θέση μας όσον αφορά στις οφειλές προς το Δήμο. Είναι απαράδεκτο σε ένα μικρό Δήμο όπως ο δικός μας, οι οφειλές να ξεπερνούν τις 700.000€, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι από μισθώματα. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και τις περισσότερες φορές δυστυχώς προέρχεται και από την κεντρική εξουσία με τις αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις νόμων που θεσπίζει. Βέβαια το γεγονός αυτό έρχονται να εκμεταλλευτούν και κάποιοι αιρετοί για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων αλλά και κάποιοι πολίτες αφού κρύβονται πίσω από λογικές “…κανένας δεν πληρώνει, δεν πληρώνω και εγώ…” όπως ευρέως κυκλοφορεί.
Δυστυχώς η όλη κατάσταση είναι ένας φαύλος κύκλος. Πιστεύουμε όμως ότι μπορεί να ανατραπεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση. Ο Δήμος πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Όταν κάποιος οφείλει πρέπει να κινούνται άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δείχνοντας πάντα και το κοινωνικό του πρόσωπο σε περιπτώσεις που υπάρχει σαφής λόγος. Διαφορετικά συμβάλει και ο Δήμος με την απραξία του στην οικονομική αλλά και κοινωνική εξόντωση του οφειλέτη αφού πλέον είναι προκαθορισμένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από το νόμο 3852/2010, το γνωστό μας Πρόγραμμα Καλλικράτης, αλλά και στην εξόντωση και των υπόλοιπων επαγγελματιών που μισθώνουν από ιδιώτες δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει, χωρίς να κωλυσιεργεί, σε όλα τα νόμιμα μέσα που υπάρχουν για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου αλλά και των δημοτών.
- Τροποποίηση της με αριθ. 340/13-12-2016 απόφασης Δ.Σ. σχετικά με την διατήρηση της θέσεως κενωθέντος περιπτέρου της Κεντρικής Πλατείας της Δ.Ε. Κόνιτσας.
Μετά από σχεδόν επτά μήνες από την λήξη της παλιάς άδειας και πέντε μήνες από την προηγούμενη απόφαση του ΔΣ που καταργούσε κατά πλειοψηφία το περίπτερο της κεντρικής πλατείας, η δημοτική αρχή αποφάσισε να αλλάξει θέση και να το διατηρήσει. Μαζί με την εισήγηση για τη διατήρηση του περιπτέρου παρουσιάστηκε στο ΔΣ και ο τρόπος της εκμετάλλευσής του από δω και πέρα. Η δημοτική αρχή πρότεινε να μισθωθεί με τη διαδικασία της δημοπρασίας, που σημαίνει ότι θα μπορεί ο οποιοσδήποτε, χωρίς να έχει στην κατοχή του άδεια περιπτέρου, να πάρει μέρος κάτι άλλωστε που η σχετική νομοθεσία ορίζει.
Όπως ήταν φυσικό συμφωνήσαμε με την διατήρηση του περιπτέρου στην κεντρική πλατεία αφού από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε με την κατάργηση του και ειδικότερα με τους λόγους που η δημοτική αρχή προέτασσε, μπορείτε να δείτε και τις προηγούμενες ανακοινώσεις μας. Διαφωνήσαμε όμως και με τη διαδικασία της δημοπράτησης. Προτείναμε να γίνει μετατόπιση μιας από τις δύο ανενεργές άδειες περιπτέρου που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην πόλη μας, η μία είναι παλιά με το καθεστώς του ανάπηρου πολέμου και η άλλη νεότερη σε ΑΜΕΑ και όπως πληροφορηθήκαμε από την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Νίνου – Γαϊτανίδη υπήρχε ήδη αίτηση από έναν από τους δύο ενδιαφερόμενους για να γίνει αυτό. Ζητήσαμε να ρωτηθεί και ο δεύτερος ιδιοκτήτης άδειας και αν ενδιαφέρεται και αυτός, να καθορίσει το ΔΣ τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει αυτό. Θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση είναι δικαιότερη για τους συμπολίτες μας που το ελληνικό κράτος έκρινε κατά το παρελθόν, ότι πρέπει να πάρουν άδεια περιπτέρου και είναι προφανές ότι είναι πολύ διαφορετικό να έχει κάποιος άδεια περιπτέρου στην κεντρική πλατεία από ότι κάπου αλλού.
Η δημοτική αρχή κατά την προσφιλή της τακτική δεν δέχτηκε την πρότασή μας και θα προχωρήσει στη δημοπράτηση του περιπτέρου με αποτέλεσμα να την καταψηφίσουμε. Είναι πολλά όμως τα ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις και τις οποίες ουσιαστικά δεν πήραμε ποτέ. Τι έκανε τη δημοτική αρχή να αλλάξει άποψη και να διατηρήσει το περίπτερο; Δεν προσβάλει πλέον την αισθητική της όπως μας έλεγε στην αρχική απόφαση; Γιατί δε θέλει πλέον να λειτουργήσει εκεί κέντρο πληροφόρησης; Γιατί επέλεξε τη δημοπράτηση και όχι τη μετατόπιση θέσης όπως θα μπορούσε; Ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι το περίπτερο λειτουργούσε παράνομα για επτά μήνες χωρίς να καταβάλλεται μίσθωμα; Ποιος ευθύνεται για τα διαφυγόντα κέρδη του δήμου όλο αυτό το διάστημα; Δυστυχώς για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή κινείται με γνώμονα την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων και προεκλογικών δεσμεύσεων. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
- Παραχώρηση της χρήσης κτιρίου στο ΓΕΣ για τη δημιουργία Ιστορικού Στρατιωτικού Μουσείου στο Δήμο Κόνιτσας
Με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Καλλιντέρη η δημοτική αρχή με θέμα που έφερε εκτός της ημερήσιας διάταξης ζητούσε την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου της παλαιάς Ταπητουργικής Σχολής στο ΓΕΣ για τη δημιουργία Ιστορικού Στρατιωτικού Μουσείου όπου θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν κειμήλια, πίνακες, φωτογραφίες, στολές και προσωπικά είδη αγωνιστών από την περίοδο της μάχης της Πίνδου καθώς και την ανάληψη από μέρους του Δήμου του κόστους επισκευής του κτιρίου και μετατροπής του σε Μουσείο.
Θεωρούμε την ύπαρξη ενός μουσείου στην περιοχή μας απαραίτητη. Ενός μουσείου όμως που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τους επισκέπτες γιατί θα έχει να παρουσιάσει κάτι το ιδιαίτερο, όχι πίνακες, φωτογραφίες και στολές όπως προτείνει η δημοτική αρχή. Με σύγχρονα μέσα και χρήση της τεχνολογίας θα παρουσιάζει τη διαδρομή της Κόνιτσας και της ευρύτερης περιοχής στο χρόνο, όχι μιας συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Μια διαδρομή που θα περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή, στο Λιατοβούνι, στην Παλιογορίτσα, στην Εξοχή, εκθέματα από την παράδοση και τη λαογραφία της ευρύτερης περιοχής που καταλάμβανε η επαρχία Κόνιτσας και θα φτάνει στα νεότερα χρόνια μέχρι ακόμα και στον εμφύλιο, περίοδο που στην περιοχή μας συντελέστηκαν σημαντικότατα ιστορικά γεγονότα. Κάτι τέτοιο θεωρούμε ότι δε μπορεί να γίνει από το ΓΕΣ. Χρειάζεται επιστημονική γνώση και αντικειμενική ματιά των γεγονότων.
Διαφωνήσαμε όμως και με την παραχώρηση του κτιρίου της παλιάς Ταπητουργικής Σχολής στο ΓΕΣ, ένα από τα τελευταία, αν όχι το τελευταίο αξιόλογο κτίριο που έχει ο Δήμος μετά από όλες τις παραχωρήσεις που έχουν γίνει. Ως παράταξη έχουμε προτείνει στο συγκεκριμένο κτίριο να προσπαθήσει ο Δήμος να λειτουργήσει Δημοτικό γηροκομείο κάτι που ο τόπος μας έχει άμεσα ανάγκη. Το κτίριο της παλιάς Ταπητουργικής Σχολής είναι ένα κτίριο που πληροί τις προδιαγραφές για μία τέτοια δομή αφού μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά το παρελθόν βελτιώθηκε με προσανατολισμό να χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες καταλύματος.
Θέματα που αναδείχτηκαν από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συμβούλων της δημοτικής κίνησης πολιτών “Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ”
- Επίσκεψη στην Τ.Κ. Λαγκάδας – Επίκαιρες ερωτήσεις
Αντιπροσωπία της παράταξης μας στις 22/4/2017 επισκέφτηκε την Τ.Κ. Λαγκάδας. Η επίσκεψή μας είχε ως στόχο να ενημερωθούμε ως προς την πρόοδο των έργων που πραγματοποιεί η Περιφέρεια για την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης μετά από τις καταστροφές που προκλήθηκαν τον χειμώνα, αλλά και γενικότερη ενημέρωση για τα προβλήματα της περιοχής και των κατοίκων της. Μετά από την αναλυτική ενημέρωση που είχαμε από τον τοπικό εκπρόσωπο κ. Πέτρο Μανώλη και από τις συζητήσεις με τους κατοίκους στα δύο καφενεία του χωριού, ως οφείλαμε, μεταφέραμε τα προβλήματα που καταγράψαμε στο ΔΣ. Τα κυριότερα αφορούσαν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το ΚΤΕΛ, ο καθαρισμός των δασικών δρόμων και μία παροχή ύδρευσης σε συνδημότη μας.
Από τη στιγμή που τοποθετήθηκε η γέφυρα τύπου Μπέλεϋ και αποκαταστάθηκε μερικώς η οδική σύνδεση, το ΚΤΕΛ δεν ξεκίνησε τα δρομολόγια γιατί δεν έχει πιστοποιηθεί η γέφυρα ως προς το βάρος που μπορεί να υποστηρίξει. Ζητήσαμε να μεσολαβήσει ο Δήμος ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατό αυτή η πιστοποίηση, αν και πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί τις προδιαγραφές αυτού του τύπου γέφυρας ακόμα και από την ιστοσελίδα του ΓΕΣ, ενώ προτείναμε μέχρι να γίνει αυτό, το δρομολόγιο από και προς τη Λαγκάδα να πραγματοποιείται με τα λεωφορεία του Δήμου. Παρόλο που ο κ. Δήμαρχος μας απάντησε ότι βλέπει θετικά την πρότασή μας, μέχρι τη στιγμή που συντάσσεται αυτό το κείμενο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει!!! Αντίθετα τα λεωφορεία παραχωρούνται σε συλλόγους αλλά και στο ΚΑΠΗ για εκδρομές…
Για τον καθαρισμό των δασικών δρόμων πήραμε την απάντηση ότι θα γίνει σύντομα και για το πρόβλημα υδροδότησης της οικίας του συνδημότη μας ότι θα εξεταστεί. Περιμένουμε να το δούμε.
Υπάρχουν τοπικές κοινότητες που δυστυχώς είναι παραμελημένες από τη δημοτική αρχή. Μία από αυτές είναι και η Τ.Κ. Λαγκάδας. Η θέση μας ως παράταξη είναι συγκεκριμένη. Πολλά από τα χωριά μας έχουν ερημώσει, ο πληθυσμός τους συνεχώς μειώνεται και οι νέοι άνθρωποι έρχονται μόνο για διακοπές. Υπάρχουν όμως κάποιες κοινότητες που αντιστέκονται. Μία από αυτές είναι και η Λαγκάδα, χωριό ακόμα “ζωντανό”, με νέους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, με τεράστιο ζωικό κεφάλαιο, πολλές φορές παλεύοντας κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια. Ενώ αυτά τα χωριά πρέπει να στηριχτούν ιδιαίτερα, φαίνεται να έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Εφτά μήνες χωρίς συγκοινωνία, δασικοί δρόμοι απροσπέλαστοι, σπίτια χωρίς νερό… Πώς μιλάμε μετά για ανάπτυξη μέσα από τον πρωτογενή τομέα; Πώς θα παραμείνει ο νέος κτηνοτρόφος στον τόπο του; Πώς θα μεταφέρει το γάλα με δρόμους κλειστούς; Πώς θα κοπεί και θα μεταφερθεί η ξυλεία; Και όλα αυτά είναι ζητήματα καθημερινότητας και κανονικά εύκολη η επίλυσή τους, αλλά από ότι φαίνεται ούτε αυτά δε μπορεί να διαχειριστεί η δημοτική αρχή, πώς συζητάμε μετά για αναπτυξιακή προοπτική του τόπου;
- Κεφάλαιο Αυτοτελούς Διαχείρισης “Κληροδότημα Χρήστου Πραβατζή”
Αισθανόμαστε την ανάγκη να αναφερθούμε σε ένα θέμα που δε συζητήθηκε στο ΔΣ αλλά στην Οικονομική Επιτροπή και αυτό γιατί δυστυχώς από ότι μας μεταφέρθηκε η δημοτική αρχή ερμηνεύει κατά πως τη βολεύει τη στάση της παράταξής μας. Αναφερόμαστε στην επιχορήγηση τριών αθλητικών συλλόγων – σωματείων της Κόνιτσας, της Πίνδου, του ΠΑΟΚ και της Τύμφης που οι εκπρόσωποι της παράταξής μας καταψήφισαν. Για όσους δε γνωρίζουν, το ΚΑΔ “Χρήστος Πραβατζής” είναι ένα κληροδότημα που έχει στην κατοχή του ένα ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας και που ο διαθέτης έχει αφήσει στο Δήμο Κόνιτσας ώστε τα έσοδα από την ενοικίασή του να διατίθενται δια τον αθλητισμόν της γενέτειρας μου ωραίας Κονίτσης όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη διαθήκη του.
Εδώ και λίγο καιρό η διαχείριση του κληροδοτήματος υποχρεωτικά γίνεται από την Οικονομική Επιτροπή με συγκεκριμένο τρόπο αφού με την απόφαση 19847/14-2-1017 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας και στην παράγραφο 7 της έγκρισης του προϋπολογισμού καθορίζεται ο τρόπος που θα χορηγηθούν οι οικονομικές ενισχύσεις. Κάτι όμως που η δημοτική αρχή δεν ακολούθησε αφού με την εισήγησή της η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Δημάρατου πρότεινε χωρίς να τεκμηριώνει τους λόγους την ακόλουθη κατανομή: Α.Μ.Σ. Πίνδος Κόνιτσας 2.950€, Τύμφη Κόνιτσας 2.900€ και Π.Α.Ο. Κόνιτσας 2.850€.
Οι λόγοι που οι εκπρόσωποι της παράταξής μας καταψήφισαν τη συγκεκριμένη εισήγηση είναι ότι θεώρησαν λανθασμένο, αδιαφανή και παράνομο τον τρόπο που ακολούθησε η δημοτική αρχή στη χορήγηση των οικονομικών ενισχύσεων και όχι όπως διατυμπανίζει δεξιά και αριστερά ότι δε θέλουμε να δίνονται χρήματα στα σωματεία, κάτι που προφανώς είναι συκοφαντικό και ψευδές.
Τέλος παραθέτουμε την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξής μας Βασίλη Σπανού στην Οικονομική Επιτροπή όπου αποτυπώνεται η θέση μας: 
“Θεωρούμε, κύριε δήμαρχε, ότι ο τρόπος που μας καλείτε σήμερα να διαχειριστούμε το ΚΑΔ “Κληροδότημα Χρήστου Πραβατζή” είναι και λανθασμένος αλλά και παράνομος. Με την απόφαση 19847/14-2-1017 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας και στην παράγραφο 7 της έγκρισης του προϋπολογισμού καθορίζεται ο τρόπος που θα χορηγηθούν οι οικονομικές ενισχύσεις.
Από την εισήγηση της κ. Δημάρατου, που μας καλείτε να υπερψηφίσουμε, φαίνεται ότι καταστρατηγείται η παραπάνω οδηγία, ενώ αντίθετα για τα άλλα δύο ΚΑΔ που φέρατε σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή, την ακολουθείτε. Για το κληροδότημα Χρήστου Πούχα και Φώτιου Ευαγγέλου, μας ζητάτε να εγκρίνουμε πρόσκληση χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων με συγκεκριμένα κριτήρια, που θα πρέπει να πληρούν όσοι κάνουν αίτηση. Αιτήσεις που η Οικονομική Επιτροπή θα ελέγξει και θα προχωρήσει, με βάση τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, στην τελική επιλογή των δικαιούχων. Κάτι τέτοιο δε γίνεται για το ΚΑΔ Πραβατζή. Με ποια κριτήρια αξιολογήσατε τις αιτήσεις των ομάδων που σήμερα μας ζητάτε να επιχορηγήσουμε; Από ποιον θεσπίστηκαν; Πάντως όχι από την Οικονομική επιτροπή. Πώς προέκυψε η κατανομή των χρημάτων στους τρεις συλλόγους; Γιατί από το σύνολο των 12.000€ που υπάρχουν στον κωδικό 67.03.04.00 του προϋπολογισμού για τις οικονομικές ενισχύσεις θέλετε να χορηγήσετε τα 8.700€;
Η παράταξή μας θα καταψηφίσει την εισήγησή της κυρίας αντιδημάρχου όχι γιατί δε θέλουμε να πάρουν χρήματα τα αθλητικά σωματεία, αλλά γιατί η επιχορήγηση αυτή γίνεται με λανθασμένο και αδιαφανή τρόπο. Τέλος θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω τι έλεγα πριν από δύο χρόνια σε προηγούμενή μου τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν η διαχείριση του ΚΑΔ Πραβατζή περάσει στην Οικονομική Επιτροπή προτείνοντας σας τον τρόπο που κατά την άποψή μας θα πρέπει να γίνεται η διαχείριση του κληροδοτήματος κάτι που είναι πολύ κοντά σε αυτό που και η Αποκεντρωμένη προτείνει αλλά εσείς δε θέλετε να ακολουθήσετε. Έλεγα λοιπόν “… Να κλιθούν οι αθλητικοί σύλλογοι να προσκομίσουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύεται 1. Ο αριθμός τον ατόμων που αθλούνται, 2. Τα λειτουργικά τους έξοδα, 3. Οι ανάγκες τους σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ώστε να προκύψει μία δίκαιη κατανομή των χρημάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα π.χ. μία φορά το χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να μην αισθάνονται ότι “ζητιανεύουν” από τον εκάστοτε Δήμαρχο κάτι που δικαιωματικά τους ανήκει με βάση την επιθυμία του διαθέτη αλλά και να υπάρχει έλεγχος από την πλευρά του Δήμου στο που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα…”
Ούτε τότε μας ακούσατε, ούτε σήμερα”.
 
Για τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών 
"Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ"

Η Δημοτική Ομάδα

Πηγή:http://toposnazo.blogspot.gr/

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker