Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΜαρτυρικό χωριό και επίσημα το Αηδονοχώρι

Μαρτυρικό χωριό και επίσημα το Αηδονοχώρι

• Ένα ακόμη χωριό της Ηπείρου, αναγνωρίζεται πλέον και επίσημα ως «μαρτυρικό χωριό». Πρόκειται για το Αηδονοχώρι Κόνιτσας, για το οποίο εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα, που υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 1η Ιουνίου 2017.

Όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο κ. Χριστόφορος Βλάχος, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βορτόπι», «ο χαρακτηρισμός του Αηδονοχωρίου ως μαρτυρικού χωριού δικαιώνει τους αγώνες αλλά και τις θυσίες που υπέστησαν οι Αηδονοχωρίτες και συμβάλλει στη συμπλήρωση της ιστορίας του τόπου μας. Πρόκειται -πρόσθεσε- για μια κατάληξη που βασίστηκε σε μια τεκμηριωμένη μακροχρόνια έρευνα, με έγραφα και ιστορικές μαρτυρίες από ανθρώπους που επέζησαν από το ολοκαύτωμα των δολοφόνων καταδρομέων της «Εντελβάις».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «Π.Λ.», το χωριό υπέστη επίθεση των Ναζί στις 8 Ιουλίου 1943, ενώ την επόμενη ημέρα τα στρατεύματα κατοχής προέβησαν σε πρωτοφανείς αγριότητες, μπροστά στις οποίες ωχριούν, όπως λέγεται, οι σκηνές της Κολάσεως. Δολοφόνησαν δια τυφεκισμού δώδεκα κατοίκους του χωριού και άλλους δέκα τους έκαψαν μέσα στα σπίτια τους! Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλα εννέα άτομα που έχασαν τη ζωή τους από την πείνα και την κακουχία στα χρόνια της κατοχής και τρία ακόμη άτομα που σκοτώθηκαν από εγκαταλειμμένο πολεμικό υλικό. Οι δολοφονημένοι παρέμειναν άταφοι για αρκετές μέρες, ενώ τα πτώματα κείτονταν στους γύρω δρόμους και στις αυλές διαμελισμένα και μισοφαγωμένα από τα σκυλιά. Οι επιζήσαντες της σφαγής Αηδονοχωρίτες, μετά από δύο εβδομάδες επέστρεψαν στο χωριό και αντίκρισαν τα καμένα σπίτια, την ερημιά και την μαυρίλα. Άλλους κήδεψαν και άλλους έκαψαν επί τόπου καθώς ήταν σε πλήρη αποσύνθεση εξαιτίας της μεγάλης ζέστης που επικρατούσε.

Συνολικά κάηκαν ολοσχερώς 120 σπίτια, ενώ εκλάπησαν από τους «Εντελβάις» 3.500 αιγοπρόβατα, 100 βόδια και γελάδια και 80 άλογα και μουλάρια για τις δικές τους ανάγκες. Την εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Αηδονοχώρι τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κόνιτσας κ. Ανδρέας, ο Βουλευτής του Σύριζα κ. Γιάννης Στέφος, το Δ.Σ. του Δήμου Κόνιτσας με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Παπασπύρου, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Καραμπίνας, ο Διοικητής του 583 Τ.Π., πλήθος κατοίκων και επισκεπτών του Αηδονοχωρίου.

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker