Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ - Πλείστα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης διαχειριστικών μελετών

ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ - Πλείστα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης διαχειριστικών μελετών

Μετ’ εμποδίων κάνουν τη δουλειά τους κάθε χειμώνα οι δασεργάτες, εξαιτίας της έλλειψης διαχειριστικών μελετών, που δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο που εκσυγχρονίζεται διαρκώς, τόσο οι δασικές υπηρεσίες που διαχειρίζονται τα δημόσια δάση, όσο και οι δήμοι, που διαχειρίζονται τα δημοτικά δάση, δεν έχουν κινηθεί αναλόγως.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Γιάννης Ντασταμάνης, είναι, εκτός από τη μείωση της επαγγελματικής δραστηριότητας για τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και τους δασεργάτες, να δημιουργείται και μια ακολουθία άλλων προβλημάτων.

Βασικότερο όλων είναι, ότι οι δασεργάτες σχεδόν στο σύνολό τους, δεν συγκεντρώνουν καν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Έτσι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση κανείς δασεργάτης δε μπορεί να συγκεντρώσει τα 50-60 μεροκάματα που απαιτούνται για να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι τεράστιο πρόβλημα η έλλειψη διαχειριστικών μελετών και από τους δήμους και από το δημόσιο. Με εξαίρεση το Δασαρχείο Μετσόβου που υλοποιεί διαχειριστικές μελέτες στα δημόσια δάση, τα άλλα δύο Δασαρχεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτε. Οι δήμοι από την άλλη επίσης δεν έχουν καταλάβει, ότι τα δημοτικά δάση είναι περιουσία τους, που μπορεί να αποφέρει κέρδος για τους δήμους και να ανανεώσουν τα δάση που διαχειρίζονται. Δε μιλάμε μόνο για κωνοφόρα δάση, αλλά και για πιο χαμηλής βλάστησης που ενδείκνυνται για την παραγωγή καυσόξυλων», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στο Ioannina TV, ο κ. Ντασταμάνης.

Η αγορά καυσόξυλων

Από την άλλη, οι τιμές στην αγορά των καυσόξυλων κινούνται στα ίδια επίπεδα με των τελευταίων ετών, όμως η ζήτηση είναι πιο χαμηλή.

Οι καταναλωτές διαθέτουν όλο και λιγότερα χρήματα και αυτό το βλέπουμε από το ότι οι ίδιοι πελάτες που αγόραζαν τόνους καυσόξυλα κάθε χρόνο, έρχονται τώρα και αγοράζουν τσουβάλια και μόλις τελειώσουν έρχονται και αγοράζουν κι άλλα.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Ο νέος Νόμος που έδωσε τη δυνατότητα αύξησης του αριθμού των δέντρων για την κάλυψη των ατομικών αναγκών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως όσο δε συντάσσονται διαχειριστικές μελέτες δε μπορεί να εξυπηρετηθεί ο τοπικός πληθυσμός, ούτε καν για τις ατομικές του ανάγκες», κατέληξε ο κ. Ντασταμάνης.

Πηγή:www.anex.gr

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker