Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΕπίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Καραθανασόπουλος.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

   
   

Θέμα:  Προβλήματα και ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας Ιωαννίνων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα  Κέντρα Υγείας (Κ.Υ) είναι πολλά. Ωστόσο ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζουν αυτά στην παραμεθόριο, που δεν έχουν πολλές διεξόδους, όπως το Κέντρο Υγείας  στο Δήμο Κόνιτσας Ιωαννίνων. Οι ελλείψεις πολλές: σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ειδικευμένους γιατρούς, οδηγούς και νοσηλευτές. Ακόμη και σε πετρέλαιο μέσα στο καταχείμωνο, ζήτημα που αυτή την περίοδο αντιμετωπίστηκε λόγω ανάδειξης και  δημόσιας καταγγελίας από την  οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας εξυπηρετεί περισσότερα από σαράντα άτομα κάθε ημέρα. Καλείται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού της περιοχής που ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες και που τετραπλασιάζεται με τους επισκέπτες και τους τουρίστες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή ευθύνης του βρίσκονται αρκετά χωριά με μεγάλες αποστάσεις, απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο και βαρύ χειμώνα.

Οι ελλείψεις που υπάρχουν σε διάφορες ειδικότητες ιατρών είναι μεγάλες, ειδικά μετά την απόφαση  μεταφοράς των κενών οργανικών θέσεων (Εφημερίδα της Κυβέρνησης τεύχος Β΄ 2983/31.12.2015) των ΠΕΔΥ Κέντρων Υγείας, όπου συμπεριλάμβανε  και το ΚΥ  Κόνιτσας.  Πολύ περισσότερο δεν επαρκεί για  πρόληψη σε μαθητές σχολείων, ηλικιωμένων σε ΚΑΠΗ και άλλων κοινωνικών ομάδων και η κατάσταση χειροτερεύει παρά τις φιλότιμες και ακούραστες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του κέντρου.   

Πιο ειδικά, όσον αφορά το Καρδιολογικό Τμήμα, καρδιολόγος δεν υπάρχει αλλά επισκέπτεται την περιοχή 6 φορές το χρόνο από το νοσοκομείο Χατζηκώστα (κάθε 2μηνο) και φυσικά δεν επαρκεί. Αν και υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο και γίνεται αιμοληψία, δεν υπάρχει μικροβιολόγος, ούτε δυνατότητα αναλύσεων και εξετάσεων στο Κέντρο Υγείας. Στο Ακτινολογικό Τμήμα έχει ζητηθεί η αντικατάσταση του ρυπογόνου και κοστοβόρου αναλογικού μηχανήματος με ψηφιακό ακτινολογικό εκτυπωτή για κάλυψη των αναγκών και την εξ’ αποστάσεως γνωμάτευση και παροχή συμβουλών. Στο Οφθαλμολογικό Τμήμα γίνεται επίσκεψη μια φορά το μήνα από οφθαλμίατρο και αυτή ανακοινώθηκε μετά από δωρεά μιας οφθαλμολογικής μονάδας με πλήρη εξοπλισμό που έγινε στο ΚΥ Κόνιτσας και φυσικά άσκησε πίεση, ώστε  να μη μένει αναξιοποίητη και σκουριάζει. Στο Ορθοπεδικό Τμήμα, όπως και στο Γυναικολογικό Τμήμα, δεν υπάρχει καθόλου ιατρός  (παλαιότερα υπήρχε γιατρός 1 φορά το μήνα).

Ακόμη πιο οξυμένο πρόβλημα είναι η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων που εξαιτίας αποσπάσεων δεν επαρκούν να καλύψουν 24ωρη βάρδια και μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιους ασθενείς. Η έλλειψη διοικητικού προσωπικού επίσης (από 3 σε 1 υπάλληλο) δημιουργεί προβλήματα στην διοικητική λειτουργία και την κάλυψη του μεγάλου όγκου αναφορών καταστάσεων και διαδικασιών που απαιτούνται από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και τα διοικητικά όρια της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα) δημιουργούν προβλήματα στην επικοινωνία του Κέντρου Υγείας, κωλυσιεργία και καθυστερήσεις στη λειτουργία του Κέντρου.

Επιπλέον υπάρχει χρόνια έλλειψη χρηματοδότησης στη συντήρηση, την ενεργειακή αναβάθμιση και επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων (απαρχαιωμένη ηλεκτρολογική εγκατάσταση, σπασμένα πλακάκια, βρύσες, χαλασμένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες, λάμπες κλπ).

Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί και επιβαρύνει, το ήδη λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών της περιοχής, αφού ως λύση καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς για υπηρεσίες Υγείας που θα έπρεπε να καλύπτονται και να παρέχονται δωρεάν. Αυτά είναι τα αποτελέσματα που επικρατούν στο χώρο της πρωτοβάθμιας Υγείας από τη συνεχιζόμενη κρατική υποχρηματοδότηση, τη μισθολογική και εργασιακή εξουθένωση των υγειονομικών, τις ελλείψεις προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού, την αύξηση πληρωμών που συνολικά έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση την όλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διαχρονικά στηρίζουν με όλα τα μέσα τούς επιχειρηματικούς ιδιωτικούς ομίλους στο χώρο της Υγείας και επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την κάλυψη βασικών ειδικοτήτων σε ιατρούς, σε οδηγούς ασθενοφόρων και για την πλήρη κάλυψη σε φάρμακα,  αναλώσιμα υλικά, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και ειδικά προμήθεια φορητού ψηφιακού ακτινογραφικού μηχανήματος στο Κ.Υ Κόνιτσας.

Οι βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης

Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Καραθανασόπουλος

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker