Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΟμόφωνα απέρριψε αίτημα εκσκαφής κρυμμένου θησαυρού στους Χιονιάδες το δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας

Ομόφωνα απέρριψε αίτημα εκσκαφής κρυμμένου θησαυρού στους Χιονιάδες το δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας

Στην Κόνιτσα ψάχνουν θησαυρό!

Εφημερίδα: Νέοι Αγώνες- (19/4/2018) :

Στους Χιονιάδες συγκεκριμένα, έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα μια ομάδα πολιτών από τα Γρεβενά, η οποία κίνησε τις διαδικασίες για να πάρει τη σχετική άδεια ώστε να προχωρήσει σε εκσκαφές.

Μιλάω σοβαρά… γιατί κι εγώ στην αρχή νόμισα ότι είχα να κάνω με αστικό μύθο. Κι όμως, όπως με πληροφόρησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κόνιτσας, υπάρχει πολύ συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο, όταν ένας πολίτης θέλει να σκάψει νόμιμα σε μια περιοχή. Υπάρχει και η πιθανότητα να δεις ένα πρωί ας πούμε, μια περιοχή σκαμμένη αλλά εδώ δε μιλάμε για λαθροεκσκαφείς. Οι άνθρωποι πάνε με το νόμο.

Τι λέει ο νόμος; Άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Αυτή με τη σειρά της στέλνει το αίτημα για την έκδοση σύμφωνης γνώμης εκ μέρους του οικείου δημοτικού συμβουλίου και έπεται συνέχεια. Πρόσφατα για παράδειγμα, δύο Δήμοι, οι Τρικκαίων και Παρανεστίου Δράμας, έδωσαν θετικές εισηγήσεις σε αντίστοιχα αιτήματα.

Για να εντοπίσω το λόγο μου όμως, στη δική μας περίπτωση, το βράδυ της Τρίτης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κόνιτσας, εμφανίστηκαν οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι, καθώς ενημερώθηκαν ότι είχε περιληφθεί το αίτημά τους στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση του σώματος ήταν αρνητική αλλά αυτό δεν φράζει το δρόμο των ενδιαφερομένων, αφού προβλέπεται διαδικασία παραπομπής του θέματος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πάει λέγοντας. Με δυο λόγια, μπορεί να πάρουν την άδεια, με λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια…

-----------------------------------------

Την ανησυχία των κατοίκων για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής  μεταφέρει ο Βασίλης Σκούρτης στο Ioanninatv ITV και αναφέρει μεταξύ άλλων:

Κατά καιρούς έχουν λεηλατηθεί πολιτιστικοί θησαυροί όπως σε ένα εκκλησάκι που υπάρχει από το 1600 που  γκρέμισαν τοιχογραφία ψάχνοντας για τον χαμένο θησαυρό.  

Καλύτερα να γίνει μία νόμιμη νομότυπη ανασκαφή παρουσία και των αρχών και των υπηρεσιών του αλλιώς,  αν υπάρξει το προηγούμενο μιας άδειας (χωρίς την παρουσία και των αρχών και των υπηρεσιών), ύστερα θα αρχίσουν όλοι να αναζητούν με φαντασία τους θησαυρούς, θα γίνει ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού και αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική πρέπει να γεμίσει η Ελλάδα τρύπες.

Πηγές: Νέοι Αγώνες, Ioanninatv ITV

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker