Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΤον «Κλεισθένη» συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας

Τον «Κλεισθένη» συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας

Σε έκτακτη συνεδρίαση το  Δημοτικό Συμβούλιο της Κόνιτσας  συζήτησε το θέμα της «μεταρρύθμισης» στην τοπική αυτοδιοίκηση γνωστή και ως «Κλεισθένης».

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κόνιτσας  εξέφρασε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ φέρνοντας προς έγκριση ψήφισμα του ΔΣ της ΚΕΔ  τονίζοντας πως το νέο νομοσχέδιο «οδηγεί σε ακυβερνησία και πλήρη αναποτελεσματικότητα τους Δήμους με αρνητικές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες», αλλά και στη μείωση της θητείας των αιρετών από πέντε σε τέσσερα χρόνια.
Το ψήφισμα το οποίο και υπερψήφισε μόνο η κυβερνώσα δημοτική παράταξη του Δήμου υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για τη διαμόρφωση νέου κανονιστικού πλαισίου λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των Δήμων όπως αυτές θα διαμορφωθούν μέσω ΠΕΔ και ΚΕΔΕ, ώστε το μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης που θα υιοθετηθεί να είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό.

  Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Κόνιτσας  “Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ” του δήμου δεν στήριξε το προτεινόμενο ψήφισμα και με ανακοίνωσή της τονίζει:
Καταψηφίσαμε το προς έγκριση ψήφισμα του ΔΣ της ΚΕΔΕ, το οποίο υιοθέτησε και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κόνιτσας γιατί θεωρούμε πως προσπαθούν να εφεύρουν επιχειρήματα πολιτικά αδύναμα, προκειμένου να αποποιηθούν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αυτός να γίνει πιο Δημοκρατικός, πιο Αντιπροσωπευτικός και πιο Αποτελεσματικός.
Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας και ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος θεωρούν με βάση το ψήφισμα πως είμαστε “ανώριμοι” ως πολίτες και ως αιρετοί να ανταποκριθούμε στις συνθήκες που θα δημιουργήσει η εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος.
Εμείς αντίθετα, πιστεύουμε πως είναι ένα βήμα που αποκαθιστά το κύρος της Αυτοδιοίκησης, διαπαιδαγωγεί δημοκρατικά την κοινωνία και θέτει το πλαίσιο της συνεργασίας, της συναπόφασης όλων των κοινωνικών δυνάμεων στα μείζονα προβλήματα που την απασχολούν. Είμαστε ώριμοι και ως κοινωνία και ως αιρετοί να προάγουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και έτοιμοι να απορρίψουμε κομματικές αγκυλώσεις και προσωποκεντρικές πολιτικές που ταλάνισαν μεταπολιτευτικά τη χώρα μας.
Στεκόμαστε θετικά απέναντι στη μεταρρύθμιση που ευαγγελίζεται ο Κλεισθένης Ι, διεκδικώντας βελτιώσεις σε επιμέρους σημεία και τροποποιήσεις σε άρθρα που αφορούν στην ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης.

Την κατηγορηματική αντίθεση της  στο σχέδιο «Κλεισθένης» κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κόνιτσας.  Χαρακτήρισε το υπό ψήφιση θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης , συνέχεια του επίσης αντιδραστικού σχεδίου «Καλλικράτης» θυμίζοντας ότι και τότε το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει το λαό για την περικοπή πόρων, την αύξηση της ανταποδοτικότητας , τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις κλπ, ενώ οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και οι παρατάξεις τους καυγάδιζαν για τα όρια και τις έδρες των δήμων.
Ο καυγάς σήμερα  γίνεται για το εκλογικό σύστημα και την αυτονόητη ισοτιμία της ψήφου, ενώ κρύβονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνονται, όπως:
Η παραπέρα ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και σε άλλους τομείς όπως στη προστασία του πράσινου, η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την επιχειρηματικότητα και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών του δήμου, οι ρυθμίσεις για επιχειρηματική δραστηριότητα των δήμων και ανάπτυξη πρωτοβουλιών και υποδομών για την διείσδυση μεγαλοεπιχειρηματιών σε τομείς του δήμου, η δυνατότητα εκποίησης ή μακροχρόνιας ληστρικής ενοικίασης δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες, ο ασφυκτικός κρατικός έλεγχος των αποφάσεων των δήμων για να μη ξεφεύγουν από την αντιλαϊκή πολιτική και μια σειρά άλλες διατάξεις.

 

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker