Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΤουρισμόςΦορέας για την προώθηση του τουρισμού απο την Περιφέρεια Ηπείρου

Φορέας για την προώθηση του τουρισμού απο την Περιφέρεια Ηπείρου

loutra_kavasilonΜε την συγκρότηση ενός φορέα που θα αναλάβει την προώθηση του τουρισμού και των τοπικών ηπειρωτικών προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο, φιλοδοξεί η Περιφέρεια Ηπείρου να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν, σε μία εποχή κρίσης, όπου τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο, πάνω από τον κλάδο του τουρισμού.


Στην δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη, μετά τη Θεσπρωτία, για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου, αναλύθηκαν οι δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί και κατατέθηκαν προτάσεις για εκείνες που πρέπει και μπορούν να αναληφθούν το επόμενο διάστημα.


Εξαιρετικό ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσίασαν δύο ζητήματα. Αφενός τα στοιχεία από την καταγραφή των δράσεων και τις προτάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας για τον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής την επόμενη δεκαετία και αφετέρου οι προφανείς ενστάσεις και επί της διαδικασίας αλλά κυρίως επί του περιεχομένου που εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους του Δήμου Ιωαννιτών.
Αναφορικά με τον απολογισμό των δράσεων ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του αφενός για το αποτέλεσμα και αφετέρου για το μικρό κόστος για τα ταμία της Περιφέρειας.
Ειδική αναφορά έγινε στη συμμετοχή σε διεθνείς και εγχώριες τουριστικές εκθέσεις, καθώς και στις τηλεοπτικές προβολές σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.
«Η πρώτη μας πρόταση και ο πρώτος στόχος είναι η δημιουργία ενός φορέα προώθησης του τουρισμού και των τοπικών προϊόντων, προκειμένου να αποκτήσει η Ήπειρος μία ενιαία τουριστική ταυτότητα. Η Ήπειρος είναι ένας προορισμός τεσσάρων εποχών εφόσον προσεγγιστεί ενιαία. Για την αναβάθμιση και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος απαιτείται η επιτάχυνση των αναπτυξιακών έργων και των έργων υποδομής. Ακόμη ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, με σαφή προσδιορισμό των χρήσεων γης και φυσικά η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών που μπορεί να γίνει μέσα από την εκπαίδευση και των επαγγελματιών και των πολιτών», σημείωσε ο κ. Ιωάννου στην τοποθέτησή του.
Οι πρώτες ενστάσεις
Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών και της αρμόδιας Επιτροπής Τουρισμού, Ν. Γκόλας, Β. Χήτος, Στεφ. Ζέρβας και Γ. Τσιάβος εξέφρασαν ενστάσεις για τον τρόπο συλλογής των στοιχείων, αλλά και για επιμέρους ελλείψεις από το σύνολο της έκθεσης που παρουσιάστηκε.
«Είναι τουλάχιστον περίεργο να στηρίζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός σε στοιχεία πριν από μία δεκαετία», τόνισε ο κ. Γκόλας.
«Θα πρέπει να οριστεί ποιο θα είναι το μητροπολιτικό κέντρο και το σημείο αναφοράς της Ηπείρου που δεν μπορεί να είναι άλλο από τα Γιάννινα», σημείωσε ο κ. Χήτος.
Την ανάγκη οργάνωσης και συγκεκριμένου σχεδιασμού προκειμένου να τεθούν οι απαιτούμενες βάσεις για την τουριστική ανάπτυξη, επισήμανε ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου Στεφ. Ζέρβας. Ο Γιάννης Τσιάβος, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου και επιχειρηματίας στον κλάδο του τουρισμού έκανε λόγο για ανακολουθία δεκαετιών στην εφαρμογή μελετών. «Η Ήπειρος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μία περιφέρεια με δύο ενότητες προϊόντων. Η μία να είναι τα Γιάννινα και η Άρτα και η δεύτερη η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα. Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε δεν υπάρχουν ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία. Όταν μιλάμε για την Ήπειρο θα πρέπει να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα στο Δήμο Ιωαννιτών έχουμε ήδη αναδείξει την πολυπολιτισμική προσέγγιση και απευθυνόμαστε σε νέες αγορές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάβος.
Ενστάσεις εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ήπειρος. Τόπος να ζεις» Μ. Χατζηεφραιμίδης. «Δεν έχει γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων που προέρχονται από το 2004».
Την αλλαγή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης πρότεινε ο Γ. Παπαδημητρίου, που καυτηρίασε αρχικά την αναιμική παρουσία πολιτικής εκπροσώπησης από τους τοπικούς φορείς. «Εμείς προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο αναψυχής που λέει όχι στον μαζικό τουρισμό, αλλά ναι στο σεβασμό στη φύση και στον βιωματικό εμπλουτισμό του ανθρώπου – επισκέπτη. Θα πρέπει να μιλήσουμε σήμερα για την αδριατικοποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και για την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού μας παρελθόντος. Δε νοείται σήμερα τουριστική πρόταση για την περιοχή μας, που δεν περιλαμβάνει επισκέψεις σε Βουθρωτό και Αργυρόκαστρο, ενώ θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η ναυτιλιακή σύνδεση Ηγουμενίτσας – Ντουμπρόβνικ».
Στενάζουν οι επιχειρηματίες
Την τραγική εικόνα που αντιμετωπίζουν δεκάδες επιχειρήσεις του κλάδου μετέφεραν στη συνάντηση ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Ηπείρου Γ. Γκιώκας και  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κ. Βλάχος.
Όπως τόνισε ο κ. Γκιώκας υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων και της Άρτας, αφού το τουριστικό ρεύμα έχει σχεδόν εξανεμιστεί. «Υπάρχουν ξενοδόχοι σήμερα που παρακαλούν τη ΔΕΗ να μην τους κόψει το ρεύμα, να δουλέψουν το τριήμερο της 28ης και να πληρώσουν έναντι. Έγιναν και στο παρελθόν δεκάδες μελέτες, όμως το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν μηδενικό. Η κρίση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις επιχειρήσεις. Μειώνουν τις τιμές, μειώνουν όμως και τις παροχές. Αυτή τη στιγμή τα Ζαγοροχώρια είναι από τους φθηνότερους προορισμούς όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά ολόκληρης της χώρας», σημείωσε ο προϊστάμενος του ΕΟΤ. Από την πλευρά του ο κ. Βλάχος τόνισε ότι η λειτουργία του φορέα προώθησης του τουρισμού θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.
«Θέλουμε σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, γιατί δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο. Φτάσαμε σε σημείο ό,τι έρχεται στα Γιάννινα, να έρχεται μέσω προσωπικών επαφών. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να είναι αρωγοί και οι επιχειρηματίες και οι δήμοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Στρ. Ιωάννου τόνισε: «Αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος με χρήσιμες παρατηρήσεις. Έγινε αποδεκτή η πρότασή μας για τη δημιουργία Επιτροπών τουριστικής προβολής ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και κεντρικής, σε επίπεδο Περιφέρειας.  Το σημαντικότερο είναι ότι αποφασίστηκε η δημιουργία ενός φορέα προώθησης του τουρισμού και τοπικών προϊόντων, μια πρόταση που έγινε από την Περιφερειακή Αρχή στις αρχές του έτους και η οποία βρήκε την καθολική αποδοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων».
Ο  Αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε ακόμη, ότι άμεσα θα αρχίσει επικοινωνία με όλους τους δήμους της Ηπείρου, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόταση συγκρότησης του Φορέα και στη συνέχεια για τη συμμετοχή τους σε αυτόν.
Ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν, τις επόμενες ημέρες στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας και Πρέβεζας. Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο δεύτερο κύκλο ενημερωτικών συσκέψεων για τον τουρισμό που  ξεκίνησε η Περιφερειακή Αρχή, καθώς   την περασμένη Άνοιξη  είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία ο πρώτος.


Προτεραιότητα ο ιαματικός τουρισμός για το Δήμο Κόνιτσας

Στην βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων, αλλά κυρίως της οδικής πρόσβασης προς τα ιαματικά λουτρά του Αμαράντου και των Καβασίλων, προσανατολίζεται η δημοτική αρχή Κόνιτσας, έχοντας αντιληφθεί ότι ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να γίνει επιτέλους πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών Ελλήνων και ξένων.
Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε ανάληψη κάποιων πρωτοβουλιών από την προηγούμενη δημοτική αρχή, οι οποίες είχαν στόχο την ανάδειξη των εγκαταστάσεων και γενικότερα την προώθηση του ιαματικού τουρισμού, όμως οι περισσότερες έμειναν στη μέση. Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν... πικρό κερασάκι στην τούρτα και οι όποιες βελτιώσεις αναφέρονται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία.


Παρ’ όλα αυτά η δημοτική αρχή Γαργάλα, μέσα από την Επιτροπή Τουρισμού που λειτουργεί στο Δήμο Κόνιτσας επιχειρεί να αναδιοργανώσει το γενικότερο πλαίσιο αναφοράς στον τουρισμό. Όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Απόστολος Ραπακούσιος μπορεί να είναι μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, όμως τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι κρίσιμα ώστε να διαμορφωθεί μία τουριστική ταυτότητα της περιοχής.
«Θα πρέπει βέβαια να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και η αρχή μπορεί να γίνει με τη σύνταξη μελετών και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων. Στα ιαματικά του Αμαράντου η κατάσταση είναι αρκετά ικανοποιητική, όχι όμως και στα Καβάσιλα, όπου το κύριο πρόβλημα είναι η κακή οδική σύνδεση», σημείωσε ο κ. Ραπακούσιος που πρόσθεσε πως εκτός από τον ιαματικό τουρισμό η Κόνιτσα μπορεί να εκμεταλλευθεί και να στοχεύσει στον θρησκευτικό τουρισμό, στον αθλητικό τουρισμό και στον εναλλακτικό, που αποτέλεσε για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.


Πηγή:Εφημερίδα Ελευθερία / Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker