Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΤουρισμόςΤουρισμός - Η κίνηση ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών

Τουρισμός - Η κίνηση ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών

Στο 30% η πληρότητα των ξενοδοχείων τις ημέρες του Πάσχα

Ούτε οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν την τεράστια πτώση στις διανυκτερεύσεις των τουριστών στα ξενοδοχεία του νομού τις ημέρες του Πάσχα, αφού μόλις το 30% των δωματίων φιλοξένησαν κάποιους επισκέπτες.

tourismos_domateioΗ κίνηση ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς των Ιωαννίνων γεγονός που αναγκάζει πολλούς επιχειρηματίες να σκέφτονται από τώρα εναλλακτικές λύσεις για να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται αναλογιζόμενοι ότι από του χρόνου το φθινόπωρο η τιμή του πετρελαίου θα έχει αυξηθεί ενώ νωρίτερα νέα φορολογικά μέτρα θα συρρικνώσουν κι άλλο το εισόδημα των Ελλήνων με αποτέλεσμα να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις και οι εκδρομές.

Οι κρατήσεις στα Τουριστικά Καταλύματα εμφάνισαν μια πρωτοφανή... κατρακύλα, καταστρέφοντας, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Κώστας Βλάχος, όλες τις ελπίδες που είχαν οι επαγγελματίες του χώρου για τους τουρίστες της «τελευταίας στιγμής».

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Βλάχο και με δεκάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και ευρύτερα, είναι ορατός ο κίνδυνος πολλά καταλύματα να κλείσουν αφού αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν.

Η εικόνα γίνεται χειρότερη στα ορεινά του νομού όπου οι κρατήσεις σε ορισμένα ξενοδοχεία ή επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων δεν ξεπέρασαν το 15-20%, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες τους.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές φέτος ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χρονιές, ο αριθμός των επισκεπτών δεν ήταν ο αναμενόμενος κάτι που σε συνδυασμό με τις λιγότερες διανυκτερεύσεις μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την απόσταση των φετινών κερδών από τα αντίστοιχα άλλων ετών.

Ο πονοκέφαλος της θέρμανσης

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα και που έχουν άμεσο αντίκτυπο και στις ξενοδοχειακές μονάδες, από το Φθινόπωρο το κόστος για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο μετά την εξίσωση κατά 80% του ειδικού φόρου που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης.

«Αυτό είναι ένα επιπλέον έξοδο που οι συνάδελφοι δύσκολα θα μπορέσουν να αντέξουν. Έχουν ακουστεί διάφορα για επιστροφές φόρων σε επαγγελματίες ή άλλα ισοσταθιστικά μέτρα αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο», είπε ο κ. Βλάχος προσθέτοντας πως ειδικά τα ορεινά ξενοδοχεία θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς έστω κι ένα δωμάτιο να έχουν κλεισμένο είναι υποχρεωμένα να του παρέχουν θέρμανση το πετρέλαιο για την οποία όμως θα αδυνατούν να προμηθευτούν με αποτέλεσμα είτε να χρεωθούν ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες είτε να κλείσουν, που είναι και το πιθανό.

Στόχευση στο εξωτερικό

Με τον εσωτερικό τουρισμό να αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν οι ξενοδόχοι του νομού έχουν αρχίσει να στρέφονται σε συντονισμένες ενέργειες για την προσέλκυση ξένων τουριστών στην περιοχή καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου για να καλύψουν έτσι το κενό που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.

Για το λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες συμμετοχές σε τουριστικές εκθέσεις σε διάφορα μέρη όπως η Κύπρος που αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις κυριότερες χώρες – στόχους για τα Γιάννινα, ενώ σημαντική δουλειά στον τομέα αυτό έχουν κάνει και οι συμμετοχές της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών σε αντίστοιχες εκθέσεις σε Ισραήλ και άλλες χώρες που θεωρείται ότι μπορούν να αποτελέσουν μια «δεξαμενή» τουριστών.

Το ζήτημα πάντως με τις εκθέσεις είναι ότι η δουλειά που γίνεται εκεί αρχίζει να αποδίδει συνήθως μετά από αρκετούς μήνες ή και χρόνο κι άρα το ζητούμενο είναι πως θα τονωθεί ο τουρισμός άμεσα αφού η πολυτέλεια της αναμονής για πολλές επιχειρήσεις του κλάδου δεν υπάρχει.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό βέβαια δεν είναι εύκολη αλλά επιχειρηματίες, τοπική αυτοδιοίκηση και Πολιτεία είναι υποχρεωμένες από κοινού να αναζητήσουν λύσεις.

Λίγα πράγματα και στα εστιατόρια

Πτώση δεν έχουν όμως μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και τα εστιατόρια σε όλο το νομό, κάτι που είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που ο αριθμός των τουριστών είναι αισθητά μικρότερος από άλλες χρονιές.

Η μεγαλύτερη μερίδα των «ξένων» είναι οι απόδημοι οι οποίοι επέλεξαν μεν να ξοδευτούν για να έρθουν μέχρι τα χωριά τους και να κάνουν εκεί Πάσχα, προτιμώντας όμως την οικογενειακή θαλπωρή και όχι τις εξόδους για κάποιο γεύμα ή δείπνο.

Μόνο τη Δευτέρα του Πάσχα είδαν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων τα μαγαζιά τους να γεμίζουν κάπως, χωρίς όμως μια μέρα να θεωρείται γι' αυτούς αρκετή για να ισοσταθμίσει τη μείωση των κερδών τους όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. 

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker