Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΤουρισμόςΚόνιτσα - Η Via Ferrrata στην χαράδρα του Αώου

Κόνιτσα - Η Via Ferrrata στην χαράδρα του Αώου

Share

Μια φωτογραφία του 1938, στην ιστοσελίδα της Κόνιτσας (www.e-konitsa.gr), απεικονίζει μια ξύλινη γέφυρα μεγάλου μήκους ψηλά πάνω από τον Αώο ποταμό!.Ξύλινη γέφυρα στον Αώο στο Στόμιο - 1938

Η γέφυρα εκτός από πέρασμα για τα απομονωμένα χωριά της κοιλάδας του Αώου πέρναγε νερό για κάποιο πριστήριο που λειτουργούσε στη θέση  Παλαιομονάστηρο – απέναντι από τη μονή Στομίου.

Αρχικά από περιέργεια και μετά  από τις οδηγίες κάποιων ντόπιων –από τους λίγους που περπατούν σε αυτά τα μέρη- ανακαλυφθήκαν η τοποθεσία και τα ερείπια σε μια θέση λίγο κάτω από τη μονή Στομίου. δυστυχώς ακόμα και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ανακαλύψει την ιστορία της γέφυρας.

Τότε ρίζωσε η ιδέα να αποκαταστήσουμε το πέρασμα με μια γέφυρα τύπου θιβετιανής (με συρματόσχοινα).

Για να γίνει αυτό χρειάστηκαν κάποια έργα υποδομής –κατασκευή μονοπατιού, ξέθαμα και ανακατασκευή του παλιού πετρόκτιστου μονοπατιού καθώς και ακόμα μια μικρή γέφυρα στο ρέμα Γράβος! Κατά τη διαδικασία περ πατήθηκαν και οι δύο όχθες του Αώου και εκεί ολοκληρώθηκε η ιδέα για μια ολοκληρωμένη Via Ferrrata που θα κάνει μια κυκλική ζιαδρομή με αφετηρία το παλιό γεφύρι της Κόνιτσας.

Δηλαδή, να κάνουμε αυτό που όλος ο κόσμος θαυμάζει και τρέχει στους Δολομίτες, αυτό που οι Ιταλοί έχουν σαν κύριο τουριστικό προϊόν στο Νότιο Τιρόλο! Επίσης να κάνουμε αυτό που κανείς από τους ειδήμονες του τοπικού τουρισμού δε σκέφτηκε, ΟΥΤΕ υποστήριξε!

Όλο το έργο έγινε με ατομική χρηματοδότηση κάποιων φίλων και μερικών Κονιτσιωτών.

Άλλοι πρόσφεραν τη μελέτη, άλλοι υλικά, κάποιοι λιγότεροι την εργασία για δύο χρόνια και ο δήμος Κόνιτσας τη συμπαράστασή του..!! Φαίνεται ότι ένα τέτοιο έργο είναι πολύ δύσκολο να πείσει για τη χρησιμότητά του τους υπεύθυνους δήμος Κόνιτσας δυστυχώς είναι απών ακόμα και στο να υποδεχθεί το έργο, φαίνεται ότι οι παλιές καλές μέρες του «Εύαθλου» πέρασαν.

 

Πρακτικά

Η Via Ferrrata κινείται κατά μήκος των όχθεων του Αώου ποταμού. Η διαδρομή ξεκινάει από το παλιό γεφύρι της Κόνιτσας και καταλήγει στο ίδιο σημείο. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε από το φράγμα γλιτώνοντας 35 λεπτά περπατήματος. Η λογικότερη φορά της είναι από το φράγμα προς τη μονή Στομίου, πέρασμα της γέφυρας και επιστροφή από τη μεριά της Κόνιτσας, έχει ηπιότερη κλίση και οι δυσκολίες έρχονται σταδιακά.

Η διαδρομή περιλαμβάνει δύο γέφυρες, μια μικρή στο Γράβο μήκους 6-7 μέτρων με συρματόσχοινα και σκαλοπάτια και η θιβετιανή του Αώου μήκους 17 μέτρων σε ύψος 35 μέτρων πάνω από το ποτάμι! Η υπόλοιπη διαδρομή έχει κομμάτια με απλό περπάτημα σε μαγευτικά τοπία, σύντομα κομμάτια με Via cordata, σκαλοπάτια στο πρανές και κομμάτια αυτούσιας Via Ferrrata που κινούνται πάνω σε μεταλλικά σκαλοπάτια σε κατακόρυφο βράχο ακόμα και 60-70 μέτρα πάνω από το νερό!

Η διάρκεια της διαδρομής κυμαίνεται από 4-5 ώρες ή και περισσότερο αναλόγως του μεγέθους της ομάδας. Η δυσκολία της Via Ferrrata είναι γενικά μεσαία προς μεγάλη, μπορεί όμως να περαστεί από οποιονδήποτε έχει μια στοιχειώδη καλή φυσική κατάσταση.

 

Οδηγίες και κανόνες χρήση της Via Ferrata

 • Η χρήση τη Via Ferrata και τη γέφυρα περικλείει κινδύνους και θα πρέπει να γίνεται με προσωπική ευθύνη.
 • Για τη διάβασή τη επιβάλλεται η χρήση κατάλληλου και πιστοποιημένου εξοπλισμού και η καλή γνώση των τεχνικών ασφάλιση σε Via Ferrata.
 • Συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση τη από μικρά παιδιά εκτός αν συνοδεύονται από έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο.
 • Αποφύγετε να διασχίζετε τη Via Ferrata όταν διαφαίνεται ο κίνδυνο εκδήλωση καταιγίδα ή κατά τη διάρκεια αυτή (ιδιαίτερα καλοκαιρινή )
 • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΑΠΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΡ
 • Περάστε τη γέφυρα ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ κάθε φορά
 • Ασφαλιστείτε στο πρωτεύον συρματόσχοινο (πάνω) και στο πλάι της γέφυρα
 • Μην ταλαντώνετε σκοπίμως τη γέφυρα
 • Αναφέρατε κάθε φθορά στην διεύθυνση https://www.facebook.com/ViaFerrataKonitsa/
 • Σε κάθε τμήμα της Via Ferrrata που χρειάζεται να κρέμεστε από το συρματόσχοινο περάστε ένα -ένα στο διάστημα ανάμεσα σε δύο αγκυρώσεις
 • Στα κατακόρυφα τμήματα, ασφαλιστείτε από το συρματόσχοινο και τα σκαλοπάτια.

 

 

 

Πηγές:

Περιοδικό Ανεβαίνοντας

http://www.anevenontas.gr

 

Η σελίδα της Via Ferrata Konitsa

https://www.facebook.com/ViaFerrataKonitsa/

 

Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Via_ferrata

 

 

 

Σας αρέσει η σελίδα μας στο facebook

Τελευταίες Ειδήσεις

 

Ράδιο e-konitsa.gr

Loading radio ...

Ακούστε

radio online

Δείτε ζωντανά τον καιρό στην Κόνιτσα

Ακούστε

radio online

Pagemaker