Βρίσκεστε εδώ: HomeΙστορικά στοιχείαΜεσοβυζαντινή περίοδος (7ος-12ος αιώνας)

Μεσοβυζαντινή περίοδος (7ος-12ος αιώνας)

 

Αστάθεια επικρατεί κατά τον 7ο και τον 8ο αιώνα από τις συνεχιζόμενες επιδρομές  στις νοτιότερες περιοχές των Βαλκανίων.

Συνεχίζετε το ειρηνικό κατέβασμα  των σλάβων στην λεγόμενη σκοτεινή ιστορική περίοδο οι οποίοι επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την τοπική διάλεκτο και  ειδικότερα στην ποιμενική ορολογία  (στρούγκα τσέλιγκας τσοπάνος κλπ)

Για την Κόνιτσα, ελλείψει πηγών, μπορούμε να υποθέσουμε μόνο την ύπαρξη κάποιου οικιστικού πυρήνα στη φυσικά οχυρή θέση Λάκκα. Τον 8ο αιώνα η Ήπειρος ενσωματώνεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Στα τέλη του 9ου αιώνα ιδρύεται το Θέμα Νικοπόλεως, στο οποίο υπάγεται στο εξής διοικητικά και εκκλησιαστικά όλη η Ήπειρος, με νέα έδρα τη Ναύπακτο.



Στην περιοχή δεν σώζονται μνημεία χρονολογημένα την περίοδο αυτή. Εξαίρεση αποτελεί ο ναός του Αγίου Δημητρίου στη Μολυβδοσκέπαστη (Διπαλίτσα) που έχει χρονολογηθεί με επιφύλαξη τον 11ο αιώνα, ενώ η κατά παράδοση ίδρυση της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ τον Πωγωνάτο στα τέλη του 7ου αιώνα δεν επιβεβαιώνεται από ιστορικά ή αρχαιολογικά στοιχεία.

 

Το μέγεθος και ο ρυθμός κατασκευής του ναού του Αγίου Δημητρίου  έχει χαρακτηριστικά ναού μεγάλης πόλεως που σημαίνει την ύπαρξη μεγάλου οικισμού και οικονομικής ακμής στην  περιοχή.

 

Πηγές:
Χρυσόστομος Καρράς - Αρχαιολόγος Γραφείο Προγραμματικής Σύμβασης ΥΠΠΟ-ΤΑΠ-Δήμου Κόνιτσας Υπ. Πολιτισμού
Γιάννη Λυμπερόπουλου - Κόνιτσα. Ιστορία και Πολιτισμός, Χρέος στον τόπο μου

 

 

  • Απόκριες στο Πεκλάρι (Πηγή) Κονίτσης
  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Τάκη Φασούλη
  • Πεντακάθαρα νερά πάνω απο το Κεράσοβο
  • Η Παναγία

Συντάκτες



Pagemaker