Βρίσκεστε εδώ: HomeΜνημεία ΑξιοθέαταΔροσοπηγή - Γεφύρι “της Ζέρμας ή του Κάντσικου”

Δροσοπηγή - Γεφύρι “της Ζέρμας ή του Κάντσικου”

 Δίτοξο γεφύρι βρίσκεται βορειοανατολικά της Κόνιτσας, στην κοιλάδα του Σαραντάπορου και κοντά στα σύνορα με τη Δυτική Μακεδονία, μεταξύ των χωριών Πλαγιάς και Δροσοπηγής (παλιά Ζέρμα και Κάντσικο). Διασχίζει τον Σαραντάπορο, εκεί που η σχετικά ευρύχωρη κοιλάδα του ποταμού στενεύει τόσο πολύ, ώστε να βρούν την ευκαιρία οι μαστόροι να τον γεφυρώσουν.

    Η οξυκόρυφη απόληξη τόσο του μεγάλου, όσο και του μικρού τόξου, μαρτυρεί την παλιά προέλευσή του, χωρίς να είναι σίγουρο το πότε ακριβώς κτίστηκε. Ο μελετητής του γεφυριού Θ.Ζιώγας θεωρεί βέβαιο ότι κατασκευάστηκε κατά το 1747, από μια ενεπίγραφη εντοιχισμένη πλάκα σε βάθρο της Πλαγιάς. Είναι κτισμένο με τοπικά υλικά δηλ. πέτρα από το ποτάμι και τα γύρω ρέματα, με ισχυρό ασβεστοκονίαμα. Όσον αφορά τις διαστάσεις του, το πλάτος του διαδρόμου της διάβασής του είναι 2,75μ. στην κορυφή του μεγάλου τόξου, ενώ το άνοιγμα των βελών των τόξων είναι 3,20μ. και 6,40μ., του μικρότερου και του μεγαλυτέρου τόξου αντίστοιχα.

    Το γεφύρι εξυπηρετούσε τη συγκοινωνία της Δροσοπηγής με τα απέναντι χωριά (Πλαγιά, Λυκόρραχη κ.λ.π.) καθώς και με το μοναστήρι της Παναγίας (που ιδρύθηκε και λειτούργησε από τον 15ο αιώνα). Σύμφωνα με μαρτυρίες στο παρελθόν υπήρχαν στην περιοχή του γεφυριού και οχυρώσεις. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική σκοπιά, χάρις στην αρμονική σύνθεση των τεκτονικών στοιχείων, που δείχνει την εμπειρία του ανώνυμου κατασκευαστή.
  • Αετόπετρα (Σαναβό)_6
  • Ο ετήσιος χορός του ΑΜΣ Πίνδος Κόνιτσας_2
  • Απόκριες στο Πεκλάρι (Πηγή) Κονίτσης
  • Μοναστήρι Κόνιτσας

Συντάκτες



Pagemaker