Βρίσκεστε εδώ: HomeΠεριηγήσεις - Διαδρομές

Κόνιτσα - Η μαγευτική συμφωνία των βουνών

Η Κόνιτσα ξεχωρίζει από μακριά καθώς απλώνει τις κεραμοσκεπές της αμφιθεατρικά στην κατάφυτη πλαγιά της Τραπεζίτσας σε υψόμετρο 600 περίπου. Μοιάζει προστατευμένη από τη μανία του βοριά έτσι όπως κρατιέται στην πλαγιά, ενώ νότια, στα πόδια της, απλώνεται ο κάμπος της Κόνιτσας και της Κλειδωνιάς. Το όνομά της σημαίνει στα σλάβικα «αλογότοπος», αλλά το σύμβολό της είναι το πέτρινο δημιούργημα του πρωτομάστορα της πέτρας Ζιώγα Φρόντζου, το γεφύρι της.

Περισσότερα: Κόνιτσα - Η μαγευτική συμφωνία των βουνών

Οι διακοπές των ορέων

Βαρεθήκατε τη θάλασσα και τις πολύβουες παραλίες; Τα πηγαινέλα με το πλοίο; Υπολογίζετε τα έξοδα μετακίνησης και το χρόνο του ταξιδιού; Υπάρχει και το βουνό -δροσιά και καθαρός αέρας, ποτάμια και βόλτες στο δάσος. Ελατα που μοσχοβολούν, πεύκα και οξιές, καστανιές, κρυστάλλινα νερά, βλάστηση, μονοπάτια του παραμυθιού εκεί στη βόρεια Πίνδο.

Ο Γιάννης Σ. Τζίμας, πολιτικός μηχανικός, εδώ και τριάντα χρόνια ασχολείται με την ορειβασία και την ορεινή πεζοπορία. «Το βουνό και η αναρρίχηση χρειάζονται επιπλέον γνώσεις», μας λέει. «Αυτές τις περιοχές τις ξέρω πολύ καλά.

Περισσότερα: Οι διακοπές των ορέων

Η αμφιθεατρική Κόνιτσα

Eνα ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να γνωρίσουν τη γύρω περιοχή

Εβδομήντα περίπου χιλιόμετρα βορείως των Ιωαννίνων, κι αφού περάσετε το Καλπάκι, μπαίνετε σε μια πεδιάδα γεμάτη καλλιέργειες που τη διατρέχει ο Αώος ποταμός. Σε λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω θα συναντήσετε το σημείο όπου ο Σαραντάπορος και ο Βοϊδομάτης συναντούν τον Αώο. Γύρω στέκεται επιβλητική η βόρεια Πίνδος, ενώ στα δυτικά θα δείτε την όμορφη Κόνιτσα, κτισμένη αμφιθεατρικά στα 600 μ. στην πλαγιά της Τραπεζίτσας..

Περισσότερα: Η αμφιθεατρική Κόνιτσα

Αώος ποταμός: Εβδομήντα συναρπαστικά χιλιόμετρα στη ράχη της Πίνδου

Αναβλύζει από τα έγκατα της Πίνδου και ξεκινά το βουητό του από τα υψίπεδα του Μετσόβου. Ο ορμητικός Αώος σημαδεύει με την πορεία του το χάρτη της χώρας ως ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της, διατηρώντας αειφόρο τη μοναδική φύση του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Περισσότερα: Αώος ποταμός: Εβδομήντα συναρπαστικά χιλιόμετρα στη ράχη της Πίνδου

Μαστοσοχώρια Γράμμου - Πέτρινη μεθόριος

Ταξιδεύουμε κατά μήκος του ποταμού Σαραντάπορου, για να ψηλαφήσουμε τα αδρά πέτρινα τοπία του Γράμμου και των χωριών του. Ανακαλύπτουμε την ιστορία των πετράδων, ακούμε διηγήσεις για τα πέτρινα χρόνια του Εμφυλίου και παίρνουμε απλά μαθήματα ζωής από τη μαστορική τέχνη: για το αναγκαίο και το απαραίτητο.
Η διαδρομή από την Κόνιτσα προς την Κοζάνη είναι μαγευτική. Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, με τη συνεχή παρουσία του ποταμού Σαραντάπορου, ακολουθώ τις νωχελικές στροφές με προορισμό τη Μόλιστα. Ενα χωριό με τρεις γειτονιές μέχρι το 1926, που σήμερα αποτελούν τρία ξεχωριστά χωριά: Μοναστήρι, Μόλιστα, Γαναδιό. Κατάφυτα, το ένα ομορφότερο από το άλλο, διασώθηκαν αρχιτεκτονικά -όπως λένε οι ντόπιοι- γιατί εγκαταλείφτηκαν.

Περισσότερα: Μαστοσοχώρια Γράμμου - Πέτρινη μεθόριος

Σελίδα 1 από 10

Σας αρέσει η σελίδα μας στο facebook

 

Ράδιο e-konitsa.gr

Loading radio ...
  • Ποταμός Αώος
  • Συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα 2011
  • Απόκριες 2012 στο Πεκλάρι
  • Καθαρή Δευτέρα στην πάνω Κόνιτσα

Ακούστε

radio online

Δείτε ζωντανά τον καιρό στην Κόνιτσα

Ακούστε

radio online

Pagemaker