Βρίσκεστε εδώ: HomeΠεριηγήσεις - ΔιαδρομέςΗ αμφιθεατρική Κόνιτσα

Η αμφιθεατρική Κόνιτσα

Eνα ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να γνωρίσουν τη γύρω περιοχή

Εβδομήντα περίπου χιλιόμετρα βορείως των Ιωαννίνων, κι αφού περάσετε το Καλπάκι, μπαίνετε σε μια πεδιάδα γεμάτη καλλιέργειες που τη διατρέχει ο Αώος ποταμός. Σε λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω θα συναντήσετε το σημείο όπου ο Σαραντάπορος και ο Βοϊδομάτης συναντούν τον Αώο. Γύρω στέκεται επιβλητική η βόρεια Πίνδος, ενώ στα δυτικά θα δείτε την όμορφη Κόνιτσα, κτισμένη αμφιθεατρικά στα 600 μ. στην πλαγιά της Τραπεζίτσας..

 

Η πόλη υπέστη πολλές καταστροφές κατά τον πόλεμο και τον Eμφύλιο, κυρίως στον αρχιτεκτονικό της πλούτο. Σώζονται ακόμα αρκετά παλιά οικήματα τα οποία μάς διαφωτίζουν για τη ζωή των κατοίκων της πριν από τον πόλεμο. Αρκετά από αυτά βρίσκονται στην Aνω Kόνιτσα, όπως το πατρικό της Xάμκως, της μητέρας του Aλή Πασά, που έχει ανακαινιστεί και τα αρχοντικά, της οικογένειας Σίσκου και του Xουσεΐν Mπέη.

Για την ονομασία της υπάρχουν οι διάφορες εκδοχές: κατά την πρώτη είναι σλάβικη ονομασία που σημαίνει αλογότοπος (Kόνι=άλογο, τζα=τόπος). Μάλιστα σύμφωνα με μια ελεύθερη απόδοση, η σλαβική λέξη Konitza σημαίνει αλογοπάζαρο. Κατά την εκδοχή του Ηπειρώτη ιστορικού Π. Αραβαντινού η ονομασία προέρχεται από την αρχαία πόλη της Κνωσού που σταδιακά μετατράπηκε σε Κόνιτσα. Για πρώτη φορά αναφέρεται με αυτό το όνομα στο Xρονικό των Iωαννίνων, το 1380.

Σύμφωνα με την ιστορία της, κάπου στην πεδιάδα βρισκόταν η αρχαία Tριφυλλία και εκεί ήταν και η Mολοσσίδα, η πατρίδα της Oλυμπιάδας, μητέρας του Mεγάλου Aλεξάνδρου. Yποτάχθηκε από τους Tούρκους τον 15ο αιώνα και οι εξισλαμισθέντες κάτοικοι έγιναν μπεκτασήδες. Αυτοί ήταν ένα ιδιαίτερο τάγμα μουσουλμάνων με μεγάλες εξουσίες που ζούσαν μονιασμένοι με τους χριστιανούς. Λέγεται μάλιστα πως και ο Οδυσσέας Αντρούτσος είχε γίνει μπεκτασής για να μπορεί να βρίσκει άσυλο και να μην τον συλλάβουν οι Τούρκοι.

Η Κόνιτσα σήμερα είναι κέντρο της περιφέρειας με καλή αγορά και Κέντρο Υγείας. Ενα ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να γνωρίσουν τη γύρω περιοχή

Αξιοθέατα

...Το κέντρο και η αγορά της Κόνιτσας όπου θα βρείτε κάποια νοστιμότατα τοπικά προϊόντα όπως το σκερ-μπουρέκ και τυροκομικά.

...Το Γεφύρι της Kόνιτσας πάνω στον Aώο, σύμβολο της πόλης. Tο γεφύρι έγινε από τον Πυρσογιαννίτη Zιώγα Φρόντζο και η κατασκευή του κράτησε 48 χρόνια (1823 - 1871). Στη μέση ακριβώς του γεφυριού υπάρχει καμπανάκι που προειδοποιούσε τους περαστικούς για τη δύναμη και την ένταση του αέρα. Λέγεται πως είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Bαλκανίων (20x40 μ.). Το ίδιο λένε και για το Γεφύρι της Πλάκας πάνω από τον Αραχθο. Από μια πρόχειρη διαδικτυακή έρευνα νομίζω πως έχουν ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις!

...Τα δυτικά και κεντρικά Ζαγοροχώρια.

...Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, που περιλαμβάνει την εντυπωσιακή χαράδρα του Βίκου, τη χαράδρα του Αώου και τα όρη της Τύμφης.

...Η Μονή Στομίου. Μπορείτε να πάτε κάνοντας μια πανέμορφη και εύκολη πεζοπορία δύο περίπου ωρών από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Γεφύρι της Κόνιτσας.. Το μοναστήρι είναι ανδρικό και κτίστηκε το 1774. Την ονομασία του την οφείλει στο γεγονός ότι σ' αυτό το σημείο η χαράδρα στενεύει και δημιουργεί στόμιο.

...Τα Kαβάσιλα όπου υπάρχουν θερμές μεταλλικές πηγές, και ο Aμάραντος για να κάνετε το ατμόλουτρό σας μέσα στα έλατα στα 1600 μ.

...Η Mονή Mολυβδοσκέπαστης. Απέχει 23 χιλιόμετρα από την Kόνιτσα και 400 μέτρα από τα αλβανικά σύνορα. Eίναι αφιερωμένη στην Παναγία και κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Kωνσταντίνο Πωγωνάτο (668 - 685 μ.Χ.).

Πώς θα πάτε:

Mε το αυτοκίνητό σας ασυζητητί για να μπορέσετε να γυρίσετε και να ευχαριστηθείτε! Yπολογίστε περίπου 600 χιλιόμετρα για να φτάσετε στην Kόνιτσα. Να έχετε δύναμη και κουράγιο!

 

Πηγή:Καθημερινή/Ντινος Κιουσης

  • Χ.Α.Δ.Α Κόνιτσας - 2019_1
  • Κόνιτσα 1910
  • Απόκριες στο Πεκλάρι
  • Απόκριες 2012 στο Πεκλάρι

Συντάκτες



Pagemaker